Kobanî Kumpas Davası: 40 yıl da geçse bu sorunu barışla çözeceğiz

Kobanî Kumpas Davasının üçüncü duruşmasının beşinci oturumu, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen aranın ardından devam eti:

Kobanî Kumpas Davasının üçüncü duruşmasının beşinci oturumu, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen aranın ardından devam eti. 

Kışanak’ın ardından Urfa eski Milletvekilimiz İbrahim Binici savunma yaptı. Binici, önce Deniz Poyraz’ı anarak başsağlığı diledi. “Bu saldırı eşit, özgür barış içinde bir arada yaşamaya bir saldırıdır” diyen Binici, faillerin er ya da geç yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirtti. 

İddianame dayanaktan yoksun

Hayatının her döneminde şiddetin her türlüsüne karşı durduğunu söyleyen Binici, “Bu anlamda 6-8 Ekim’de meydana gelen olaylardan dolayı yargılanıyor olmak derin üzüntüye neden olmuştur. Kobanî’de yaşanan insanlık dramına duyarsız kalamazdım. Buna duyarlı olmak için ne bölgede olmak ne de milletvekili olmak gerekir” dedi. Binici konuşmasının devamında iddianamenin dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti. Binici’nin savunmasının ardından çapraz sorguya geçildi. Mahkeme başkanının, “Türkiye IŞİD’e yardım ediyor’ denildi gün boyunca, madem öyle neden Kobanî’den gelenlere çadır kuruldu” sorusu üzerine Binici, “Gelip bir çay içerseniz sorunuza yanıt veririm ama üzerinizdeki cübbeyi çıkarın” yanıtını verdi. 

Ardından Binici’nin avukatı Kemal Binici konuştu. Av. Binici iddianamenin içeriğini eleştirerek “çöp” niteliğinde olduğunu vurguladı. İddianamede İbrahim Binici’nin ailesiyle birlikte Newroz’da çektiği fotoğrafların da yer aldığını dile getiren avukat Binici, “Bunların nasıl olur da dosyaya delil olarak konulduğunu anlamak oldukça zor” dedi. 

İddianamede biz varız IŞİD yok

Eski Parti Meclisi (PM) üyemiz Pervin Oduncu savunma yaptı. Oduncu katledilen Deniz Poyraz’ı tanıdığını, annesi Fehime Poyraz’ın da çalışma arkadaşı olduğunu belirterek, başsağlığı diledi. Oduncu, yaşanan katliamı kınadı. Mahkeme heyetinin yargılama sürecindeki tutumunu eleştiren Oduncu, “İddianame, siyasi iktidarın ihtiyacı doğrultusunda önünüze konuldu ve bizler 3 bin küsür sayfalık iddianamenin bir yerlerine sıkıştırıldık” sözlerini kullandı. “Bugün burada olmamızın nedeni de 7 Haziran seçimlerini kazanmak. Ne tesadüf ki partimizin kapatılması için de Haziran ayı seçildi. İddianamede biz varız ama IŞİD yok. IŞİD vahşeti yokmuş gibi sanki insanlar kendi kendilerine sokağa çıkmış gibi bir algı yaratıldı.” 

‘40 yıl da geçse bu sorunu barışla çözeceğiz’

“Bizler neden buradayız? Neden 38 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor” diye soran Oduncu, şunları söyledi. “Bu ülkede HDP olmayınca bütün sorunlar çözülecek mi? Ya da bizler ceza aldığımızda, HDP yok sayıldığında bu sorunlar çözülecek mi? Yıllardır askeri yöntemlerle üzerine gidilen Kürt sorunu çözülecek mi? Sayın Abdullah Öcalan ‘40 yıl da geçse bu sorunu barışla çözeceğiz’ demişti. Ben de bugün bunu söylüyorum; Kürt sorunu kangrenleşmiş bir sorun ve anca barışla çözülebilir.”

21 Haziran’a ertelendi

Oturumda talep edilenlere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir kısım siyasetçilerin aynı cezaevine alınmaları talebine yönelik daha önce yazı yazılmasından kaynaklı talebi reddetti. Heyet ayrıca, “Bir kısım sanık müdafilerinin duruşma salonu içerisindeki polislerin duruşma salonundan çıkarılması talebinin yargılama sırasında dışarıda protesto gösterilerinin olması, bu protestolar sırasında sanıkların can güvenliğinin olup olmadığı mahkeme heyetine sormaları nazara alınarak duruşma salonu ve salonda bulunanların güvenliğinin sağlanması noktasında zorunlu bulunduğundan” talebin reddine karar verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Haziran 2021 Pazartesi gününe erteledi. 

18 Haziran 2021