Günay: İktidar salgından siyasi çıkar devşirmemeli, hijyen malzemeleri yoksullara ücretsiz dağıtılmalıdır

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Genel Merkezimizde haftalık basın toplantısı düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi. Koronavirüs, Newroz etkinliklerinin iptal edilmesi başta olmak üzere sıcak gelişmeleri değerlendiren Günay şöyle konuştu: 

Bildiğiniz üzere MYK’miz olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Önemli tartışmalar yürüttük, önemli kararlaşmalara vardık. Bu toplantıya giderken sevgili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanımız Selçuk Mızraklı, 9 yıl 4 ay 15 günlük bir hapis cezası aldı. 

Kürt halkının iradesi bir kez daha cezalandırıldı

Aslında bu ceza ile Kürt halkının iradesi bir kez daha cezalandırıldı, Kürt halkının iradesi bir kez daha tanınmamış oldu. Bu iradeye yönelik açık bir saldırı gerçekleştirildi. Tabii bu aslında AKP hükümetinin Kürt düşmanlığı politikasının açık göstergesiydi. Yine toplantımız devam ederken Diyarbakır’da aralarında avukatların da olduğu 13 kişinin gözaltına alındığı haberleri geldi. Hafta başında gazeteciler tutuklandı. Yani AKP hükümeti bir kez daha muhaliflere yönelik düşman hukukunu işletmeye başladı ve bunu yargı eliyle gerçekleştirdi. Buradan AKP hükümetini bir kez daha uyarıyoruz: Başta Kürtler olmak üzere bütün muhaliflere yönelik baskı politikalarından ve düşman hukukundan bir an önce vazgeçin. 

Savaşta ısrar Türkiye toplumuna kaybettiriyor, zarar veriyor; çözüm sulh ve uzlaşmadır

Biz aynı zamanda MYK toplantımızda önemli tartışmalar da yürüttük. AKP’nin savaş politikaları, yaşanan kriz hali, Koronavirüs salgını, İdlib’de yaşanan gelişmeler, Moskova görüşmesi ve daha pek çok gelişmeyi bu kapsamda değerlendirdik. İdlib’de ortaya çıkan sonuç çok nettir. AKP’nin Türkiye toplumuna dayattığı savaş politikasının bir çıkmaz olduğu ortaya çıktı. Bu politikaların Türkiye’ye kaybettirdiği ve savaş politikasının Türkiye toplumuna zarar verdiği ortaya çıktı. Bu savaş Türkiye toplumunun geleceğini esas olarak tehdit etmektedir. Buradan çıkışın yolu bir an önce Suriye’den çekilmektir. Mevcut siyaset tarzında ısrar etmek, Türkiye’yi uluslararası alanda hüsrana uğratan Moskova’dakine benzer diplomatik hezimetlere yol açar. Başta Kürtler olmak üzere bütün halklara yönelik düşmanlık politikalarından vazgeçilmeli bunun yerine diyalog kapları açılmalıdır. İlhak ve işgal politikalarının ve zihniyeti yerini bir an önce sulh ve uzlaşmaya bırakmalıdır. 

Bütün kurumlarımızla geleceğe ve çözüm üretmeye hazırlanıyoruz 

Partimiz, toplumun bütününü kapsayacak Türkiye’yi mevcut bütün sorun alanlarından çıkaracak projelere ve çözüm gücüne sahiptir. Partimiz muhalefeti örecek, savaşa, ölüme ve tecride karşı barışı, özgürlüğü ve demokrasiyi savunacak mücadele hattını oluşturmaya ve buna öncülük etmeye hazırdır. Bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımızla bununla ilgili tartışmalarımız ve hazırlıklarımız devam ediyor. 

Milyonların kutladığı direniş bayramı Newroz'u dünyayı tehdit eden salgın nedeniyle ertelemek zorunda kaldık

Geçtiğimiz hafta biliyorsunuz 8 Mart haftasıydı. 8 Mart Dünya Kadınlar günü bütün engelleme ve saldırılara rağmen görkemli eylem ve etkinliklere ev sahipliği yaptı. Buradan bir kez daha 8 Mart alanlarını dolduran, baharı kadın rengiyle karşılayan, barikatları aşan kadınlara selam olsun diyorum. Herkesin bir şekilde dünden beri tartıştığı ve bizimde üzerinde önemli tartışmalar yürüttüğümüz bir diğer konu Newroz kutlamalarıydı. Newroz başta Kürtler olmak üzere bu coğrafyadaki bütün halklar için direniş bayramıdır. Bizim için çok önemli bir bayram. Bizler hazırlıklarımızı Newroz'un ruhuna uygun ve denk bir şekilde yürütürken dünyayı sarsan ve insan sağlığına büyük bir tehdit oluşturan Koronavirüs tehdidiyle karşı karşıyaydık. Dolayısıyla kitlesel kutlamaların yapılıp yapılmayacağının tartışılması ihtiyacı doğdu. Bizim de içinde olduğumuz Newroz platformu ile beraber  parti kurullarımızla yürüttüğümüz ortak tartışmalar sonucunda öne çıkan kimi yaklaşımlar oldu ve bunların başında da halk sağlığı yaklaşımını esas aldık. Tabii biz bu tartışmaları yürütürken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), TBB ve SES başta olmak üzere bağımsız sağlık kurumlarının tavsiyelerini esas alarak bir kararlaşmaya gittik ve halk sağlığı yaklaşımını esas aldık. Halklara mal olmuş, milyonların kutladığı Newroz kutlamalarını maalesef bu yıl dünyayı kasıp kavuran bu salgın nedeniyle halk sağlığını düşünerek ertelemek zorunda kaldık. 

