Kadın Meclisimiz Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarıyla İzmir’de

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, İstanbul Milletvekilimiz Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Berna Çelik, Feray Mertoğlu, Semiha Şahin, Mediha Yüksel, Genç Kadın Koordinasyonu Üyemiz Şevin Sarıbulak, İzmir İl Kadın Meclisi Üyelerimiz ile Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren’den oluşan heyet, “Kadınlar İçin Adalet” kampanyamızın ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarının ilkini Ege’de gerçekleştirdi.

Buluşmalar kapsamında kadın heyetinin ilk günkü durağı İzmir oldu. İzmir’de pandemi sürecinde mağdur olan kadın müzisyenleri, tekstil işçisi kadınlar ile Roman kadınları ziyaret eden heyet, kadınların yaşadıkları sorunları dinledi.

Pandemi döneminde mağdur olan kadın müzisyenler ziyaret edildi

İlk olarak, Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, İstanbul Milletvekilimiz Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Berna Çelik ve İzmir İl Yöneticimiz Ayşe Özdamar’dan oluşan heyetimiz, çoğunluğu kayıtsız işçi statüsünde olan kadın müzisyenlerle görüştü. İzmir Karşıyaka’da heyetimizle buluşan kadın müzisyenler, “Bizler zaten pandemi öncesinde de kayıtdışı çalışıyorduk ve güvencemiz yoktu. Bununla ilgili sektörde çok sıkıntılar yaşadık. Pandemi döneminde de ilk gözden çıkarılan eğlence sektörü oldu. Müzisyen iseniz zaten aylık belli bir geliriniz olmuyor. En ufak bir sebeple sahneniz iptal olunca o ayı çıkaramıyorsunuz. Şimdi bir de kapanma ile daha zor koşullardayız” dedi.

İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Karasu, müzisyenlere güvence sağlanmasının ve pandemi sürecinde düzenli bir ödeme yapılmasının gerektiğini dile getirdi. Heyetimiz, kadın müzisyenlerin özellikle pandemi sonrası daha da ağırlaşan sorunlarını her alanda takip edip gereken yerlere taşıyarak çözüm için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Tekstillerden aldıkları parça başı işlerle geçimini sağlayan işçiler ziyaret edildi

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, İstanbul Milletvekilimiz Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Berna Çelik, Semiha Şahin, Feray Mertoğlu, Mediha Yüksel; DP Genel Başkanı Elif Torun Öneren, İzmir İl Kadın Meclisi Sözcüsü Türkan Poyraz, TJA aktivisti Hazal Taş, İzmir İl Yöneticimiz Funda Akbulut ve Genç Kadın Koordinasyonu Üyemiz Şevin Sarıbulak’tan oluşan heyet, tekstillerden aldıkları parça başı işlerle geçimini sağlayan kadınları çalıştıkları atölyede ziyaret etti.

İzmir Bayraklı’da bulunan atölyedeki kadınlar, güvencesiz ve kayıt dışı çalıştıklarını belirtti. “Bazen hiç iş gelmiyor, geldiği zaman da 100 parça karşılığında 10 lira alıyoruz” diyen kadınlar, taleplerinin gereken yerlere taşınmasını istedi. Heyet, parça başı çalışan kadınlara çözüm için gereken mücadeleyi hep beraber sürdüreceklerinin sözünü verdi.

Roman kadınlar: Anlatmamıza gerek yok, yoksulluğumuzu göreceksiniz

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, İstanbul Milletvekilimiz Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Berna Çelik, Semiha Şahin, Feray Mertoğlu, Mediha Yüksel; DP Genel Başkanı Elif Torun Öneren, İzmir İl Kadın Meclisi Sözcüsü Türkan Poyraz, TJA aktivisti Hazal Taş, İzmir İl Yöneticimiz Funda Akbulut ve Genç Kadın Koordinasyonu Üyemiz Şevin Sarıbulak’tan oluşan heyet, İzmir’in Menemen ilçesinde yaşayan Roman kadınları Genç Romanlar Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği’nde ziyaret etti.

Heyete yaşadıkları sorunları anlatan kadınlar, “Çoğumuz paramızı çalgıcılıktan kazanıyoruz. Pandemi ile çalabileceğimiz bir yer kalmadı. Hiçbir gelirimiz yok. Ramazan’da evlere erzak dağıtacaklarını söylüyorlar. Erzağı ne ile pişireceğiz? Ne doğalgazımız var çoğu zaman, ne de elektriğimiz” dedi. Özellikle pandemiye bağlı olarak işlerini kaybetmiş insanlara aylık belli bir ödenek bağlanmasını talep eden Roman kadınlar, zenginlerin daha da zenginleştiğini, kendilerinin ise giderek yoksullaştığını kaydetti. “Bizim anlatmamıza gerek bile yok, mahallemizi biraz gezseniz yoksulluğumuzu göreceksiniz” diyen kadınlar, sadece seçim dönemlerinde kapılarının oy istemi ile çalındığını, geri kalan zamanlarda ise kendi hallerine bırakıldıklarını söyledi.

Heyetimiz, Roman kadınlarla mahallelerinde ve derneklerinde yaptığı görüşmelerde kendilerinden bulundukları talepleri Meclis’e taşıyacaklarını belirtti.

13 Nisan 2021