Ayşe Acar Başaran, Emniyet Genel Müdürlüğünün Van Barosunu hedef gösteren açıklamalarını Adalet Bakanına sordu

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcümüz ve Batman Milletvekilimiz Ayşe Acar Başaran'ın Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Van Barosu'nu hedef gösteren açıklamalarına ilişkin, Adalet Bakanı Abdullah Gül'ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

16 Şubat 2019 günü sabah saatlerinde Van Çocuk Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocukların, Çocuk Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmeden önce darp edildikleri ve bunun doktor raporlarında da yer aldığı basına fotoğraflarla yansımıştır. Bu bilgi üzerine Van Barosu Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonları başkanları ve üyeleri, çocuklar ile bizzat görüşmüş ve yaptıkları görüşmelerde işkence ve kötü muameleyi tespit etmişlerdir. Konuya ilişkin tutanakların düzenlenmesinin ardından, kötü muamelenin failleri hakkında acilen soruşturma başlatılması amacıyla Baro yönetimi, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbar ve şikâyette bulunmuştur. Olayın gerçekleştiği gün ve sonrasında açıklama yapmaktan imtina eden Emniyet Genel Müdürlüğü, Van Barosu yönetiminin konuya ilişkin basın açıklaması yapması üzerine, 19 Şubat 2019 tarihinde, yani olaydan üç gün sonra bir açıklama yaparak, gözaltında işkence gören çocuklara yönelik uygulamaların “hukuka uygun olarak yasal mevzuat ve yetkili adli makamların talimatları çerçevesinde yerine” getirildiğini iddia etmiş, Van Barosu’nun işkenceyi tespit eden gözlemlerini ise “olayların bilinçli olarak çarpıtılması ve terör örgütüne destek” olarak nitelemiş, son olarak “ilgili baro ve avukatlar hakkında suç duyurusunda”bulunduklarını ifade etmişlerdir.
Bilindiği üzere barolar, meslek kuruluşları olmanın yanı sıra insan haklarını korumakla da mükellef yapılardır. Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 110. maddelerinde belirtildiği üzere, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin görevleri arasındadır. Bu tip itham edici ve hedef gösteren söylemler, barolarınve avukatların görevlerini özgürce yerine getirmeleri bağlamında engel oluşturacaktır.

Bu bağlamda;

1- Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Van Barosu avukatlarına ve yönetimine yönelik yayınladığı itham edici ve hedef gösteren basın açıklaması hakkında Bakanlığınız herhangi bir işlem başlatmış mıdır? Başlatmadı ise başlatacak mıdır?

2- İlgili basın açıklaması ile hedef gösterilen baro ve avukatlara Bakanlığınız ne tür destekler sağlayacaktır?

3- 2015-2019 yılları arasında, Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 110. Maddeleri çerçevesinde görevini yerine getirdiği için İçişleri Bakanlığı’na bağlı personeller tarafından kaç avukat hedef gösterilmiş, kaç avukat hakkında yasal süreç başlatılmıştır?

4- 2015-2019 yılları arasında İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kaç personel hakkında avukatların görevlerini yerine getirmelerine engel teşkil ettikleri için işlem başlatılmıştır?

5- Avukatların görevlerini güven içinde yerine getirmeleri için Bakanlığınızın ne tür çalışmaları bulunmaktadır?

20 Şubat 2019