Anders Knape: Türkiye Venedik Komisyonunun tavsiyelerine uymalı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, Kars Belediye Eşbaşkanlarımız Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca'nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'ye Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerine uyması çağrısında bulunan Knape, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Türkiye muhalefetinden demokratik olarak seçilmiş temsilcilerin, özellikle de ülkenin doğusundaki Kars şehrinin belediye eşbaşkanı ve kongremizin üyesi Ayhan Bilgen'in gözaltında olmaya devam etmesinden derin endişe duyuyorum. Bu sabah, aralarında belediye eşbaşkanı Şevin Alaca'nın da bulunduğu yeni gözaltılarla ilgili haberler geldi.

Ne yazık ki, Türk makamlarının, terörist bağlantıları olduğu iddiasıyla Bilgen’i görevinden alma kararı, ülkedeki yerel özerkliğe zarar veren ve milyonlarca seçmenin seçimlerde iradelerini ifade etme haklarına karşı olan bir başka girişimdir. Kongremiz, Türkiye'deki yerel seçilmiş temsilciler aleyhinde yasal süreçlerin aşırı şekilde kullanılmasını ve yerlerine devlet tarafından kayyımların atanmasını defalarca kınadı. Kongre, 18 Haziran 2020'de kabul edilen bir hukuki görüş ile bu ciddi konuyu Venedik Komisyonu'nun dikkatine sundu. Venedik Komisyonu da mevcut durumu Türkiye'nin uluslararası taahhütlerine aykırı buldu.

Türk devlet yetkilileri politikalarını değiştirmeli ve Venedik Komisyonu'nun seçilmişlerin görevlerinden alınmasına ilişkin kararlarını yürürlükten kaldırılmasına yönelik tavsiyelerini uygulamalıdır.

1 Ekim 2020