Eş Genel Başkanlarımız Kobanî Kumpas Davasını izledi: İktidar bu dava ile toplumun aklına ve vicdanına savaş açmıştır

Kobanî Kumpas Davası duruşmasını izleyen Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar mahkeme önünde bir açıklama yaptı:

Sancar: İktidar, HDP ve Kürtler söz konusu olunca her yolu mübah sayıyor

Kobanî Kumpas Davasında yeni duruşma periyodu bugün başladı. Hep söylediğimiz gibi bu bir siyasi intikam ve kumpas davasıdır. Fakat yeni gelişmelerle birlikte başka nitelemeler de kullanmamız gerekiyor. Ortada iktidarın zavallılığı ve hukukun sefaleti vardır. Hergün onlarca, yüzlerce ağır suç ifşaatı ortaya dökülürken harekete geçmeyen savcılar ve sessiz kalan iktidar, HDP ve Kürtlere saldırı söz konusu olduğunda cevvalleşiyorlar ve her türlü yolu kullanmayı mübah sayıyor.

İktidar bu dava ile toplumun aklına ve vicdanına savaş açmıştır

Karşımızda dava iktidarın toplumun aklıyla, vicdanıyla ve hafızasıyla alay etmeye çalıştığı bir davadır. Aslında daha da fazlası da var; iktidar bu dava aracılığıyla toplumun aklına, vicdanına ve hafızasına savaş açmıştır. Hiçbir güç vicdana, akla ve hafızaya karşı yapılan bir savaşı kazanamaz. Burada kazanacak olanlar onurla direnenler ve inançla yürüyenlerdir.

Arkadaşlarımız özgürlüğü ve geleceği savunuyor, iktidarın kazanma şansı yoktur

Yargılanan arkadaşlarımız da tam da bunu yapıyorlar; onurla direniyorlar, haklarını ve halkların özgürlüğü ve geleceğini savunuyorlar. Bu nedenle iktidarın kazanma şansı yoktur. Direnenler ve kararlılıkla yoluna devam edenler kazanacaktır. Adaleti alenen yok sayan hiçbir iktidar uzun süre ayakta kalamaz.

Hedef HDP ve Kürt halkıyla birlikte mücadele eden Türkiye halklarıdır

Şimdi iyice zavalılaşmş bir halde kendi içinde çatışma ve çelişkilere gark olmuş durumdalar. Bunları örtmek için yüzlerce insanlık suçu iddiasını, her türlü kirli ilişkiyi ortaya seren ifşaatları unutturmak için yine hedef seçtikleri kesim bizler, HDP ve Kürt halkıyla birlikte mücadele eden Türkiye halklarıdır. Bu dava sadece HDP’yi değil, esasen demokratik siyaseti hedef alıyor, sadece Kürtleri değil toplumun tümünü hedef alıyor.

Hakimler bu kirli plana alet olmayı reddetmelidir

Bu adaletsizliğe biz dur diyeceğiz. Türkiye’nin demokrasi ve barış umudunu ayakta tutacak olan da bu kararlı mücadeledir. Burada tekrar gördüğümüz şey iktidarın sefaleti, hukukun buna alet edilmesi, iktidarın zavallılığı ve hukukun sefaletidir. Bizim adil hakimlerden beklentimiz bu kirli planlara alet olmayı reddetmeleridir. Bunu reddedecek vicdanlı adil hakimler vardır, buna inanıyoruz. Onların da bu kumpaslara karşı vicdanlarının sesini dinlemeleri için elimizden gelen desteği sunacağız, toplumsal itirazı da adalet mücadelesini de bu amaçlar için büyütmeye devam edeceğiz.

Buldan: Bu dava hukuki değil siyasidir

Bu dava kumpas davası dediğimiz, hukuki değil siyasi dava dediğimiz Kobanî Kumpas Davası kaldığı yerden devam ediyor. Şunu belirtmek isterim ki, bugün o sanık sandalyesinde oturanlar, bir dönemin siyasi aktörleri, bir dönemin barış ve demokrasi mücadelesi veren insanlar olduğunu özellikle bugün ülkeyi yönetmek isteyenlere hatırlatmak isterim.

Verilecek kararlar Türkiye’nin geleceğini etkileyecek

Bu dava elbetteki, Türkiye’nin demokrasi tarihine önemli bir dava olarak geçecek. Verilecek olan kararlar Türkiye’nin geleceğini, Türkiye’nin demokratik siyasetini, Türkiye’nin demokratik geleceğini çok yakından ilgilendiren bir sürece girecek. Umut ediyoruz ve diliyoruz ki, verilecek olan kararlar demokratik ve hukuka uygun kararlar olur.

Bir damla da olsa demokrasinin kırıntılarını görmek istiyoruz

Ancak gördüğümüz ve takip ettiğimiz kadarıyla siyasi saiklerle hazırlanmış bomboş bir iddianameyle sanıkların karşısına geçen mahkeme heyeti başta olmak üzere almış oldukları talimatla, almış oldukları emirlerle birlikte bu kararın nasıl sonuçlanacağını elbetteki görebiliyoruz. Ama biz yine de ümidimizi hiçbir zaman yitirmeden, hukukun üstünlüğüne olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmeden, bu ülkede bir damla da olsa demokrasini kırıntılarını görmek istiyoruz.

Sadece HDP ve Kürtler değil birlikte mücadele edenler de yargılanıyor

Evet bugün burada sadece Kürtler değil Kürtlerin yoldaşları da yargılanıyor. Bugün burada sadece HDP’liler değil HDP’ye destek veren, gönül veren diğer partilerin temsilcileri de yargılanıyor. O yüzden meselenin sadece Kürtler olmadığını da ifade etmek isterim. Çünkü Kobanî’de de katledilenler, IŞİD’in oraya girmesi sadece Kürtlerle alakalı değildi, Kobanî’de yaşayan halkların birlikte katledilmesini hedef alan bir anlayıştı.

AKP hükümeti bu davadan istediği sonucu asla ve asla alamayacaktır

İşte bu yüzden mesele bugün Türkiye’nin geleceğidir. Verilecek karar demokratik siyaset içinde Türkiye'de toplumun ortak yargılanması meselesidir. O yüzden diyoruz ki AKP hükümeti öngördüğü ve istediği sonucu buradan asla ve asla alamayacaktır. Bizler var olduğumuz sürece bu ve buna benzer tüm davalarda hukuki anlamda bütün girişimlerimizi devam ettirip, hukuki anlamda sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız.

Bu dava tarihi bir davadır, kararları da tarihi olacaktır

Bu dava tarihi bir davadır, verilecek olan kararların da tarihi karalar olacağını ifade etmek isterim. Ben de kısacası bu dava ile birlikte sonuçların Türkiye’nin geleceğine çok önemli etkiler edeceğini düşünüyorum. Sonuçlarını hep birlikte takip edeceğimizi belirtmek istiyorum.

14 Haziran 2021