Newroz'un görkemini yine bir direniş bayramı olan 1 Mayıs’a taşıyacağız

Kuşkusuz bizim için de zorlu bir karar oldu. Newroz'un görkemi ve baharın gelişi ayrı bir anlam ifade ediyordu. Newroz'un görkemini yine bir direniş bayramı olan 1 Mayıs’a taşıyacağız. Halkımızın bu salgın riskini başarıyla atlatacağını ve 1 Mayıs’ta Newroz ruhuyla alanları dolduracağına inancımız tam. Bu salgın nedeniyle kitlesel kutlamaları askıya almış olsak da, Newroz yüzyıllardır devam eden bir direniş ve halk bayramı. Halkımız bulunduğu her yerde evinde Newroz'u bayram gibi karşılayacaktır. Kendi kutlamalarını sokağında, evinde salgın riskini dikkate alarak büyük bir coşku ile yapacaktır. 

Sistem salgınlara karşı çözüm üretemiyor aksine bu salgınları üretiyor

Koronavirüse yönelik de değerlendirme ve tartışmalarımız oldu. Bir kez daha açığa çıktı ki toplumları savaşa, ölüme, yoksulluğa sürükleyen bu sistem, toplumu doğal afetlere ve felaketlere karşı savunmasız bırakıyor. Bunu bir kez daha açık bir şekilde gördük. Sistemin kendisi ekolojik dengeyi bozarak bu tür küresel salgın ve afetlerin yaşanmasının temel sebebidir. Dünyada bu durum ciddi bir şekilde tartışılırken maalesef başta Sağlık Bakanı olmak üzere iktidar yetkilileri durumun ciddiyetinden uzak bir şekilde olaya yaklaşmaktadır. Bu konuda tedbirlerin bir an önce kamuoyu ile paylaşılması, tedbirlerin şeffaf yürütülmesi, çalışmalar yürütülürken sağlık örgütleri ile koordineli bir çalışma yürütülmesi esas alınmalıdır. Kamuoyu gerçek ve doğru bilgiye ulaşabilmelidir, bu sağlanabilmelidir. Halk sağlığını ilgilendiren konularda halkımız doğru bilgilendirilmelidir. AKP bütün doğal afetlerde ve kriz alanlarında meseleyi iç güvenlik meselesine dönüştürerek ve kendi iktidarını sürdürmeye çalışarak kriz süreçlerini yürütüyor. 

AKP bu salgından siyasi çıkar devşirmemeli, yoksullara hijyen malzemeleri ücretsiz dağıtılmalıdır

Bunu Elazığ depremi ve çığ meselesinde gördük. Bu mesele bir iç güvenlik meselesi, AKP’nin kendisine iktidar devşireceği bir mesele değil; bu mesele tam da halk sağlığını ilgilendiren bir meseledir. AKP buradan bir siyasi çıkar çabasına girmemelidir. Yoksullara yönelik hijyen ve dezenfektan malzemeleri bir an önce ücretsiz dağıtılmalıdır. Bu, sosyal devlet olmanın gereğidir. AKP ve Sağlık Bakanlığı bu konuda gerekli girişimleri başlatmalıdır. 

Cezaevlerindeki hasta tutsaklar biran önce serbest bırakılmalıdır

Bir diğer risk alanı maalesef ki cezaevleri. Cezaevlerinde sağlık sistemindeki sorunlar da düşünüldüğünde ayrı bir önleme ve tedbire ihtiyaç var. Başta hasta mapuslar olmak üzere risk grubunda bulunan bütün tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalı ve onların hijyen koşullarına ulaşması sağlanmalıdır. 

PİRS: Derbare tecrida li ser birêz Ocalan dimeşe de tû bernameyek partiya we heye, hunê di vê warê de çi xebatan bimeşîn in? 

Wekî hun dizanin beriya kongreya xwe me konferans li darxistibû. Di wê konferansê de li hemberî tecrîdê ji bo têkoşînek bê meşandin biryarên me yê konferansê hene. Hîn di vê derbarê de xebatên me dimeşîn û biryarên me hene. Li hemberê şer aşitî, li hemberî mirinê jiyan, li hemberi tecridê azadî emê bi aweyek plansaziyên xwe ava bikin. Di demên pêş de li ser vê esasê emê bi we re parve bikin.  

PİRS: Ez benî we diyarkir ku bernameyên we yên Newrozê hatiye betalkirin. Gelo bernameyên alternatîf hene an na? 

Newroz cejnek e. Gelê me heya niha bi rûhê cejnekî Newrozê pîrozkir. Lê mixabin nexweşiyek û talûkeyek heye. Em li hemberî vê talûkeyê em naxwazin tenduristiya gel bavêjin talûkeyê. Gelê me dizane ka dê çawa cejna xwe pînroz bike ew dizane. Gelê dê li mala xwe li taxa xwe bi aweyek dê Newrozê pîroz bike. Ji ber ku ev cejn kevneşopiya me ye. Li ser vê esasê em bi rûhenê Newrozê, vedixînin 1ê Gulanê. Amedekariyên me jî di vê çerçoveyê de ye. 

13 Mart 2020