Êzidî halkının Çarşema Sor Bayramı kutlu olsun!

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Êzidî halkı tarafından ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul edilen ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Çarşema Serê Nîsanê yani Çarşema Sor; hem evrenin hem de dünyanın maya tuttuğu gündür.

Dili, kültürü, kimliği ve inancı sebebiyle Êzidîler; sonuncusu Şengal’de olmak üzere 73 defa katliama uğradı. 73’üncü ferman tüm dünyanın gözü önünde yaşanırken, soykırımın gerçekleştiği 2014’ten bugüne IŞİD çetelerinin elinde esir tutulan binlerce kadın ve çocuğun akıbetleri halen belirsiz. 18 Nisan’da, Çarşema Sor Bayramı arifesi sayılan günlerde Êzidîler bir kez daha saldırıya uğradı. Êzidî halkının yaşadığı acıları yürekten hissediyoruz. Onlarla dayanışarak bu şiddet sarmalından hep birlikte çıkacağız. Ve bayramları acılarla değil, bayram tadında kutlayacağımız günleri hep beraber göreceğiz.

Êzidîler için mutlak iyiliği temsil eden Çarsema Sor Bayramının, Ezîdî kadın ve çocukların kurtuluşunun ve Ezidi halkının özgürlüğünün müjdeleyicisi olmasını umut ediyoruz.

Halkların ve inançların bir arada özgürce yaşayabileceğine olan inancımızla; yeni yaşamın simgesi olan Çarşema Sor Bayramının; bütün insanlık için barışa, özgürlüğe, adalete ve eşitliğe vesile olmasını diliyor, kadim Ezîdî halkının bayramını kutluyoruz.
Cejna pîroz Çarşema Sor ya Gelê Êzidî pîroz be!

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
20 Nisan 2022