Amûdê Sineması Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız!

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

13 Kasım 1960’ta Rojava’nın Amûdê kentinde Kürt halkının kolektif hafızasında büyük yaralar açan, insanlık tarihinin kirli ve karanlık çocuk katliamlarından biri gerçekleşti. Hayatlarında ilk defa sinemaya giden Rojavalı 500’e yakın Kürt çocuğun Amûdê’nin Şehrazad Sineması’nda Mısır yapımı Cezayir bağımsızlık savaşını konu alan Cerimet Nifis El-Leyl -Gece Yarısı Suçlaması- isimli filmi izlediği sırada filmin gösterildiği perde tutuşur ve büyük bir yangın çıkar.

Katılımın zorunlu kılındığı, kapasitesinin çok çok üstünde, yaklaşık 500 çocuğun tıka basa salona doldurulmuş olması ve sinema salonunun giriş çıkış kapılarının askerler tarafından kilitlenmesiyle yangının söndürülmesinin engellenmeye çalışılması sonucunda büyük bir çocuk katliamının gerçekleşmesine zemin hazırlandı. Amûdê’de Şehrazad Sineması’nda gerçekleşen yangın sonucunda çoğunluğu 12 yaşından büyük olmayan 250’nin üstünde çocuk yanarak can verdi; büyük bir insanlık trajedisi yaşandı.

Gerçekleşen ve büyük bir insani trajedi ile sonuçlanan bu yangın, üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen hala hakkaniyetli bir şekilde aydınlatılmadı, yangından ve katliamdan doğrudan sorumlu olan kişi ve kurumlar etkili bir şekilde soruşturulmadı, hukuk ve adalet önünde hesap vermediler. Suriye Hükümeti Amûdê halkının hafızasında büyük yaralar açan bu büyük trajedinin halk tarafından anılmasını yasaklayarak, baskı ve zulüm politikaları uygulayarak olayı unutturmaya çalıştı.

Amûdê Sineması Katliamı, Kürt çocuklarına karşı uygulanan düşmanca politikaların ve bir dizi sistematik ihmalin sonucunda gerçekleşti. Kürt çocuklarına reva görülen asimilasyon, kimliksizlik ve yerinden etme politikaları, Amûdê Sineması’ndaki yangında somutlaştı. Kürt halkının Rojava’da maruz kaldığı baskıların bir sonucu ve aynası olan bu katliamı, bugün tekrar lanetliyor, sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısı yapıyoruz.

Rojava halkı ve Amûdêliler, bugün hem Amûdê Katliamlarının tekrarlanmaması hem de insanlık düşmanı cihatçıların ve onların hamisi olan güçlerin benzer katliamları gerçekleştirmemesi için mücadele etmeye, insanlık düşmanı politikalara karşı yaşamı savunmaya devam ediyorlar.

60’ıncı yıldönümünde 250’nin üzerinde ölümle sonuçlanan yangında hayatını kaybeden çocukları saygı, rahmet ve hüzünle anıyoruz. Çocuklara yönelik şiddet, asimilasyon, kimliksizleştirme ve toplu cezalandırma politikalarına karşı çocuk haklarını ve yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz.

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
13 Kasım 2020