Amedspora yönelik saldırılar

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç; 5 Mart 2023'te Bursa’da oynanan Bursaspor-Amedspor müsabakasının öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanan olaylar ve ırkçı saldırılar özelinde sporda şiddetin önüne geçilmesi, benzer olayların yaşanmaması ve önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması talebiyle TBMM Başkanlığına önerge verdi.  

Önergede şu ifadeler yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası, spor müsabakalarındaki güvenliğin ve düzenin sağlanmasını belirlemek amacıyla TBMM’de 2011 yılında kabul edilmiştir. Elektronik bilet uygulamasıyla yürürlüğe giren bu düzenlemenin uygulanması kapsamında kamuoyunda ciddi tartışmalar yürümüştür. 05.03.2023 tarihinde Bursa’da oynanan Bursaspor-Amedspor müsabakasının öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanan olaylar özelinde, sporda şiddetin önüne geçilmesi, benzer olayların yaşanmaması, önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98'inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

05.03.2023 tarihinde, Bursa Timsah Arena Stadyumunda oynanan Bursaspor-Amedspor müsabakasında, öncesinde ve sonrasında yaşanan olaylar Türkiye spor camiasının birincil gündemi olmuştur. Müsabakadan bir gün önce Amedspor'un konakladığı otel önünde başlayan sportmenlik dışı faaliyetler ve provokasyonlar, maç öncesinde yapılan eşgüdüm toplantısında Amedspor yetkilisine yapılan fiili saldırıyla devam etmiştir. Daha sonra ise Amedspor yöneticilerine, teknik heyete ve sporculara yönelik sözlü ve fiili saldırılar maç sonuna ve sonrasına kadar sürmüştür. Bursaspor resmi twitter hesabından maç sonunda yapılan paylaşımlar da, söz konusu saldırıların organize şekilde yapıldığının itirafı niteliğindedir.

Öte yandan maç esnasında tribünlerde 90’lı yılların karanlık kişiliklerinin (Yeşil) ve sembollerinin (Beyaz Toroslar) posterlerinin açılmasına izin verilmesi de katliam çağrısı içeren ırkçı tehditlere yol verildiğini açık şekilde göstermiştir. Stadyuma girişlerde sıkı güvenlik önlemlerinin olduğu tüm spor camiasının malumudur. Bu posterlerin kimler tarafından ne şekilde organize edilip stadyuma alındığı, katliam çağrısının nasıl planlandığı açıkça ortaya çıkarılmalıdır.

Bursaspor-Amedspor arasında oynanan müsabakada yaşanan saldırılar ve ırkçı semboller 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası’nın uygulamada yetersiz kaldığını da ortaya koymuştur. Bu yasa maçın iptali veya seyircisiz oynanması gibi bir karara cevaz vermesine rağmen, maçın bir savaş havasında sürdürülmesi kararının verilmesi bizatihi TFF’nin yasal ve kamusal görevlerini yerine getirmediğini göstermektedir. Yasanın ihlali ve TFF’nin kurumsal gereklilikleri yerine getirmemesi, Amedspor’un bir kez daha ayrımcılığa uğradığını göstermektedir.

Nitekim 2011-2012 Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında, yine Bursa'da oynanacak olan Bursaspor-Beşiktaş müsabakası öncesinde, konuk takım Beşiktaş'ın konakladığı otel önünde yapılan sportmenlik dışı olaylardan sonra TFF maçın iptal kararını almış ve müsabakayı konuk takım Beşiktaş lehine hükmen 3-0 tescil etmişti. Ayrıca ev sahibi Bursaspor kulübüne 5 maç saha kapatma cezası verilmişti. Yine 2010-2011 sezonunda, Diyarbakırspor-Bursaspor müsabakasında, sahaya atılan maddelerden bir cismin Bursaspor kalecisi ve maçın yan hakemine isabet etmesi sonucu maç tatil edilmiş ve karar hükmen 3-0 olarak TFF tarafından tescil edilmişti. Diyarbakırspor sezon sonuna kadar seyircisiz oynama cezasına çarptırılmıştı.

Bu iki örnekte içtihat ve uygulama birliği varken, daha ağır olayların yaşandığı Bursaspor-Amedspor maçının bu koşullarda oynatılması büyük bir skandaldır. Bu skandalı daha ağır hale getiren şey ise, ırkçı propagandanın ve olayların organize olması, kolluğun ve TFF’nin görevini yerine getirmemesi, yaşam hakkının ihlalini de içeren çeşitli saldırıların yaşanmasıdır. Öte yandan yaşananların gözlemci raporlarında yer alıp almadığı, gerekli soruşturmaların yürütülüp yürütülmeyeceği gibi çok sayıda kuşku da kamuoyu tarafından dile getirilmektedir.

Bu kapsamda 05.03.2023 tarihinde Bursa’da oynanan Bursaspor-Amedspor müsabakasının öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanan olaylar özelinde sporda şiddetin ve ırkçılığın önüne geçilmesi, benzer olayların yaşanmaması, önlemlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

7 Mart 2023