Günay: Madımak faillerini çok iyi tanıyoruz, hesap verecekler!

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse ile milletvekillerimiz Kemal Bülbül, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen ve önceki dönem vekilimiz Turgut Öker, 2 Temmuz Madımak Katliamının yıl dönümü vesilesiyle Alevi örgütleri tarafından Sivas’ta organize edilen anmaya katıldı. Burada kısa bir konuşma yapan Ebru Günay, şunları söyledi:

Madımak’ta Sivas’ta yitirdiğimiz canlarımızı anmak üzere heyetimizle birlikte, ailelerimizle birlikte, katliamı kabul etmeyen ve sesini yükselten Alevi toplumuyla ve sivil toplum örgütleriyle birlikte buradayız. Bundan tam 28 yıl önce bu otelde bir katliam gerçekleşti ve maalesef o günden bugüne bu katliamın failleri hesap vermedi, gerçekler açığa çıkmadı. Aksine iktidar katilleri ve failleri korudu, hala 3 sanık Almanya’da ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor. Maalesef ki Türkiye’de hala hakikatler açığa çıkmadı. Adalet yerini bulmadığı, hakikat açığa çıkmadığı için acımız büyük ve ilk günkü gibi. Ailelerimizin acılarını derinden paylaşıyoruz. Sivas; Dersim ile başladı, Koçgiri, Maraş ve Madımak ile devam etti. Aynı katliam Muğla Ortaca’da, Malatya’da, Roboski’de ve İzmir’de Deniz Poyraz ile devam etti.   

Failleri çok iyi tanıyoruz

Hepimiz basından biliyoruz, gördük takip ettik. Bizler failleri çok iyi tanıyoruz. Mafya-çete-devlet ilişkileri içinde korunan ve kollanan, derin devletten güç alan, tekçi anlayışlarıyla farklılıklara ve inançlara karşı tahammülleri olmayan, gerekirse katleden bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu zihniyet hala iş başında. Derin devletle hala maalesef kol kola. Üstelik davanın zaman aşımına uğramasına bu devletin başındaki cumhurbaşkanı hayırlı uğurlu olsun demişti. Böyle yaparak da bulunduğu yerin faillerle, katillerle ve katliamla olan ilişkisini çok açık bir şekilde ifade etmişti. 

HDP olarak Alevi toplumu ile birlikte ortak mücadele ediyoruz

Aynı iktidar, burayı Madımak Otelini ailelerin taleplerine rağmen bir utanç müzesine dönüştürmeyerek, bu utançla yüzleşmeyerek ve gerçekleri karartarak katliama ortak olmaya devam ediyor. Katliamın avukatlarına partilerinde yer vererek, sırtlarını sıvazlayarak, belediye başkanı yaparak, milletvekili yapmaya çalışarak aslında bulundukları yeri gösteriyorlar. Bizler HDP olarak katliamlara karşıyız ve Alevi toplumuyla birlikte bu anlayışa karşı mücadele yürütüyoruz. Alevilerin hala cemevlerinde katliam provokasyonlarıyla karşı karşıya kaldığını, evlerine hala çarpı işareti konulduğunu biliyoruz. Tehdit altında olduklarını biliyoruz. 

Hakikatler açığa çıkacak, failler hesap verecek

Katliamlarla, soykırımlarla yüzleşilecek, hakikatler açığa çıkacak, failler hesap verecek ve bizim de acımız dinecek. Böylece bu katliamların sonu gelecek. Buradan bir kez daha hayatını kaybeden 33 canımızı saygıyla ve minnetle anıyoruz. Ailelerinin acısını paylaşıyoruz. Bizler onların hakikat aşklarının izinde yürümeye devam ediyoruz. Onlara bir kez daha sözümüzdür: Hakikat ortaya çıkana kadar, failler ortaya çıkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. 

2 Temmuz 2021