Haklarımızı sizin insafınıza terk etmeye niyetimiz yok!

Kadın Meclisimiz; milletvekillerimiz, HDK Kadın Meclisleri, DTK Kadın Meclisi, DBP Kadın Komisyonu, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, Kadınların Kurtuluşu, SKM, SODAP’lı kadınlar, SYKP Kadın Meclisi, TJA, Yeşil Sol Kadınlar’ın katılımıyla bir ay süren “Kadın Mücadelesi Her Yerde” kampanyasının finalini, Ankara Kuğulu Park’ta gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla yaptı. Ağrı Milletvekilimiz Dilan Dirayet Taşdemir tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Ankara'da başlattık kampanyamızı ve Kadın Mücadelesi Her Yerde diyerek koyulduk yola. Bizi yok sayanlara; irademizi tanımayanlara; şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına göz yumanlara; İnfaz Yasası ile hırsızları, tecavüzcüleri, çeteleri, uyuşturucu baronlarını salanlara; kentlerimizi erkekleştiren kayyımcı zihniyete; eşbaşkanlık sistemimize darbe yapanlara; yaşam alanlarımızı HES’lerle yok edenlere; bizlerin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmak istenmesine karşı sesimizi yükseltmekti amacımız. 

Bu kapsamda; 8 Haziran günü Ankara Kuğulu Park’ta bileşen kadın yapılarımız ve milletvekillerimizle kampanyamızın deklarasyonunu açıkladık. Kampanyamızın ilk haftasında, Meclis’te kadın sesimizi yükselttik, evlilik adı altında çocuk istismarının meşrulaştırılmasına karşı kürsüde, “İstismarı Aklamanıza İzin Vermeyeceğiz” dedik.

İstanbul'dan Diyarbakır'a, Dersim'den Antalya'ya, Manisa'dan Van'a, Ağrı'dan Muğla'ya; ülkenin her yerinde kadınlarla bir araya geldik. İstanbul'da Figen olduk, Dersim'de Gülistan, Diyarbakır'da Rojbin, Ağrı'da Ceylan, Muğla'da Pınar olduk. Bizi tanımayanlara, irademizi yok sayanlara karşı sokakları mora boyadık; bize işkence yapanlara buradayız dedik, bizi katledenleri aklayanlara karşı sesimizi yükselttik, öfkemizi isyana dönüştürdük. 

• Kadın Mücadelesi Her Yerde dedik, Geçtik direksiyon başına sürdük Mor Konvoyumuzu Kandıra’ya. Coşkumuzu, heyecanımızı Sebahat ile Figen ile Gültan ile Gülser ve diğer tüm tutsak kadın arkadaşlarımızla paylaştık HEP BİRLİKTE.

• Kadın Mücadelesi Her Yerde dedik, Bize şiddet uygulayanları serbest bırakanlara karşı Mor Kurdele eylemleri yaparak isyanımızı haykırdık; kadına, çocuğa, doğaya, topluma düşman; hırsıza, çeteye, mafyaya dost infaz yasasına itiraz ettik. 

• Kadın Mücadelesi Her Yerde dedik, Aldık Mor Mikrofonumuzu elimize, katledilen kadınlar ile tutsak kadınların sesi olduk, mor ve beyaz balonlarımızı demokratik siyaset yürüttükleri için tutsak edilen ve erkek şiddeti sonucu katledilen kadınlar için uçurduk.

• Kadın Mücadelesi Her Yerde dedik, Örgütlenen erkek egemenliğine karşı bir hamle olan eşbaşkanlık sistemimize yönelik saldırılara karşı “Eşit Temsiliyet ve Eşit Katılım için Eşbaşkanlık” başlığıyla hazırladığımız dosyanın tanıtım toplantısını Diyarbakır’da yaptık. 

• Kadın Mücadelesi Her Yerde dedik, Kadınlara gözaltında işkence uygulayanları ve işkencecileri aklayanları sokaklarda, meydanlarda teşhir ettik, “Hakikate yürüyen kadınlar, sizin baskı ve işkence politikalarınıza boyun eğmeyecek!” dedik ve hep birlikte haykırdık. 

