HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, özellikle son aylarda Türkiye-Rojava sınırında Rojavalılara yönelik gerçekleştirilen infaz, taciz, tecavüz ve diğer hak ihlallerinin açığa çıkması ve sorumluların yargılanması için Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Sarıyıldız önergede, uluslararası sözleşmeler ve iç kanuna göre yaşam haklarının garanti altına alınması gereken Rojavalıların sınır geçişlerinde infaz, işkence ve tecavüz ile karşılaştığını belirterek, "Sınır güvenliğini sağlamak ile yükümlü olan askerlerin sorumlulukları altında gelişen hak ihlallerine göz yumulmakta ve 'cezasızlık' politikası uygulanmaktadır. Suriye ve Rojava'da iç savaş koşullarının oluşmasının ardından sınır hattında sivil insanların geçiş yaptığının herkes tarafından bilinmesine rağmen 2012 yılından bu yana Türkiye-Rojava sınırında 25 kişi askerlerin açtığı ateş sonucu katledildi. Katledilenlerden biri Türkiye vatandaşı, geriye kalanların tümü Rojavalı yurttaşlardır" denildi.

Binlerce yıldır erkek egemen toplum yapısı altında ezilen kadınların savaş zamanlarında çocuklar ile birlikte en büyük zulmü yaşadığına işaret eden Sarıyıldız, toplumun bütün yaşam alanlarında olduğu gibi sınırlarda da eril devlet şiddetinin en büyük mağdurunun kadınlar olduğunun altını çizdi. "Dünya'da savaşın olduğu bütün ülkelerde olduğu gibi Suriye ve Rojava'da da tecavüz, gerici güçlerin savaş stratejisinin bir parçası olmuştur" diyen Sarıyıldız, Meclis araştırması kurulması gerektiğini şu sözler ile dile getirdi: "Fetvalar ile kadına tecavüzü ve köleliği meşrulaştıran güçlerin vahşetinden kaçan kadınların Türkiye sınırından geçerken tecavüze uğraması Türkiye Cumhuriyeti devletinin utancıdır. Türkiye bu utancı 16 Temmuz tarihinde Rojava sınırından Cizre'ye geçmek isteyen H.H adlı kadına Katran Bölük Komutanlığına bağlı askerler tarafından tecavüz etmesi ile yaşamıştır. Türkiye-Rojava sınırında yaşanan bu insanlık dışı olaylara karşı Meclis sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bu sebeple sınırlardaki keyfi infazların, tecavüzün, rüşvetin ve diğer hak ihlallerinin önüne geçmek için, Rojava-Türkiye sınırında bu güne kadar işlenen bütün sivil cinayetler ve insanlık dışı vakalar ile ilgili sorumluların tespit edilip cezalandırılması, idari ve cezai işlemlerin derhal başlatılması için Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması önem arz etmektedir."

01.08.2014