Kemal Kurkut’un katillerinin aklanması adaletin yeniden katledilmesidir

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’daki Newroz Bayramı kutlamalarına katılmak üzere şehre gelen 23 yaşındaki Kemal Kurkut, kontrol noktasındaki barikatları geçtikten sonra polisin açtığı ateş sonucu katledildi. Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde üç yılı aşkın bir süredir devam eden yargılama sonucunda mahkeme sanık polis Y.Ş hakkında kesin ve inandırıcı deliller elde edilmediği gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Hukukun üstünlüğünü ve vatandaşlarının demokratik haklarını tanımayan, elindeki iktidar gücünü halka karşı kullanan anlayış sonucu Kemal Kurkut, henüz 23 yaşındayken devlet eli ile katledilmiştir. Kemal Kurkut’un katledilmesi, geçmiş dönemde devlet eli ile işlenen katliamların araştırılmaması ve sorumluların yargılanmamasının bir sonucudur.

Cezasızlık zırhının koruması altında insanları katleden güvenlik güçleri, iktidar tarafından korunmakta ve kahraman olarak tasvir edilmekte, haklarında gülünç cezalar verilerek sırtları sıvazlanmakta, başka katliamlar için adeta teşvik edilmektedir. "Reform üzerine reform yapılan" mevcut yargı sisteminde, Kemal Kurkut’u kameralar önünde öldüren polisin beraatine karar verilirken, Kurkut’un katledilmesini çektiği fotoğraflarla belgeleyen gazeteci Abdurrahman Gök hakkında ise sırf bu nedenle 20 yıl hapis cezası istenmektedir. Yargıda cezasızlık politikasının acı örnekleri arasında yer alan bu karar, adaleti, toplumsal barışı, adalet duygusunu ve toplum vicdanını bir kez daha katletmiştir.

Kemal Kurkut’un ailesi ve sevdiklerine bir kez daha başsağlığı diliyor ve sorumluların en yüksek cezaları almaları için verdikleri hukuk mücadelesinde yanlarında olmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz. İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinin müdafi olarak bizler, bu yolda katledilenleri asla unutmayacak, katillerin ve bütün sorumluların hak ettikleri cezaları almaları için hukuk ve adalet mücadelesinden asla geri durmayacağız.

Ümit Dede
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
18 Kasım 2020