Kadın Meclisimizden saldırılara tepki: Mesajı aldık, sizi iktidardan düşürene kadar mücadele edeceğiz

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Kadın Koordinasyon üyelerimiz ve Parlamento Kadın Grubumuzla birlikte genel merkezimizde basın toplantısı düzenledi:

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, partimize yönelik saldırılara ilişkin Kadın Koordinasyon üyelerimiz ve Parlamento Kadın Grubumuzla birlikte Genel Merkezimizde açıklama yaptı. Açıklamaya; DTK Eşbaşkanı Başkanı Leyla Güven, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu ile DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de katıldı. Başaran şunları söyledi: 

5 gün önce, 6 yıl önce gerçekleşmiş olan Kobanê protestoları nedeniyle 20 arkadaşımız gözaltına alındı. Bunların içinde 8 kadın arkadaşımız vardı. Bu kadın arkadaşlarımız ekolojist, aktivist, akademisyen, feminist, Kürt kadın mücadelesi yürüten, Alevi ve genç kadın arkadaşlarımızdı. Yani; HDP’nin bütün çoğulculuğunu temsil eden arkadaşlarımızdı. 6 yıl önce bugünlerde Kobanê, barbar IŞİD çetelerinin saldırısı altındaydı. Oradaki kardeşlerimiz, yoldaşlarımız katliam ile yüzyüzeyken AKP iktidarı buna seyirci kalmakta ısrarcıydı. Bugün bize hesap soran iktidar, aslında bunun en büyük müsebbibiyken, IŞİD için sınırı kevgire çevirirken, yardımı engelleyen tarafıyken sınırın  öbür tarafından insanlık dramına göz yumarken, dünyanın dört bir yanından Kobanê’de mücadele edenlere destekler giderken AKP'nin şu anki Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Antep’te ellerini ovuşturarak “Kobanê düştü düşecek” diyordu. 

IŞİD’in Kobanê’yi düşürme operasyonunun intikamı alınıyor 

Protestolar olana kadar tek bir adım atılmadı, bu insanlık dramına karşı tek bir söz söylenmedi. Protestolar başladı, bu protestolar demokratik protestolardı. İktidar tarafından sahaya sürülen paramileter güçler, bu protestoları terörize etti. Bu protestoları terörize edenlere, provoke edenlere karşı herhangi bir adım atılmadı. Bunları görmezden gelen iktidar yargıyı sopaya çevirerek HDP’ye karşı intikam operasyonu gerçekleştirdi. Kobanê’de barbar IŞİD çetelerine karşı insanlık mücadelesi veriliyordu. Bugün, 6 yıl sonra dosyaya herhangi bir delil konulmamasına rağmen başlatılan bu siyasi soykırım operasyonu, iktidarın IŞİD eliyle Kobanê’de gerçekleştiremediği, Kobanê’yi düşürme operasyonunun intikamını almaktır. Orada kadınların öncülüğünde gerçekleştirilen mücadelenin hala içlerindeki yarasının sonucudur bu intikam operasyonu. 

Bu operasyon yürüttüğümüz kadın mücadelesine saldırıdır 

HDP’ye karşı gerçekleştirilen bu intikam operasyonu, iktidarın bütün suçlarını, savaş siyasetini, rant siyasetini kadın düşmanı, doğa düşmanı ve ekoloji düşmanı siyasetini deşifre etmekle kalmayıp buna alternatif üreten, yeni bir yaşamı inşa eden HDP’ye karşı bir intikam operasyonudur. Bu operasyon; 7 Haziran’ın, 1 Kasım’ın, en son 31 Mart’ın intikamıdır.

HDP’ye saldırı aynı zamanda kadın iradesine saldırıdır. Bugün HDP’ye son 5 yıl içinde gerçekleştirilen saldırılar kadın dayanışmasına ve  örgütlenmesine saldırıdır, binbir emekle yürüttüğümüz kadın mücadelesine saldırıdır. HDP, iktidarın kadın düşmanı politikalarını deşifre ettiği içindir bu saldırılar. Partimiz kurulduğu günden bu yana merkezi ve yerel örgütlenmelerde, Meclisten yerel yönetimlerine il ve ilçe örgütlerine kadar kadının rengini verdi. Kadın Meclisi ile iktidarcı ve tekelci erkek alanı olarak kurgulanan siyaseti dönüştürmeyi ve değiştirmeyi esas aldı. Bu yüzden iktidar saldırıyor. Bu saldırı sadece HDP’ye değil, kadınlar her sokağa çıktığında saldırıya uğruyor. Yargı tarafından araçsallaştırdığı bu saldırılarla sürekli bir biçimde hem kadınlar hem HDP yüzyüze kalıyor. 

