Avrupa Parlamentosu Sol Grubu: Türkiye demokratik muhalefete yönelik baskıya son vermelidir

Avrupa Parlamentosundaki sol grup olan Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu’nun (GUE/NGL) partimize destek açıklaması:

Türkiye hükümetini, demokratik muhalefete yönelik baskıyı bir an önce sona erdirmeye ve siyasi tutukluları serbest bırakmaya çağırıyoruz. Gözaltıların gerekçesi gülünç olmanın ötesinde. Türkiye yargısı, gözaltına alınanları Ekim 2014'te Türk güvenlik güçleri tarafından şiddetle bastırılan ve çok sayıda kişinin öldürüldüğü gösterilerden sorumlu olmakla suçladı. Bu gösteriler, o zamanlar IŞİD tarafından kuşatılmış olan Kobani halkıyla dayanışmak için yapılmıştı. 2017'de o dönemki HDP sözcüsü Ayhan Bilgen'e benzer suçlamalar yapılmış, Bilgen yargılama öncesi cezaevinde birkaç ay tutulmuş ve ardından Anayasa Mahkemesi tarafından beraat ettirilmişti. Türk devleti henüz ona tazminat ödemedi. HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında da aynı suçlamalarla benzer bir dava açıldı, ancak bugüne kadar kendisine karşı suç teşkil eden herhangi bir suçlama olmadı.

Kısacası, bu tutuklamalar hukukun üstünlüğü ilkesi altında haklı gösterilemez ve hatta keyfidir ve siyasi saiklerle yapılmıştır. Erdoğan rejimi, HDP'yi kriminalize etmeye ve Türkiye'deki demokratik muhalefeti bölmeye çalışmaktadır. Bu gelişmeler, Türkiye’nin ekonomik durumu her geçen gün kötüleşirken olmaktadır. Yoksulluk ve işsizlik hızla artıyor, Türk lirası serbest düşüşte ve ülkenin döviz rezervleri tükendi. AKP ve Erdoğan tarafından temsil edilen siyasal İslam ile MHP tarafından temsil edilen aşırı sağ milliyetçiliğin koalisyonu giderek seçmen kaybederken, geniş bir parti ittifakı kurma olasılığı ise artmaktadır. HDP'nin dengeyi bozmada önemli bir rolü vardır. Bunun olmasını önlemek ve iktidarını korumak için Erdoğan Türkiye'de HDP ile her türlü siyasi işbirliğinin gayrimeşrulaştırıldığı bir siyasi atmosfere ihtiyaç duymaktadır.

Bu gözaltılar konusunda çok endişeliyiz. Siyasi olarak hesaplanmış bu adım, Türkiye'deki demokratik muhalefete yönelik baskının kapsamının giderek artacağını gösteriyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde, Ekim 2014'te parti liderliğinde yer alan mevcut HDP üyeleri hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması amacıyla yeni işlemlerin başlatılması çok muhtemeldir. Avrupa Komisyonu, Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’deki krizi müzakere etme istekliliğini Türkiye'deki artan baskıdan dikkati dağıtan bir unsur olarak görmemelidir. Sivil ve demokratik muhalefetin susturulduğu ve baskı altına alındığı bir gidişat, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmeyecek, aksine daha da kötüleştirecektir.

30 Eylül 2020