Engellemelere rağmen Dersim’de Seyit Rıza ve yoldaşlarını andık

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları ve Komisyon üyelerimiz, Dersim Milletvekilimiz Alican Önlü, PM ve MYK üyelerimiz ile parti yöneticilerimiz 84’üncü yıl dönümünde Dersim’de Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını andı. Bütün engellemelere rağmen partimiz anmayı gerçekleştirdi. Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yapan yöneticilerimiz ve üyelerimiz ardından katliamın gerçekleştiği Halvori’ye karanfil bıraktı. Anmada konuşan Parti Sözcümüz Ebru Günay şunları söyledi:

“Seyit Rıza’yı anmak için buradayız. 84 yıl önce Seyit Rıza’yı yasa dışı bir mahkemeyle katleden zihniyet 84 yıl sonra Dersim’de Seyit Rıza Meydanında anma yapmamıza izin vermiyor. Ama Seyit Rıza’nın torunları bu yasakları dinlemiyor; Seyit Rıza gibi diz çökmedi ve onun mücadele kararlılığını gösteriyor. Seyit Rıza ve arkadaşlarına anadilinde savunma hakkı tanınmadı, Türkçe bilmedikleri için de haklarında idam kararını ancak idam sehpasını gördüklerinde anladılar. Mahkeme kumpaslarla, yalan, dolan ve hilelerle doluydu. Tıpkı AKP’nin bugün duruşma salonlarında muhaliflerini ve Seyit Rıza’nın torunlarını yargılamaya çalıştığı gibi. Bugün de kumpaslar, yalanlar ve hileler sürüyor. Bizler Seyit Rıza’nın bize bıraktığı mirası sahipleniyor, onun direnişini sürdürüyoruz. Seyit Rıza yaşı küçültülerek, oğlu ise yaşı büyütülerek idam edildi. Bu, Türkiye’nin geçmişinde kara bir lekedir. Halen Seyit Rıza’nın ve yoldaşlarının mezar yerleri bilinmiyor. Seyit Rıza’nın büyüttüğü mücadeleyi sürdüren torunlarının mezarları da aynı muameleyle karşılaşıyor. Hala ailelerimiz cenazelerini alamıyor. Hala bu iktidar mezarlarımızı tahrip ediyor. Bu da özgürlükten, dilden, kimlikten ne kadar korktuklarının göstergesidir. Belki mezar yeri bilinmiyor ama Seyit Rıza'nın yeri bugün Kürdistan’ın ve direnişin her yeridir.

Bu iktidarın kirli politikalarını her yerde görüyoruz. Tıpkı Alevi politikalarında olduğu gibi. Seyit Rıza’nın mezarını gizleyip hakikatleri açığa çıkarmayan, Aleviler üzerinde her türlü baskı ve sömürüyü dayatan iktidar; açılımlarla Alevileri ve Kürtleri kandıracağını sanıyor. Samimilerse öncelikle Seyit Rıza’nın mezar yerini açıklamakla başlasınlar. Buyursunlar Dersim Tertelesinin arşivlerini kamuoyuna açıklamakla başlasınlar. Dersim’in kayıp kızlarının akıbetini açıklasınlar. Asimilasyon politikalarına son versinler. Bizim Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını anmamızı engellemesinler. Bu anmayı engelleyenlerin açılımda samimi olmadıklarını biliyoruz. Ne Dersim ne de Seyit Rıza’nın torunları bu hilelere ve baskılara boyun eğecektir. Bizler evladı Kerbelayız. Yaptıklarınız ayıptır, günahtır, zulümdür.”

15 Kasım 2021