Demokratik Öğrenci Meclisi Çalıştayı: Öğrenci gençlik her dönem toplumsal mücadelenin öncülüğünü yaptı

Demokratik Öğrenci Meclisi “Öncüleşen Gençlikle Özgürleşen Topluma” şiarıyla İstanbul ve Van’da 1’inci Olağan Çalıştayını düzenliyor. İstanbul'daki çalıştaya Gençlik Meclisi Sözcümüz Dersim Dağ ile Van Milletvekilimiz Sezai Temelli katılırken, Van’daki çalıştaya ise Parti Sözcümüz Ebru Günay katıldı. Van’da konuşan Günay, şunları söyledi:

Ebru Günay: Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Mazlumların mücadele mirasını devralanları selamlıyorum

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum, önemli bir konuşma benim için. Sanırım bu kadar genç ve dinamik bir yapının karısında konuşmak ayrı bir gurur ve mutluluk. Ben de sizleri “genç başladık, genç başaracağız” diyenlerin mirasçıları olarak sizleri saygıyla selamlıyorum. Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Kemal Pirlerin ve Mazlum Doğanların direnişini, sizlere ve bizlere miras bıraktıkları mücadele miraslarını Van’dan üniversiteli gençlikle birlikte selamlıyorum. 

Faşizmin her yerde amansız saldırıları var ama bizim de her alanda mücadelemiz devam ediyor

HDP, bir kadın partisi olduğu gibi aynı zamanda gençlik partisidir de. Bu gençlik ruhuyla ve dinamiğiyle her yerde örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam ediyoruz. AKP faşizminin Türkiye toplumuna, kadınlara, gençlere yönelik saldırıları ve baskıları her yerde çok amansız bir şekilde devam ediyor. Ama buna karşı da her yerde, sokaklarda, mahallelerde, eylemlerde kesintisiz direniş halinde olan bizler varız. Yani HDP’liler, kadınlar, gençler, Aleviler, Sünniler; bu toplumun tamamı AKP faşizmine karşı her yerde mücadele ediyor.

Kampüsler birer mücadele alanı 

Elbette faşizmle mücadele alanında en büyük rol ve görev de siz üniversite öğrencilerine, öncü gençlere düşüyor. AKP iktidarı topluma karşı yürüttüğü kadın düşmanlığını, Kürt düşmanlığını, gençlik düşmanlığını üniversitelerde de devam ettiriyor. Halkın iradesini kayyımlar eliyle gasp eden AKP iktidarı, aynı politikayı üniversitelerde de atadığı kayyımlarla devam ettiriyor. Kayyımlar Kürt halkının iradesini gasp etmesine rağmen Kürtler direndi ve iradesine sahip çıktı. Üniversite öğrencileri de alanlarda kayyım rektörlere karşı direniş halinde oldular. Kendi özgün çalışmalarını, akademik özgürlüklerini savundular ve korumaya devam ettiler. Üniversiteler elbette birer mücadele alanı. Nasıl ki mahalleler ve sokaklar birer mücadele alanı ise her kampüs de bir mücadele alanı, her amfi de bir mücadele alanı. Her üniversite bir mücadele alanı. Çünkü bu toplumun faşizme karşı mücadelesi, devrimci geleneği üniversitelerden başladı. 

Bu topraklarda öğrenci gençlik her dönem toplumsal mücadelenin öncülüğünü yaptı

Bu topraklarda toplumsal mücadele üniversitelerden başladı, üniversitelerden bütün topluma yayıldı. Devrimci önderlerin büyük çoğunluğunun öğrenci olduğunu biliyoruz. Faşizmin kara kışında devrimci önderler, yani Mazlum Doğanlar, Kemal Pirler, Denizler ve Mahirler faşizme karşı direnişe geçerek topluma öncülük ettiler. Kürtleri, kadınları, gençleri, Türkiye’nin demokrasi güçlerini ve devrimci güçlerini kara kıştan uyandırarak, direnişle buluşturarak topluma öncülük ettiler. Şimdi de gençler Demokratik Öğrenci Meclisleri ile bu öncülüklerini gerçekleştirmenin, topluma öncülük etmenin adımlarını atıyorlar. Elbette yine bir karanlık dönemdeyiz. AKP faşizminin kendisini kurumsallaştırmaya ve saldırmaya çalıştığı bir dönemdeyiz. Buna karşı da her alanda bizlerin direnişi ve mücadelesi var. 

Öğrenciler KYK borçlarının ve barınamamalarının hesabını sandıkta soracak

Şunu hepimiz çok iyi biliyoruz; iktidar bu seçimde gidecek, bizler onu göndereceğiz. Bunu gençler, ilk kez oy kullanacak gençler gerçekleştirecek ve AKP faşizminin kaybetmesine öncülük edecekler. Gençler sandıkta KYK borçlarının, barınamıyor olmalarının, kayyım rektörlerin hesabını soracak. Bizler hep birlikte bunu başaracağız.

Örgütlenme olmadan yaprak bile kıpırdamaz, faşizme örgütlü toplum kaybettirecek

Devrimci önderlerimizden biri diyor ki bu coğrafyada örgütsüz yaprak kıpırdamaz. İşte bizler örgütlülüğü sağlamak için, devrime ve direnişe öncülük etmek için mücadele ediyoruz. Demokratik Öğrenci Meclisleri örgütlenmenin öncüsü olmak için bu topraklarda toplandı. HDP, en büyük gençlik partisidir. HDP, gençlerin özgün özerk çalışmalarını yürüttüğü, kendi iradelerini siyasete yansıttığı tek partidir. Burada sizlerin huzurunuzda, çalışma yürüten ve kendi gençlik iradesini ve ruhunu siyasete katmak isteyen her genç arkadaşımızı HDP’de, Demokratik Öğrenci Meclislerimizde örgütlenmeye davet ediyorum. Örgütlü toplumdur bu faşizme kaybettirecek olan. Öncü gençliktir direnişin öncüsü olacak olan. Gençlik dinamik ve coşkulu bir yapıdır. Gençliğin dinamizmi sadece anı kurtarmak için değildir. Gençliğin dinamizmi özgür ve demokratik bir geleceği inşa etmek içindir. İşte biz bu öncü demokratik geleceği inşa etmek için gençlerle bir aradayız ve gençlerin öncülüğünde, gençlerin iradesiyle, gençlerin gücüyle ve umuduyla demokratik bir geleceği, özgür bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz.

Gençlik ruhuyla direnerek tecrit politikalarını boşa çıkaracağız

Buradan örgütlenen gençlik de tecride karşı, işgale karşı, kimyasallara karşı, AKP-MHP faşizminin savaş politikalarına karşı direnecek en temel güçtür. AKP’nin savaş siyasetinin tecritten beslendiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Sayın Öcalan üzerinde devam eden tecrit politikalarına karşı gençlik ruhuyla direnerek, bu tecrit politikalarına kaybettireceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bizler “Genç başladık genç başaracağız” diyerek, Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Kemal Pirlerin ve Mazlum Doğanların ruhuyla bu süreci örgütleyeceğiz. Tabii ki bugün aynı zamanda bütün dünya kadınlarına öncülük eden “jin, jiyan, azadî” felsefesinin mirasçısı olan kadın mücadelesinin de mirasçısıyız. Genç kadın arkadaşlarımız da jin jiyan azadî şiarının üniversitelerde hayat bulmasını sağlayan, gençlik çalışmalarına öncülük eden en temel güçlerden birisidir. Jin, jiyan, azadî ruhuyla çalıştayınızı selamlıyorum. An serkeftin, an azadî!

3 Aralık 2022