Kayyım atanan belediyelerde yaşanan yolsuzluklara ilişkin önergemiz

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kayyım atanan 48 belediyede yaşanan ve Sayıştay raporlarına yansıyan tahribatlar, yolsuzluklar ve usulsüzlüklerden dolayı oluşan kamu zararının tespit edilmesi ve bu tür durumları önleyici tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını istedi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

31 Mart 2019 seçimlerinde Diyarbakır’da halkın %62,93’ünün desteğini alarak seçilen HDP’li yönetimin yerine, halk iradesi yok sayılarak bir kez daha kayyım atanmıştır. Diyarbakır’ın yanı sıra HDP yönetiminde olan ve %50’yi aşkın oy alarak seçilen toplam 48 belediyenin seçilmişleri görevden alınmıştır. Türkiye’de yaşayan yurttaşların seçme ve seçilme hakları kayyım uygulaması ile aleni bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde ve diğer kayyım atanan belediyelerde yaşanan tahribatlar, yolsuzluklar ve usulsüzlerin kamuoyuna yansımasının yanı sıra bazı usulsüz iş ve işlemler Sayıştay Müfettişlerince hazırlanan raporlara yansımıştır. Başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kayyım atanan HDP’li 48 belediyede yaşanan bu gelişmelerden dolayı oluşan kamu zararının ve tahribatların araştırılarak tespit edilmesi ve bu tür durumları önleyici tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca, bir Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.

GEREKÇE

HDP’li belediyelere atanan kayyımlar eliyle halkın seçimlerde temsil için seçtiği kişiler yok sayılmakta ve sandık demokrasisine ket vurulmaktadır. Seçimlerden 1 gün sonra yani 1 Nisan 2019’da seçilmiş belediye eşbaşkanları henüz mazbatalarını almamasına rağmen il valileri tarafından kayyım atanmasına dair yazılar İçişleri Bakanlığına yazılmıştır. Demokrasinin askıya alınmasının yanı sıra kayyım atanan belediyeler tahribatların, yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve yıkımların merkezi olmaktadır.
Söz konusu yıkımların, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin yaşandığı belediyelerden biri ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesidir. 19 Ağustos 2019’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanan Hasan Basri Güzeloğlu belediye kaynaklarını halka hizmet yerine yandaşa peşkeş çekmiştir.

10 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile merkeze çekildi. Hasan Basri Güzeloğlu’nun yerine Antalya Valisi Münir Karaloğlu atandı. Aynı zamanda belediyeye de kayyım olarak atanan Karaloğlu, göreve başladıktan sonra belediyede ki tahribatlar, yolsuzluklar ve usulsüzlükler de devam etmiştir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve diğer kayyım atanan belediyelerde kamuoyuna yansıyan tahribatlar ve yolsuzluklar:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım Hasan Basri Güzeloğlu, Kamu İhale Kanunu'nda deprem, sel gibi olağanüstü hallerde mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla öngörülen “21/B-Pazarlık Usulü” nü kullanarak maliyeti 324 bin TL olan 12 dekoratif şehir aydınlatmasına iki reklam şirketinin davet edildiği ihalede, ihaleyi 1 milyon 210 bin TL’ye vermiştir. Güzeloğlu yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs tedbirleri kapsamında sağlık kuruluşları dahil sahte dezenfektan dağıtmıştır. Kentin takımı Amedspor'un kadın futbolcularına ve altyapısına tahsis edilen servis aracına el konulmuştur.

Diyarbakır’da, Sanat Sokağı’nda yer alan dut, selvi, çam ağaçları kayyım tarafından yerlerinden söküldü. Milyonlarca lira para ödeyerek kavşaklara dikilen ve iklim koşullarına uygun olmayan palmiye ağaçları kurudu. Peyzaj çalışmalarıyla birlikte 4 milyon 412 bin TL'ye dikilen heykeller hem alay konusu oldu hem de tepki çekti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan bürokratların belediyeden 2-3 maaş aldıkları, Diyarbakır’a atanmadan önce bulundukları görevlerde 5 ile 7 bin 500 TL ücret alan ithal bürokratlar, belediyede birden çok birimde görevlendirilmeleri nedeniyle aldıkları aylık ücret 12 bin TL ile 26 bin 500 TL’ye arasına yükseldi.

Diyarbakır kayyımı kentte aynı işi yapacak onlarca şirket olmasına rağmen maliyeti 628 bin TL olan hizmet alımı işlerini, pazarlık usulüyle Bolu ve Kocaeli merkezli şirketlere verdi. Kent dışında ihale vermeye devam eden kayyım, yaklaşık maliyeti 555 bin TL olan iki ihaleyi Konya ve Ankara merkezli şirketlere verdi. Karaloğlu, Diyarbakır surlarının tanıtım filmini, Belediyenin öz kaynaklarıyla sıfır maliyet ile hazırlayabilecek iken 400 bin TL'ye ihale etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar'da bulunan Sipan Caddesi'nin ismini AKP'li eski Milletvekili Abdulkadir Aksu’nun ismiyle değiştirdi. 2014 yılında faaliyete geçirilen ve çocuklara tüm eğitimleri Kürtçe ve lehçelerinde veren Bağlar ilçesindeki kreşinin tabelası kayyım tarafından indirildi. Büyükşehir Belediyesi kayyımı, Zarokistan tabelasını, “Bağcılar Kreş ve Gündüz Bakımevi” olarak değiştirdi. Kızıltepe kayyımı, Batman’da 4 Eylül 1993 yılında Hizbullah ve JİTEM tarafından katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar anısına yapılan parkın adını ikinci kez değiştirdi. Bismil Belediyesi kayyımı, HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın adına yapılan parkın ismini "Millet Bahçesi" olarak değiştirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde ve diğer kayyım atanan belediyelerde yaşanılan tahribatların, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin etkin bir şekilde araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.

29 Mart 2022