IŞİDe karşı mücadelede Türkiyenin pozisyonu

Kadın Meclisi Sözcümüz ve Ağrı Milletvekilimiz Dilan Dirayet Taşdemir, IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi'nin, Türkiye sınırından birkaç kilometre uzaklıkta ve Türkiye’nin 2018 başından beri askeri gözlem noktalarının bulunduğu İdlip’te, SDG ve ABD’nin ortak operasyonuyla öldürülmesinden hareketle, IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen mücadelenin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması ve kamuoyunun aydınlatılması amacıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiştir. Taşdemir'in ilgili önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Suriye’de yaşanan yeni gelişmeler ile cezaevlerindeki ve kamplardaki IŞİD’lilerin dünya için tehlike olmaktan çıkmadığı gerçeğinden hareketle, IŞİD/DAİŞ terör örgütüne karşı yürütülen mücadelenin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması ve kamuoyunun aydınlatılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Nisan 2013’ten bu yana kullandığı ismiyle Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ABD’nin 2003 Irak işgaline karşı, Baas kadrolarının yardımıyla ortaya çıktı. Şiilerin iktidara gelmesinin ardından hedefini Sünni isyana dönüştürmeye çalıştı ve kurtarılmış bölgelerde devlet kurma çabası nedeniyle El Kaide ile görüş ayrılığına düştü. Suriye’deki savaşta izlediği yöntemle El Kaide’den tamamen kopan IŞİD, Irak ve Suriye sınırlarını aşan bir ağ kurdu. Hedefi ise Irak’la birlikte Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail de dahil Filistin’de oluşturulabilecek bir İslam devletiydi. Suriye savaşının başlamasıyla birlikte IŞİD’in Türkiye sınırlarını lojistik destek hattı ve geçiş güzergâhı olarak kullandığına dair iddialar gündeme gelmiş ve bu iddiaların çoğu da belgelerle ispatlanmıştı. 

Türkiye için büyük bir tehlike oluşturan IŞİD, 2013’te Reyhanlı’da 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. 20 Mart 2014’te Niğde’de IŞİD militanlarının güvenlik güçlerine ateş açması sonucu bir astsubay, bir polis memuru ve bir kamyon sürücüsü hayatını kaybetmiş 7’si asker 8 kişi yaralanmıştı. 6 Ocak 2015’te Sultanahmet’teki bir polisin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı; 18 Mayıs 2015’te HDP’nin Adana ve Mersin il binalarında bomba patlatılması; 5 Haziran 2015’te 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 402 kişinin yaralandığı HDP’nin Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırı; 20 Temmuz 2015’te canlı bomba eylemi ile 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamı; 10 Ekim 2015’te canlı bomba eylemi ile 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Tren Garı Katliamı; 12 Ocak 2016’da 10 kişinin yaşamını yitirdiği Sultanahmet saldırısı; 20 Mart 2016’da 4 turistin yaşamını yitirdiği İstanbul İstiklal Caddesi saldırısı; 28 Haziran 2016’da 45 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı katliamı ve 3 Ocak 2017’de 39 kişinin yaşamını yitirdiği Reina katliamı Türkiye tarihinin en büyük katliamları arasında yerlerini almıştır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada Suriye’deki IŞİD tutuklularının sayısının abartıldığını söylemişti. Ancak kamuoyuna yansıyan bilgilere göre sahada sadece cezaevlerinde tutulan IŞİD’li sayısı 12 bin, bunların 2 bini Suriye dışından ve Türkiye’den gelmekte. 

Yine kamplarda da azımsanmayacak sayıda IŞİD’linin varlığı söz konusu. 73 bin kişilik Haseke’de, El Hol Kampı’nda 30 bin civarında IŞİD’li aile, Derik Roj kampında bin 700, Kobane’deki Ayn Nissa’da ise bin 500 IŞİD mensubu ailenin barındığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı. Nerede olduğu bilinmeyen IŞİD’li sayısı ise 25 bin civarında. Suriye’de Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika ve Rusya’yla yapılan anlaşmalarda IŞİD’lilerin ne olacağı ise henüz netleşmiş değil. 

28 Ekim 2019 tarihinde ise IŞİD terör örgütü lideri Ebubekir El-Bağdadi, Türkiye’nin sınırından birkaç kilometre uzaklıkta ve Türkiye’nin 2018 başından beri askeri gözlem noktalarının bulunduğu İdlip’te bulundu, SDG ve ABD’nin ortak operasyonuyla da öldürüldü. ABD uçakları NATO müttefiki Türkiye yerine Irak’tan kalkarak böyle bir operasyonu yaptığını belirtti. Yine kamuoyuna yansıyan bilgilerde ABD’nin Türkiye'ye haber vermediği, yalnızca sınırına yaklaştığında bildirimde bulunduğu belirtilmektedir.

Hem Suriye’de yaşanan yeni gelişmeler hem de cezaevlerindeki ve kamplardaki IŞİD’lilerin dünya için tehlike olmaktan çıkmadığı gerçeğinden hareketle, IŞİD/DAİŞ terör örgütüne karşı yürütülen mücadelenin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması ve kamuoyunun aydınlatılması tarihsel bir önem teşkil etmektedir.  Bu amaçla Meclis Araştırması açılmasını talep ederiz. 

 

30 Ekim 2019 

Dilan Dirayet TAŞDEMİR
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü
Ağrı Milletvekili