Tüm kadınlar, tüm demokrasi güçleri HDP'nin sesi oldu 

Bu saldırıyı kendine karşı hisseden bütün kadınlar, bütün demokrasi güçleri, bu siyasi soykırım operasyonunun  gerçekleştiği ilk günden beri tepki gösterdiler, susturulmak istenen HDP’nin sesi oldular. Çünkü bu operasyon; Rojava’da direnen, İstanbul Sözleşmesi’ni, eşit temsiliyeti savunan kadınlara operasyondu, nafaka hakkını savunan kadınlara, kayyım eliyle eşbaşkanlık sisteminin kaldırılmasına ses çıkaranlara yapılan bir operasyondu. 

Bu saldırılar "direnmeyin, mücadele etmeyin" mesajı 

Bu saldırıların amacının farkındayız kadınlar olarak. Bu saldırıların "direnmeyin, mücadele etmeyin, savaş siyasetine, erkek egemen siyasete karşı yeni bir yaşamın öncüsünü olmayın" mesajı olduğunu biliyoruz. Ancak kaç gündür kadınlar her yerde bu saldırılara cevap veriyorlar. Bizi susturamazsınız, bu saldırıların karşısında geri adım atmayacağız. Geri adım atmayanlar Figenler, Sebahatlar, Gültanlar zindanda; HDP’li kadınlar sokakta, alanda, Meclis’te direniyor; feminist kadınlar, Kürt kadınlar her alanda mücadeleye, direnmeye devam ediyor. 

Biz mesajı aldık ama sizi iktidardan düşürene kadar mücadele edeceğiz 

Biz mesajı çok iyi aldık, ama bu mesajın cevabı mücadele ve dayanışmayı büyütmek ve daha da genişletmektir. Bu saldırılara karşı sizi düşürene, iktidardan edene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. 

Bu mücadelede büyük bedeller veren kadınların  ardıllarıyız 

Kadınlara sadece Türkiye’de değil, malesef dünyanın birçok yerinde karanlık bir yaşam vaat ediliyor. "Bu karanlık yaşamı kabul edin, size sunulan sınırlar içinde yaşayın" deniliyor. İşimizin zor, yolumuzun uzun olduğunun farkındayız. Bunun karşısında büyük bedeller vereceğimizin farkındayız, büyük saldırılar ile yüzyüze kalacağımızın farkındayız. Bu farkındalık ile mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü, bizler bu mücadelede büyük bedeller veren kadınların ardıllarıyız, onların sözünü söylüyoruz. 

Dayanışmamızı büyütmeliyiz 

Bugüne kadar HDP'nin yanında duran kadınlara bir kez daha teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. "Bu saldırı bize karşı" dediniz, ses yükselttiniz. "Karanlığa karşı aydınlığı örgütleyeceğiz, susmayacağız, itaat etmeyeceğiz" dediniz. Bu dayanışmanız; iktidarın kadın düşmanı politikalarına, savaş politikalarına mutlaka boyun eğdirecek. Bunu daha da büyütmeliyiz. 

Parçalama, bölme, ayrıştırma siyasetine karşı kadın kimliğiyle mücadeleyi büyütelim 

Saldırı tek merkezden, tek bir hedefle gerçekleşiyor. HDP’yi yalnızlaştırarak, hedef göstererek, kriminalize ederek, sistem dışına iterek ayakta durmaya çalışan bir iktidar var. Buna karşı, parçalama, bölme ayrıştırma siyasetine karşı kadın kimliği ile bir araya gelip kadın mücadelesini daha da büyütelim. Kadın mücadelesi büyüdükçe erkek egemen siyaseti mutlaka ama mutlaka bitireceğimize inanıyoruz. Birlikte güçlüyüz, sizinle güçlüyüz. En nihayetinde bütün kadınlar mücadele ederek kazanacağımıza inanıyoruz.

29 Eylül 2020