Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararı kadına yönelik şiddete onay vermektir

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Kadına yönelik her türlü şiddetin önüne geçmek için hazırlanmış olan İstanbul Sözleşmesinin yürürlükten kaldırılmasının iptaline ilişkin partimizin de aralarında olduğu birçok kurum, baro, sivil toplum örgütü, kadın örgütü ile siyasi partinin açtığı dava, Danıştay tarafından reddedildi. Erkek yargı, adeta kadınların katline ferman çıkaran bir karara imza atarak bizleri şaşırtmadı.

Kadına, çocuğa, LGBTİ+lara yönelik şiddetin önüne geçmek için kadınların binbir emek ve mücadelesiyle imzalanan İstanbul Sözleşmesi, asla etkin uygulanmadı. İktidar erkek şiddetinin önüne geçmek yerine, faillere her koşulda şiddetin yolunu daha da açtı. Her gün en az 5 kadının katledildiği ülkede pandemi bahanesiyle katilleri ve failleri salanlar, daha fazla kadın kırımın yaşanmasının sorumlusu olanlar, İstanbul Sözleşmesinin iptalini isteyenlerdir.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddet faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için devletlere sorumluluk yükleyen bir metindir. Sözleşme, iktidarın yasalarda görmezden gelmeyi seçtiği psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, taciz dâhil cinsel ve ekonomik şiddet olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini içermektedir. Bu Sözleşme, şiddete karşı mücadelenin temel taşlarından biri olabilecek bir kadın kazanımıdır.

İstanbul Sözleşmesinin tek adamın bir gece yarısı kararıyla iptali ve bu karara karşı açılan davanın reddedilmesi, devletin kadın cinayetlerine dair sorumluluğu almak yerine katillerin ve faillerin sırtını sıvazladığının kanıtıdır. İstanbul Sözleşmesini hedef almak, sözleşmeyi iptal etmek erkek şiddetine açıktan onay vermektir. Muhakemesi yapılan hukuki bir metin değildir, yürürlükten kaldırılan sadece bir sözleşme değildir; yargının, kadınların, çocukların yaşam hakkına bakış açısıdır.

Dolayısıyla Danıştay'ın verdiği karar Türkiye’de hukukun, adaletin katledilen her bir kadınla beraber bir kez daha katledilmesine atılan imzadır. Danıştay bu karar ile kadına yönelik şiddete onay vermiş oldu.

HDP olarak Danıştay'ın verdiği hukuksuz kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinin etkin uygulanması için şimdiye kadar kadın örgütleriyle birlikte alanlarda meydanlarda, Meclis'te mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesini tek adamın insafına bırakmayacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz!

HDP Merkez Yürütme Kurulu
19 Temmuz 2022