Katı Atık Emekçileri: Ekmeğimize göz diktiler, 2 milyon insanı düşünmüyorlar!

Ekonomi, Emek ve Ekoloji Komisyonları ortaklığında başlattığımız Bütçe Buluşmaları’nın İstanbul ayağında, baskı ve şiddete uğrayan, emekleri görmezden gelinen, bütçe hakları yok sayılan geri dönüşüm ve kâğıt atık emekçileri ile buluştuk.

Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse ile Milletvekillerimiz Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz, Oya Ersoy, Hüda Kaya ve il yöneticilerimizin katıldığı buluşmada söz alan İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (İGEKATDER) Başkanı Mesut Aygün, dernek olarak; belediye ve valiliklerle görüşme taleplerinin olduğunu ancak bu taleplerinin dikkate alınmadığını iletti.

“Katma değeri arttığı için bu alana göz diktiler”

Bütçe buluşmasında, “Çöpten ekmek çıkarıyoruz. Bunun neresi suç? Bu suçsa biz ne yapalım?” diyen kâğıt atık emekçileri, “Türkiye'de ortalama 4 yüz bin kişi bu alanda çalışıyor yani 2 milyon kişi bu katı atık dönüşümü işiyle geçiniyor. Darp ediliyoruz, çek çeklerimize el konuluyor. Sattığımız atığın yüzde 2’sini stopaj olarak devlete ödüyoruz zaten. Önce kendi atıklarını sorgulasınlar. Bu alana da katma değer arttığı için göz dikiyorlar. Valilik o yüzden genelge yayınlıyor. Bu yüzden lisanslı olmayan, ruhsatı olmayan işletmelere baskı yapılıyor. Geri dönüşüm sektörünü yeni bir rant alanına çeviriyorlar ama buradan ekmek yiyen 2 milyon insanı düşünmüyorlar. Bu ülkenin çöpünü dönüştürüyoruz, yetkililerin yapmadığını yıllardır yapıyoruz. Devletin bize daha çok sahip çıkması gerekiyor ama bu olanlar da bizi üzüyor.” diye konuştu.

“Bütçede hepimizin hakkı var”

Heyette yer alan Batman Milletvekilimiz Necdet İpekyüz, “Vergi yüzde 99'dan toplanıyor yüzde 1'e harcanıyor sonra gelip porsiyon küçültün diyor. Bütçede hepimizin hakkı var” dedi ve TBMM’de gerçekleşecek bütçe görüşmelerinde tüm ilgili Bakanlıklara katı atık emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini aktaracaklarını ifade etti.

İstanbul Milletvekilimiz Erol Katırcıoğlu ise iktidarın bütçe tercihlerinin sermayeden yani kendilerinden yana olduğunu vurgulayarak, “Halkın tüm kesimleriyle bir araya gelip taleplerini ve hislerini duymak ve Meclis’te bunları ifade etmek ve temsil etmek istiyoruz. Diğerleri gibi yukarıdan konuşmayı değil nabzı tutmayı ve buraya yeni bir demokrasi anlayışı yani katılımcı demokrasi anlayışını getirmek istiyoruz” dedi.

Halkın Bütçesi’ni halkla beraber oluşturmak için başlattığımız Bütçe Buluşmaları, İstanbul’dan sonra Mardin ve Ankara’da devam edecek.

13 Ekim 2021