Gelê Kurd şerê navxweyî û birakûjiyê qebûl nake: Nebin parçeyekî polîtîkayên dewletên serdest

Derbarê geşedanên li Başûrê Kurdistanê û yekîtiya neteweyî de, li Silopiyayê çalakiyeke girseyî hate lidarxistin:

Derbarê geşedanên li Başûrê Kurdistanê û yekîtiya neteweyî de, li Silopiyayê çalakiyeke girseyî hate lidarxistin. Di çalakiyê de pankartên wekî, “Ji ixanetê re na, werin em bibin yek; Ger em nebin yek em ê herin yek bi yek” hatin vekirin û girse bi dirûşmeyên wekî “Bijî yekîtiya neteweyî” ber bi sînor ve meşiyan.

Tevî Hevserokê Kongreya Civaka Demokratîk (KCD) Berdan Ozturk, Hevserokên Partiya Heremên Demokratîk Salîha Aydenîz û Keskîn Bayindir, Cîgirên Hevserokên Giştî yên HDP’ê Tulay Hahtîmogullarî Oruç û Salîm Kaplan, Parlementera me ya Amedê Dersîm Dag, Parlementerê me yê Sêrtê Sidik Taş, Parlamenterê me yê Şirnexê Huseyîn Kaçmaz, endamên Meclîsa HDP’ê, endamên TJA’yê, Dayikên Aştiyê, Saziyên Sivîl û gelek kes beşdarî vê çalakiyê bûn.

Gelê Kurd dev ji doza xwe û nasnameya xwe bernade

Berdan Ozturk li vê derê li ser navê girseyê axivî û wiha got:

“Bi rastî, em her tim tînin ziman ku yekîtiya gelê Kurd di vê pêvajoyê de ji bo me çiqas girîng e . Lê îro me xwest, ne bi tenê ji bo xwe em werin vê derê, Silopiyayê, me xwest ku em li ser sînor jî vê peyamê careke din xurttir bînin ziman û sekna xwe bi xurttir diyar bikin. Em dixwazin peyamên xwe li cihê ku niha em lê disekinin bidin, çimkî ev rewşeke taybetî ye. Divê aliyên Kurd vê taybetiyê bibînin. Niha li pişt me binihêrin, ew der ku der e? Xet danîne, ev welatên emperyal axa me parçe kirine. Ev rastiyek e.  Ev yek bi daxwaz û biryara gelê Kurd nebû. Dewletên emperyal me xistin çar parçe û li her parçeyekî dewletên desthilatdar, Iraq, Îran, Sûriye û li vê derê jî Tirkiye. Me di bin destê wan de hîştin, xwestin ku me asîmîle bikin. Çi kirin? Komkujî kirin, li her çar parçeyên Kurdistanê jî komkujiyên mezin kirin û polîtikayên herî qirêj dan meşandinê. Lê belê, li gel van komkujiyan jî gelê Kurd dev ji doz û nasnameya xwe berneda. Yên ku dilê wan herî pir şewitîne dayikên me ne, li keç û xortên xwe xwedî derketin.

Bangewaziya, ‘nebin parçeyekî polîtîkayên dewletên desthilatdar’

Ew berdelên ku li Helebceyê û li Enfalê hatine dayîn divê tu wextî neyên jibîrkirin. Em ji wan mirovên xwe re deyndar û minetdar in.” Berdan Ozturk, li ser geşedanên Başur fikarên xwe anî ziman û hişyariya “Bila tu hêzên Kurdistanî neyên listîkê û nebin parçeyekî polîtîkayên dewletên desthilatdar” kir.

Bu suni sınırlar nasıl anlamını yitirdiyse, Kürd'ü Kürd'e kırdırma politikası da başarılı olamayacak

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de yaptığı Türkçe konuşmada şunları dile getirdi:

“Kürt halkı dört parçaya bölünmedi; Başûr'da, Bakur'da, Rojhilat'ta ve Rojava'da birdir ve Kürdistan'dır. O yüzden Kürt halkı yüz yıldır mücadele veriyor. Lozan’dan bugüne, Kürt halkı yüzyıldır bütün dünyada yok sayılmaya karşı varlık mücadelesi veriyor ve bugün İran’da, Irak’ta, Suriye’de ve Türkiye'de asimilasyona karşı, yok sayılmaya karşı, katliamlara karşı ve sömürge politikalarına karşı var olma mücadelesi, özgürlük mücadelesi ve bir kültür mücadelesi veriyor. Bugün bütün yönleriyle, çoklu kriz yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı çözümsüzlükte ısrar politikası, kayyım politikası, tecrit politikası ile dört parça Kürdistan’a saldırarak aslında kendini de çözümsüzlükle bitirdiği noktadan var etmek istiyor. Nasıl ki dört parçaya ayrılan Kürdistan coğrafyası üzerinde Türkiye Cumhuriyetini kurdularsa bugün de girmiş oldukları çürümüşlüğün içinden Kürd’ü Kürd’e kırdırmakla kendilerini var etmeye çalışıyorlar.

AKP politikaları İttihat ve Terakki politikalarına dayanıyor: Amaç işgal ile varlığını sürdürmektir

Biz biliyoruz ki bu sadece bugünkü iktidarın önüne koyduğu bir politika değil, bu politikalar yüzyıllık İttihat ve Terrakki politikasından alıyor. Bakur’da her gün siyasi operasyon, kayyım politikası ve tecrit, Rojava’da Efrîn’de, Serêkaniyê’de ve Girê Spî’de yaptıkları talan ve işgal, Başûrê Kürdistan’da, Kerkük’te, referandum sürecinde bu işgal girişimlerini gördük. Bugünkü işgal girişimi aslında uluslararası güçlerin de desteği ile bölgesel devletlerin desteğiyle Kürtlerin özgürlük mücadelesini tasfiye etmenin derdindeler. Her gün mafya-çete ilişkileri ayyuka çıkmışken, bu kadar çürümüşken, Kürd’ü Kürd’e kırdırarak kendi geleceğini var etmenin derdindedirler. Nasıl ki bu yüzyıllık suni sınırlar anlamını yitirdiyse, bu politikalardan da size bir şey çıkmayacaktır. Bu savaş iktidarın kendini var etme savaşıdır. Bu savaş Kürd’ü bitirme savaşıdır, Kürd'ün coğrafyasını, kimliğini yok etme, Kürdistan’da yaşayan halkları birbirine düşman etme savaşıdır.”

12'ê Hezîrana 2021'ê