Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar Grubu: Türk Hükümeti haksız kararını geri almalıdır

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar (S&D) Grubu, üç büyükşehir belediyemize kayyım atanması hakkında açıklama yaptı. Kararın geri alınması çağrısında bulunulan ve Grup Başkan Yardımcısı Kati Piri adına yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türk makamlarının Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarını görevden alma konusundaki haksız ve demokratik olmayan kararı geri alınmalıdır. Türkiye'de görünüşe göre halk iradesine sadece AKP'ye hizmet ettiği sürece saygı duyuluyor.

Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçmenler tarafından 5 aydan daha az bir süre önce seçilmişti. AKP seçimlerle kazanamadığını, şimdi demokratik olmayan ve açıkça yasadışı yollarla elde ediyor. Türk hükümetinin demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım ataması ilk kez olmuyor. Bir önceki görevden almalar ve ardından gelen baskıya rağmen, HDP bu belediyelerde seçimleri 5 ay sonra tekrar kazanmayı başarmıştı.

Kürt halkının da temel hakları vardır. Hükümetin politikalarına karşı yapılan meşru ve demokratik muhalefet, terörizm olarak yaftalanamaz. S&D Grubu, Türkiye'deki tüm demokratik güçlerin arkasındadır ve hükümeti bu haksız kararını geri almaya çağırmaktadır.

19 Ağustos 2019

Etiketler: #van , #diyarbakır , #mardin , #kayyım