Cenaze erkânına, Cemevine ve gömülme hakkına saldırı insanlığa karşı suçtur

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Açlık grevinde yitirdiğimiz Grup Yorum üyesi sanatçı İbrahim Gökçek’in cenaze erkânı sırasında Gazi Cemevine yapılan gazlı, coplu saldırıyı kınıyoruz; aileden ve Alevi dünyasından derhal özür dilenmelidir. 

Her ağzını açtığında kutsal değerlerden bahseden iktidar, maalesef Ramazan ayında bile toplumun değerlerine saldırmaktan çekinmiyor. Siyasi iktidar, halkların ve inançların ortak değerleri olan ibadethanelere saldırıyor, insanlığın manevi değerlerinden biri olan gömülme hakkına da saygısızlık yapıyor.

Daha önce de açlık grevinde yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in cenazesi ne ahlaka ne de hukuka sığmayan bir muameleye tabi tutulmuştu. Bölek’in cenaze aracına zorla el koyan polis, cenaze törenine gelen kitleye gaz ile saldırmış, cenazenin yıkanmasına dahi izin vermemişti. Defin işlemi bu saldırı altında gerçekleşmişti.

Yine geçtiğimiz günlerde Agit İpek isimli yurttaşın cenazesini de, ailesine kargo ile gönderilmişti. AKP Grup Başkan Vekili bu durumu “Ortada birkaç kemik vardı. Ve ailesine teamüle uygun bir şekilde gönderildi” deme cüretini göstermişti. Dünyada bir eşi benzeri görülmemiş bu gayri ahlaki, gayri vicdani yaklaşımla ne yazık ki insanlarımıza ömür boyu unutamayacakları bir eza vermektedir.

Kamuoyuna da yansıdığı gibi bir süreden beridir kolluk kuvvetleri tarafından mezarlıklar tahrip edilmektedir. Dillendirdiği her değeri kirleten iktidar, Kürt halkının değerlerine en üst seviyeden hakaret etmektedir. İktidar bu anlayışla İslami değerleri ağzına alamaz, almamalıdır.

İbrahim’in cenazesi gerekçesiyle iktidarın saldırısına uğrayan Cemevleri Alevi yurttaşların inanç merkezidir. Onlara “cümbüş evi” diyen anlayış Gazi Cemevi’nin kapılarını koçbaşı ile kırarak saldırı gerçekleştirecek kadar zıvanadan çıkmıştır. Yapılan bu saygısızlıktan dolayı derhal özür dilenmeli ve fiili gerçekleştirenler/emir verenler hakkında soruşturma açılmalıdır.

Şiddet içeren bu tür saldırıların toplumsal hoşgörümüze zarar vermektedir. Gazi Cemevi nezdinde Alevi toplumuna yapılan bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
9 Mayıs 2020