Avrupalı siyasi partiler ve siyasetçilerden tepkiler gelmeye devam ediyor: Baskılar karşısında HDPnin yanındayız!

Avrupa’daki siyasi partilerden ve siyasetçilerden partimize yönelik kapatma davası ve milletvekilimiz Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepkiler gelmeye devam ediyor:

Almanya’dan Yeşiller Partisinin Türkiye Politikaları Sözcüsü Sergey Lagodinsky’in yazılı açıklaması:

Türkiye'deki siyasi muhalefete yönelik büyük bir baskıya tanıklık ediyoruz. Savcılığın, HDP’nin militanlarla bağlantılı olduğu iddiasıyla yasaklanması yönünde harekete geçmesi, siyasi çoğulculuğu sınırlamaya yönelik açık bir girişimdir ve çok sayıda Türkiye vatandaşının demokratik tercihlerinin bastırılması anlamına gelecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sunduğu sözde İnsan Hakları Eylem Planı bir ay bile dayanmadı. HDP'ye yönelik iddianame, bu planın uygulamaya geçmeyeceğinin bariz ve endişe verici bir kanıtıdır. Muhalefet liderlerinin ve aktivistlerin sürekli olarak tutuklandığı, baskı altına alındığı ve görevlerinden uzaklaştırıldığı Türkiye'de uzun süredir devam eden ihlallerin bir başka örneğidir de.

Türkiye'nin tüm demokratik güçleriyle, özellikle barış yanlısı HDP'li siyasetçilerle ve onların farklı arka planlardan gelen demokrat seçmenleriyle dayanışma içindeyiz. Muhaliflerin tutuklanmasını ve Türk makamlarının siyasi muhalifleri susturma girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Tüm siyasi tutuklular serbest bırakılmalı, görevden alınan belediye başkanları görevlerine iade edilmeli ve milletvekilleri, görevlerini özgürce ve güvenli bir şekilde yürütebilmelidir. Türk yetkilileri uluslararası hukuka, insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı göstermeye çağırıyoruz.

Belçika İşçi Partisi (PTB-PVDA) Dış İlişkiler Sözcüsü Bert De Belder'in yazılı açıklaması:

Belçika İşçi Partisi, Türk makamlarının HDP'ye ve seçilmiş temsilcilerine yönelik yeni amansız saldırılarını en sert biçimde kınamaktadır. Erdoğan hükümetinin, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmak ve nihayetinde HDP’yi kapatmak için Türk yargı sistemini araçsallaştırma girişimleri kesinlikle kabul edilemez.

Partimize yönelik son saldırılara ilişkin sosyal medyada üzerinden gelen tepkilerden bazıları ise şöyle:

İsveç'in eski başbakanı, dışişleri bakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin eşbaşkanı Carl Bildt: Katı Kemalist savcıların AK Parti'yi yasaklamak istemesinin üzerinden çok zaman geçmedi. Sonuçta demokrasi kazanmıştı. Ancak şimdi demokrasi bir kez daha, HDP'yi kapatma girişimleriyle tehdit altında. AB'den AK Parti tehdit altındayken olduğu gibi, güçlü bir tepki gerekiyor.

İsviçre Yeşiller Partisi Başkanı Balthasar Glättli: Türkiye'de uygulanan baskı yeni ve korkunç bir seviyeye ulaştı. İsviçreli parlamenterler barış, demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelelerinde HDP ile dayanışma içerisindedir!

İspanya’dan Mas Pais: Türkiye’de demokratik çoğulculuğa gittikçe daha az elverişli hale gelen koşullar altında partilerinin yasaklanmasıyla karşı karşıya olan HDPli milletvekilleri ile dayanışma içindeyiz.

Avusturya Yeşiller Partisinden Avrupa Parlamenteri Berîvan Aslan: AB liderliği bu demokrasi ve hukukun üstünlüğüne yönelik skandal hamlelere daha ne kadar süre tahammül edecek? İyi diplomasi yapmak, Erdoğan'ın önünde diz çökmek değildir, aksine demokratik değerleri anti-demokratik tutumlara karşı savunmaktır.

Danimarka Sosyalist Halk Partisi’nin (SF) Dış İlişkiler Sözcüsü Karsten Hønge: Türkiye'de tehlikeli gelişmeler oluyor. Erdoğan ülkeyi demokrasiden ve AB'den daha da uzaklaştırıyor. HDP milletvekilleri ve hapisteki belediye başkanlarıyla dayanışma içerisindeyiz.

Danimarka Sosyalist Halk Partisi’nin (SF) Genel Başkan Yardımcı ve Parlamenteri Serdar Benli: Türkiye, sol görüşlü HDP'yi kapatma sürecini başlattı. Partinin belediye başkanları zaten görevden alınmış ya da hapsedilmişti. Erdoğan rejimi AB’den gün geçtikçe uzaklaşıyor ve kırılgan Türk demokrasisini istikrarsızlaştırıyor. 

Progressive International: Türkiye’nin Anayasa Mahkemesine HDP’nin kapatılması için dava açıldı. Dünyanın dört bir yanındaki ilerici güçleri, savunmak için harekete geçmeye ve Erdoğan'ın otoriter yönetimine direnmeye çağırıyoruz.

20 Mart 2021