Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi tarafından PM Üyemiz, vicdani retçi Mehmet Tarhan'a verilen cezayı kınıyoruz.

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi daha önce AİHM'nin Türkiye'yi mahkum eden kararına rağmen Mehmet Tarhan'a 15 ay hapis ve 9.000 lira para cezası verdi. AİHM, Mehmet Tarhan'ın 2005 yılında tutuklu kaldığı süreçte yaşadıklarına ve vicdani ret hakkına dair başvurusuna istinaden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermişti.

Askeri Mahkeme, vicdani ve total redde olanak tanıyan AİHM kararlarıyla birlikte din ve vicdan özgürlüğü hakkını tanıyan Türkiye anayasasını da görmezden gelmiştir. Sivas Askeri Ceza Mahkemesi’nin bu kararı Türkiye'deki hukuk sistemi garabetinin bir parçasıdır.

Kışla toplumu hevesinin giderek artmakta olduğu günümüzde devletin itaat etmeyenler karşısındaki inadı oldukça manidardır. İnsanları zorla silah altına almaya çalışmak, vicdani ret hakkını kullanmak isteyenleri cezai yaptırımlarla sindirmeye çalışmak açık bir insan hakları ihlalidir. Yapılması gereken Mehmet Tarhan'ın ve tüm vicdani retçilerin peşinin bırakılması, vicdani reddin hayata geçirilmesidir. Bu konuda verdiğimiz kanun teklifinin gündeme alınarak yasalaşması, benzeri durumdaki herkesi ve bir bütün olarak tüm toplumu rahatlatacaktır.

Halkların Demokratik Partisi olarak, dayatmalara ve her türlü şiddete karşı yıllardır direnen PM Üyemiz Mehmet Tarhan'ın vicdani ret hakkı için verdiği siyasi ve hukuki mücadelesinin yanında olduğumuzu duyuruyoruz.

Saruhan Oluç
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı
11 Şubat 2015