Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde kalekol inşaatına karşı bir süreden beri protesto eyleminde bulunan halka karşı askerlerin dün gerçekleştirdiği saldırıda 2 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi ise yaralandı. Yaşamını yitiren Ramazan Baran ve Baki Akdemir’e rahmet, ailelerine ve Kürt halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifa diliyoruz.

Bir buçuk yıldır süren çatışmasızlık ortamını, eski karakolları tahkim etme, yeni karakollar ve askeri amaçlı baraj yapımlarını hızlandırma fırsatı olarak değerlendiren AKP iktidarının, demokratik bir çözüm, barış ve eşitlik konularında güven vermediği bir kez daha görüldü. Halkın karakol-kalekollara karşı haklı, insani ve demokratik tepkileri iktidarı bu yanlış uygulamalardan vazgeçirmiyor. AKP, Kürt halkına bir kez daha çatışma ve teslimiyet dayatıyor.

Karakol-kalekol yapımlarına karşı çıkan halka saldırmak çözüm ve demokratikleşme politikası olamaz. Başbakan Erdoğan’ın B ve C planlarının ne olduğu bir kez daha görülmüştür: Özgürlük ve demokrasi taleplerini kırmak, seçim döneminde zaman kazanmak için oyalamak, ‘en az ve en geç ver’ politikasını sürdürmek...

İşte Lice’de yaşanan bu son saldırının Amed’teki AKP Çalıştayı’ndan sonra gerçekleşmesi de tesadüf değildir. Bu çalıştayla, çözüm için hızla adımlar atmak yerine, halkın tepkilerini bastırmak için siyasal meşruiyet yaratılmaya çalışılıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin oyalanması hedefleniyor.

AKP iktidarının bu tutumu, demokratik siyasal çözüm isteyen ve bunun için mücadele eden ve zemin yaratan herkesin samimi yaklaşımlarının istismar edilmesi anlamına geliyor. Demokratik siyasal çözüm için sunulan politik önerileri, zemin ve fırsatları elinin tersiyle iten Başbakan Erdoğan ve siyasi iktidar, büyük bir tarihsel hatayı sürdürüyor.

Alevi Çalıştayları’ndan bildiğimiz oyalama taktiği, Kürt halkına karşı da kullanılmak isteniyor. Siyasi iktidar bilmelidir ki, bu oyalama politikaları, her tarafı idare etmeye çalışan bu taktikler sürdürülebilir değildir. Türkiye demokrasi ve barış güçleri bu tutumlar karşısında her zamankinden daha kararlı bir politik ve demokratik mücadeleyi sürdürecektir. Oyalama politikalarına boyun eğmeyecek, devletin AKP eliyle uyguladığı bu çözümsüzlük politikasını boşa çıkaracaktır.

Lice’de askerlere, halkın üzerine rastgele çapraz ateş açılması emrini veren sivil ve asker yetkililer hakkında derhal soruşturma açılmalı, bu kişiler görevlerinden uzaklaştırılmalıdır. AKP Hükümeti’ne bir kez daha sesleniyoruz: Oyalamayı bırakın, somut adımlar atın...

Lice’de yaşamını yitirenleri Türkiye’nin her yerinde sahipleneceğiz ve saldırıları protesto edeceğiz. Türkiye’deki demokrasi, emek ve barış güçlerini, halkları, dayanışmayı büyütmeye ve demokrasiyi kazanmak için birlikte mücadeleye çağırıyoruz.

HDP Merkez Yürütme Kurulu
8 Haziran 2014