Beştaş: Bu komisyonlarda yaptıklarının hesabını yargıya verecekler

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair çalışmalar kapsamında toplanan Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu genel görüşmeler ve savunmaların tamamlanmasının ardından oylamaya geçti. AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla dokunulmazlığın kaldırılmasının önerilmesi üzerine dosya Genel Kurula gidecek.

Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde verilen karara ilişkin Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş komisyon toplantısının ardından açıklama yaptı. Beştaş, şunları söyledi:

Meclis’i de siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler

Bugün saat 11’den itibaren Karma Komisyon’da DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in 5 ayrı fezlekesine dair görüşmeler yapıldı. Hepsi de "2911 sayılı kanuna muhalefet" ve Türkiye tarihinde ilk defa bu iddiayla dokunulmazlık kaldırıldı. AKP, MHP ve İYİ Parti oyu ile geçti. Tarihe not olarak düşmek istiyoruz. Bu toplantı salonu birçok olaya tanık oldu, birçok dokunulmazlık dosyası görüşüldü. Şu anda onlarca arkadaşımız cezaevinde rehin tutuluyor. Onlar HDP’nin canından parça koparmaya çalışıyorlar, bu parçalarla kendilerince iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Ama unutmasınlar ki biz koparılan parçalarımızı hızla tamir edip, tekrar iyileştirip yolumuza devam ediyoruz. Bugün gördüğümüz manzara zorbalıktır, faşizmdir, totaliter rejimlerin başvurdukları temel yöntemlerden biridir. AKP-MHP, siyasi darbesine kesintisiz devam ediyor. Siyasi darbelerinin araçlarından bir tanesi de bu gördüğünüz salon, Karma Komisyon ve Meclis olmaktadır. Tıpkı yargıyı araç haline getirip silah olarak kullandığı gibi Meclis’i de siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler. Bunu hiç kimse unutmasın.

Saliha Aydeniz halkın iradesini temsil ediyor

Saliha Aydeniz’i, Semra Güzel’i, Leyla Güven’i, Musa Farsioğlu’nu gidip halka sorsunlar. Onlar mı vekil yoksa verilen talimatlarla burada el kaldırarak dokunulmazlığı kaldıranlar mı gerçek vekil? Saliha Aydeniz tabii ki halkın iradesini temsil edecektir. Biz HDP olarak yolumuzdan bugüne kadar geri dönmedik, döndüremeyecekler. Çünkü biz haklı bir mücadelenin üyeleri olarak yolumuza devam ediyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar demokratik siyasetten, eşitlik mücadelemizden, Kürt sorunun demokratik çözümünden, kadın-erken eşitliği mücadelemizden, doğa hakları mücadelemizden, özcesi bu toplumun özgür, demokratik, adil bir rejime kavuşması için yürüttüğümüz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.

Bu komisyonlarda yaptıklarının hesabını yargıya verecekler

Ne yaparsa yapsınlar biz burada olacağız. Demokratik siyaseti yürüteceğiz, onları 2023’ten sonra kimse görmeyecek. Onlarla hesaplaşacağız, hesap soracağız. Bu komisyonlarda yaptıklarının hesabını yargıya verecekler. Bizler onlar gibi yargıyı silah olarak kullanmayacağız. Gerçekten demokratik bir sistemle bu ülkenin yönetilmesini sağlayacağız, her kesimin adil yargılanmasının önünü açacağız.

26 Temmuz 2022