Annelere en güzel hediyemiz; özgürce yaşanacak bir ülkedir

Kimi yıllarca çocuğunun kemiklerini aradı, kimi çocuğunun cenazesini buzdolabında bekletmek zorunda kaldı, kimi evladının kemiklerini kargo ile aldı, kiminin evladı Suruç’ta, Ankara’da, Diyarbakır’da, Gezi’de katledildi, kimi askerler tahrip etmesin diye çocuğunun mezar taşlarını kaldırdı, mezarlıklarda nöbet tuttu, kimi mezar taşlarını kırmaya zorlandı, kimi evladını madende, fabrikada, iş cinayetinde yitirdi, kiminin çocuğu şarkı söylemek, konser vermek istediği için hayata gözlerini yumdu.

Onlar, bu coğrafyada acıların en yoğununu yaşayan Anneler…

Bugün, Anneler Günü.

Anneler Günü ile ilgili güzellemeler yaparak, “Cennet anaların ayakları altındadır” hadisinin arkasına sığınarak ikiyüzlü politikasına devam eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz kadınları “makbul anneliğe” sıkıştırmak isteyen kadın düşmanı AKP-MHP ittifakı, bir yandan televizyonlarda annelerine hediye alan çocuklarla ilgili propaganda yaparken, diğer yandan Kürt Annesine çocuğunun mezar taşı önünde nöbet tutmayı, çocuğunun cenazesini kargo ile göndermeyi reva görüyor.

Yine; bugün Türkiye’de milyonlarca kadın, Anneler Gününü, pandemi koşullarında ev içi emek sömürüsü ve erkek şiddetine maruz kalarak karşılıyor. Evladının gözü önünde katledilen kadınların çığlığını duymayan iktidar, “kutsal annelik” üzerinden erkek egemen kapitalizmin kadın emeğini sömüren politikalarıyla kadınları evlere hapsetmeye devam ediyor.

Bunca acıya rağmen mücadele etmekten hiç vazgeçmeyen annelere en güzel hediyemiz; özgürce yaşanacak bir ülkedir.

Annelik üzerinden savaş siyaseti yürüten iktidar şunu bilsin ki, Biz Kadınlar; gözyaşına yeterince doymuş bu topraklarda; gelecek kuşaklara özgür ve demokratik bir geleceği miras bırakmak için alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz. 

HDP Kadın Meclisi
10 Mayıs 2020