• Kadın Mücadelesi Her Yerde dedik, yılmadan, gece gündüz demeden mahallede, sokakta, Meclis’te, fabrikada, evde, işte yaşamın her alanına kadın rengini verdik, “Direnişimiz Mordur” dedik. Kadınlarla okuma etkinlikleri düzenledik, bir araya gelerek dayanıştık. 

• Kadın mücadelesi her yerde dedik, Mücadeleyle kazandığımız İstanbul Sözleşmesi’yle bir kez daha sözleştiğimizi, sahada ileriye götüreceğimizin sözünü haykırdık.

• Kadın mücadelesi her yerde dedik, Çünkü bunun özgürlüğe götüren bir mücadele ve direniş çizgisi olduğunu biliyorduk. 

Kampanyamız boyunca; çeşitli kadın örgütleri ve platformlarıyla bir araya geldik, fikir alışverişinde bulunduk, ortak mücadele hattımızı nasıl öreceğimizi tartıştık. Kadınların birlikte güçlü olduğunu HEP BİRLİKTE gördük.

Kampanyamız boyunca; kadınlar olarak dayanışmamızın, gücümüzü örgütlülüğe dönüştürmemizin, darbeci zihniyet ve kadın düşmanı politikalara karşı ortaklaşmamızın önemine tanıklık ettik. 

Saldırılar bir araya gelmemize engel olmadı, olmayacak

Kampanyamız boyunca; eve kapatılmak istenen, emeği sömürülen, ev içi şiddete maruz kalan kadınların itirazlarını dinledik. Kadınlar; yola çıkarken tüm saldırılara, müdahalelere, baskı ve gözaltı operasyonlarına rağmen özgürlük ısrarımızı, mücadele kararlılığımızı sürdürdük. Bu saldırılar, bir araya gelmemize engel olmadı, olmayacak.

Bu yolda özgürlük, adalet, eşitlik demeye devam edeceğiz

Bu yolda; AKP-MHP’nin erkek ittifakına karşı kadın dayanışmamızı daha da büyüttük, birbirimize ses, birbirimize nefes olduk. Bu yolda bize rehber olan; gücümüzü, birlikteliğimizi, dayanışmamızı büyüten umudu heybemize koyduk. Çünkü biz biliyoruz ki tüm saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi erkek anlayışlara rağmen bize çelik gibi irade veren, bizi yıldırmayan, bizi ayakta tutan karanlığın içinde göz kırpan umut ve mücadele azmimizdi.

Özgürlüğümüze adadığımız bu yol bitmedi, bitmeyecek. Bu yolda; barış demeye, adalet demeye, özgürlük demeye, kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına hayır demeye, eşitlik demeye devam edeceğiz.

Korktukları zılgıtlarımız, halaylarımız, horonlarımız, yan yana oluşumuzdur

Biz biliyoruz ki korktukları; zılgıtlarımız, zeybeğimiz, halaylarımız, horonlarımız, dayanışmamız ve yüreğimizde taşıdığımız umudumuzdur. Bu umudumuzu, bu zılgıtlarımızı, bu yan yana oluşumuzu bitiremeyeceksiniz.

Kazanılmış haklarımızı sizin insafınıza bırakmıyoruz

Bilin ki; hayatlarımız rakamlardan, hayallerimiz gazete kupürlerinden ibaret değildir. Yaşamlarımızı elimizden almanıza izin vermemek için el ele tutuşuyoruz, omuz omuza aynı yolda yürüyoruz. Ve asla yalnız yürümüyoruz. Bilin ki; kazanılmış haklarımızı sizin insafınıza terk etmeye niyetimiz yok! Biz kadınlar birlikte güçlüyüz. Kadın Mücadelesi Her Yerde. Têkoşîna Jinan Li Her Derê Ye.

Ülkenin dört bir tarafından etkinliğimize gelen kadınlara teşekkür ediyorum. Hepimizin yolu açık olsun. Serkeftin ji me hemûyan re. 

25 Temmuz 2020