Bağdadi görüntülerindeki "Türkiye Vilayeti" ifadesine ilişkin önergemiz

Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç, geçtiğimiz günlerde servis edilen, DAİŞ’in kurucusu Ebu Bekir El Bağdadi’ye ait görüntüleri TBMM gündemine taşıdı. Söz konusu görüntülerde, üzerinde "Türkiye Vilayeti"  yazılı dosya bulunduğuna dikkat çeken Oluç'un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

“El Furkan” isimli DAİŞ’e bağlı yayın organı, örgütün kurucusu ve lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye ait olduğu uzmanlarca da kanıtlanan video yayınlamıştır.Bağdadi’ye ait 5 yıl sonra ilk kez yayınlanan videoda DAİŞ örgütünün son durumuna dair değerlendirmede bulunurken, örgütün savaş taktiği değiştirdiği mesajını vermiş ve örgütün en son Sri Lanka’da üstlendiği eylemin Bağuz’un kaybedilmesine misilleme amacıyla yaptıklarını ifade etmiştir. 18 dakikalık videonun sonlarına doğru Bağdadi’ye vilayetlerin Arapça yazıldığı dosyalar veriliyor. Verilen en son dosyada ise Arapça “Türkiye Vilayeti” yazdığı tespit edilmektedir. Bağdadi ayrıca videoda bundan sonra yıpratma savaşı vereceklerinin de mesajını veriyor.

Bu bağlamda,

1) Bağdadi’nin elinde tuttuğu “Türkiye Vilayeti”nin ne anlama geldiğine dair bakanlık birimleri bir çalışma yürütmüş müdür?

2) Bakanlık çalışma yürüttüyse “Türkiye Vilayeti” ne anlama gelmektedir?

3) Bağdadi’ye verilen en son dosyanın adının “Türkiye Vilayeti” olması, bakanlığınızca Türkiye’ye yönelik saldırı tehdidi olarak algılanmakta mıdır? Buna dair önlem çalışmaları başlatılmış mıdır?

4) Bu konu ile ilgili olarak kamuoyu merak ve endişe içindedir. Bakanlık olarak ne zaman bir açıklama yapacaksınız?

8 Mayıs 2019