Gerekli tedbirler alınarak çay hasadı gerçekleştirilmeli ve çay üreticisi desteklenmelidir

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcümüz Rıdvan Turan'ın açıklaması:

Korona Virüsün yayılması ile birçok ülke olduğu gibi Türkiye’de de başta sağlık, ekonomik ve Tarım sektörü olmak üzere birçok sektörde sorunlar derinleşmektedir. Tarım gibi stratejik bir öneme sahip olan sektörde AKP hükümetinin konuya ciddi yaklaşmaması endişe vericidir.

Hükümet, Mevsimlik Tarım İşçilerin yaşam koşulları, gıda güvenliği ve tarımsal üretimin devamlılığının sağlanması gibi temel konularda bütüncül bir politikaya sahip değildir. İktidar, tarımsal üretimin hayati öneminde olduğunu görerek, tarım politikalarını yeniden ele almak durumundadır.  

AKP hükümetleri döneminde tarımda dışa bağımlı bir politikanın izlenmesi, tarıma yeterli desteğin sağlanmamasından kaynaklı tarımsal üretimdeki daralma giderek büyümektedir. İnsanlığı tehdit eden pandemiden en fazla işçiler, emekçiler, küçük tarım üreticileri ve mevsimlik tarım işçileri etkilenirken, tarımsal üretim ve hasat için var olan sorunlar çözülmezse tarımsal üretimde ve gıda temininde ciddi bir soru açığa çıkacaktır. 

Bu sorunlar Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadını riski atmıştır. Mayıs ayının ortalarında başlaması beklenen çay tarımında salgın korkusu ve gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle krize dönüşmüştür. Şu anda birinci sürgün çay hasadı yapılmasında büyük sorunlar yaşanırken, bir çözüm üretilmemesi halinde 2. ve 3. sürgünler de çay hasadının yapılmama riski bulunmaktadır. 

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay hasadı; sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması ve büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üretecinin de kentlere girişlerinin yasaklanması çay hasadındaki krizi derinleştirmektedir.  

Hükümete çağrımızdır:

• Çay üreticilerinin tarlalarına dönmelerine sağlık kontrolü yapılarak ve gerekli tedbirler alınarak izin verilmelidir.

• Çay tarımının yapılabilmesi için iller arası seyahat etme ve dışarı çıkma yasağı kapsamı içinde olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı çay üreticisi ve yakını olanlara gerekli iznin verilmelidir.

• Çay tarımında ve çay yükleme işlerinde çalışan diğer illerdeki işçilere de aynı koşullarda izin verilmelidir. 

• Çaya konulan kotanın kaldırılmalıdır.

• Çaykur’un bütün olanakları zorlanarak çay alım kontenjanını yükseltilmelidir.

• Hayat pahalılığı, maliyet artışı, enflasyon ve yaşam standartları düşünülerek destekleme ile birlikte Çayda taban alım fiyatı 5 TL olmalıdır. 

• Salgınından dolayı mağdur olan ve çayını toplayamayacak durumda olan hasta, karantinada olan, köyüne dönemeyen üreticilerin çayları devlet tarafından toplanmalıdır. 

• Çay üreticilerinin borçları çay bedelleri ödenene kadar ertelenmelidir. 

Rıdvan Turan
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü
9 Mayıs 2020