Kadın milletvekillerimiz Binevş Kültür Merkezinde kadın soyunma odalarına yerleştirilen gizli kameraları sordu

Adana'da Binevş Kültür ve Sanat Derneğine biri kadınların soyunma odasında olmak üzere iki adet gizli kamera yerleştirilmesini ve bu kameraların aldığı kayıtların 27 Haziran 2022 tarihinde yapılan gözaltılardaki ifadelerde soru olarak sorulmasını Meclis gündemine taşıdık.  

21 kadın milletvekilimiz, iddialara ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye 21 soru önergesi verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim.

27 Haziran 2022 tarihinde Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca Binevş Kültür ve Sanat Derneğine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Adana, Mardin, Mersin, Van ve Diyarbakır'da yapılan baskınlarda aralarında HDP Adana İl Eş Başkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış ile HDP Parti Meclisi üyesi Ahmet Yıldız’ın da bulunduğu 37 kişi gözaltına alınmıştır.  Partimize yönelik siyasi operasyonların bir devamı olan bu gözaltı ve tutuklamalar sırasında yaşanan hak ihlalleri ise meselenin başka vahim bir boyutudur. İfade alımı esnasında orada bulunan avukatlar tarafından aktarıldığı üzere;  yasalara aykırı bir şekilde Binevş Kültür ve Sanat Derneğine biri kadınların soyunma odasında olmak üzere iki adet gizli kamera yerleştirildiği ve bu kameraların aldığı kayıtların ifadelerde soru olarak gözaltında bulunanlara sorulduğu aktarılmıştır. Bilhassa soyunma odasına kamera konması mahremiyet ve kişilik haklarının en ağır şekilde ihlali olduğu gibi yasa dışı dinlemeler yolu ile elde edilen hususların soruşturma dosyalarında yer alması da ayrı bir skandal olarak kayıtlara geçmiştir. 

Bu bağlamda;

Binevş Kültür ve Sanat Derneğinde bulunan kadın soyunma odasına gizli kamera yerleştirildiği iddiası doğru mudur?

Eğer doğru ise Binevş Kültür ve Sanat Derneğinde bulunan kadın soyunma odasına konulan gizli kamera, Bakanlığınızın yazılı veya sözlü talimatı ile mi yerleştirildi?

Soyunma odasına gizli kamera yerleştirilmesinin ulusal ve uluslararası hukuktaki dayanakları nelerdir?

Soyunma odasına gizli kamera yerleştiren kişiler hakkında işlem başlatılmış mıdır?

Yasa dışı dinlemelerle elde edilen verilerin soruşturma kapsamına alınması hukuk kurallarının ihlali değil midir?

Yasalara aykırı iş ve işlem yapılan kişilerin tespiti ve hukuki yaptırımlar uygulanması sağlanacak mıdır?

Soru önergesi veren milletvekillerimiz:

Meral Danış Beştaş

Ayşe Acar Başaran

Ayşe Sürücü

Dersim Dağ

Dilan Dirayet Taşdemir

Dilşat Canbaz Kaya

Ebru Günay

Fatma Kurtulan

Feleknas Uca

Filiz Kerestecioğlu

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Hüda Kaya

Muazzez Orhan

Nuran İmir

Oya Ersoy

Pero Dundar

Remziye Tosun

Serpil Kemalbay

Şevin Coşkun

Tülay Hatimoğulları

Züleyha Gülüm

7 Temmuz 2022