Bu baskı ve zulüm, halkların ve demokrasi güçlerinin mücadele kararlılığını kıramaz!

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

Kürtlerin direniş simgesi olan Newroz Bayramı öncesi faşist iktidar blokunun, Kürt halkını sindirmeye yönelik devreye koyduğu saldırılar arttı. Açıkladıkları “İnsan Hakları Eylem Planı”nın üzerinden henüz bir ay bile geçmemişken bugün yapılan operasyonlarda en az 70 kişi gözaltına alındı. Planının partimize bilançosu bununla da sınırlı kalmadı. İktidarın maşası haline gelmiş olan yargı, İçişleri Bakanı Soylu’nun ağzına bakarak onun hedef gösterdiği kişileri gözaltına almaya ve tutuklamaya devam ediyor. 

İki gün önce milletvekilimiz Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, iktidara eklemlenmiş bu yargının kumpasıyla düşürüldü. Daha birkaç yıl öncesine kadar Çözüm Süreci için “Baldıran zehri içeriz, kellemizi koyduk bu işe” diyenler, bugün “barış” diyenleri örgüt üyeliği ve propagandası ile suçluyor. Onlar barış sesinden korkuyorlar, barış isteyen herkesi cezalandırmaya çalışıyorlar. 

Reform diye diye yargıyı deforme ederek yamalı bohçaya çeviren iktidar, bir yandan insan hakları reform planlarının çığırtkanlığını yaparken diğer yandan da Türkiye’nin ikinci büyük muhalefet partisi olan partimize kapatma davası açtı. İktidarın, milletvekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırma ve partimizi kapatma çabası, bizim üzerimizden bütün topluma baskı uygulama ve tehdit girişimidir. MHP-AKP iktidarının, HDP'nin olmadığı bir siyaset alanı ve Türkiye yaratma planı, demokratik siyaset alanını kullanılamaz hale getirmeyi amaçlamaktadır. 

Öte yandan iktidarın HDP’yi fiili olarak kapatma planının başında gelen gözaltı ve tutuklama taktiği bugün Ankara, İstanbul ve Adana’da yeniden devreye konuldu. Aralarında İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, il- ilçe eşbaşkanlarımız ve yöneticilerimizin olduğu gözaltı listesi adeta Saray’da hazırlanıp savcılıklara gönderilmiştir. Soylu’nun İHD’yi hedef göstermesinden sonra yapılan bu operasyon da bunun kanıtıdır. 

Bu baskı ve zulüm; halkların ve demokrasi güçlerinin mücadele kararlılığını kıramayacaktır. Aksine mücadele kararlılığımız daha da yükselmektedir. Bir kez daha tekrar ediyoruz; iktidar koalisyonunun bu politikalarına karşı Türkiye’deki halklar özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi mücadelesinde birleşerek güçlenecektir.

Ümit Dede
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
19 Mart 2021