19 Aralık Cezaevi Katliamını ve siyasi tutsakların direnişini unutmuyoruz!

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması: 

Fikirlerin sahnelerde yargılandığı günlerdi ve her sahnenin sonunda bir güneş batıyordu annelerin gözyaşları eşliğinde. Tarihler 20 Ekim 2000’i gösterirken engizisyonu andıran mahkemelerde mahkum edilmiş insanlar, özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarının yanı sıra çarptırıldıkları cezaların daha ağır infaz koşullarında sürdürülmesi maksadıyla geçilecek olan F Tipi cezaevi sistemini protesto etmek için açlık grevleri başlatmıştı. Talepleri kulak ardı edilen tutsakların bir kısmı 45’inci günde açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdü. 

Tarihler 19 Aralık’ı gösterirken “Hayata Dönüş Operasyonu” olarak adlandırılan operasyon kapsamında sabaha karşı saat 04:30 sıralarında yüzlerce asker, polis, gardiyan ve kontrgerilla birliği aynı anda 20 cezaevinde operasyon başlatmış ve onlarca ağır silah, makineli tüfek, bomba, kimyasal ve yakıcı madde kullanarak cezaevlerini kan gölüne çeviren katliamlara imza attı. Bahse konu katliamda 28 tutsak hayatını kaybederken ve yüzlerce tutsak da ağır şekilde yaralandı. 

İnsanlık dışı muameleleri reddeden tutsakların vahşice katledildiği bu katliam, emir eri olan 39 asker hakkında yürütülen soruşturma ve göstermelik yargılamalarla örtbas edildi. Bu katliamı planlayan ve katliam talimatını veren hiç kimse yargılanmadı. Cezasızlık politikası sonucu o günden bugüne devletin siyasi tutsaklara dönük geliştirdiği katliam politikası, yakın zamanda Garibe Gezer’in intihara sürüklenmesi, bir gün içerisinde Abdülrezzak Şuyur ve Halil Güneş isimli hasta tutsakların yaşamını yitirmesi örneklerinde de görüldüğü üzere kesintisiz devam ettirilmektedir. 

Dünden bugüne, insanlık onurunu ayaklar altına almak için geliştirilen katliam ve tecrit politikalarına karşı ölümü dahi göze alarak direnen siyasi tutsakları saygıyla anıyor, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelemizi onlardan aldığımız güçle sürdüreceğimize dair sözümüzü yineliyoruz.

Ümit DEDE
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
19 Aralık 2021