Kadın Meclisimiz Iğdır’da: Kayısı bahçelerinde tüm gün çalışıp kazandığımız para yetmiyor

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekillerimiz Dilan Dirayet Taşdemir ve Oya Ersoy, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Feray Mertoğlu, Tülay Koçak, Hazal Karabey, Kadın Meclisi Üyelerimiz Mukaddes Erdoğdu Çelik ve Iğdır İl Kadın Meclisi üyelerimizden oluşan heyet, Kadınlar İçin Adalet Kampanyasının ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları kapsamında bugün Iğdır’daydı.

Keşke sigortamız olsaydı

Iğdır'da kayısı bahçelerine giden heyet, kadınlarla çalışma koşullarını konuştu. Bahçede çalışan bir kadın heyete, "Bütün gün güneş altında çalışıyoruz. Bazen 100-150 kasa kayısı topluyoruz. Öğlene kadar çalışırsak 70 lira, akşama kadar çalışırsak 100 lira alıyoruz. İşimiz devamlı değil, kazandığımız para yetmiyor. Keşke sigortamız olsaydı" diyerek güvencesiz çalışma koşullarına değindi.

Beş dakika oturmamıza müsaade etmiyorlar

18 yaşında bir başka kadın ise babasının sara hastası olduğunu, eve giren tek paranın kendisinin kazandığı para olduğunu söyledi. Genç kadın "Paketleme işi daha zor, ama diğer işlerle aynı ücreti alıyoruz. Aynı zamanda kötü muameleye de maruz kalıyoruz. Beş dakika oturmamıza müsaade etmiyorlar" dedi.

16 yaşındaki çocuk: Resim öğretmeni olmak istiyorum

16 yaşında bir çocuk ise lise ikinci sınıf öğrencisi olduğunu, bahçede ilk defa çalıştığını söyledi. Yaşı sebebiyle diğerlerinden düşük ücret aldığını söyleyen çocuk, “Resim öğretmeni olmak istiyorum. Buraya da resim kursuna gidebilmek için para toplamak amacıyla geliyorum” dedi.

Günde 70 TL alıyorum ve hiçbir şeyi yetiştiremiyorum

Heyet, ardından pancar tarlasında çalışan kadınları ziyaret etti. Tarladaki kadınlar işe sabah 5:00’te başlayıp öğlen 12:00’de bitirdiklerini, eve gidince ise evde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Bir kadın “32 yaşındayım. Çocuklarım var. Eşim çobanlık yapıyor. Ben de evi geçindirmek için burada çalışıyorum. Günde 70 TL alıyorum ve hiçbir şeyi yetiştiremiyorum. İlkbahardan sonbahara kadar çalışıyorum. Çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayamıyorum” dedi. 

Kadın emeği sömürülüyor

23 yaşında genç bir kadın ise lisede okulu bırakmak zorunda kaldığını belirterek “14 yaşından beri çalışıyorum. Eğitimime devam edemedim. Sadece tarlada değil, birçok yerde sigortasız çalıştırılıyoruz. Kadın emeği sömürülüyor” dedi. 

İstiyoruz ki bu emeğin karşılığını hep birlikte alalım

Taşdemir, HDP Kadın Meclisi’ni tanıdığını ve çalışmalarına aşina olduğunu söyleyen işçi kadına, “Emek veriyorsunuz, çalışıyorsunuz. Biz istiyoruz ki bunları hep birlikte konuşalım. İstiyoruz ki bu emeğin karşılığını hep birlikte alalım. Amacımız sadece gelip sizi gördükten sonra arkamızı dönüp gitmek değil. Sesinizi mümkün olan her yerde duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

8 Haziran 2021