Kobanî Kumpas Davası: Savunmalar engellendi, salona müdahale edildi

Önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve MYK üyelerimizin rehin tutulduğu Kobanî Kumpas Davasının 15’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsünde görülmeye başlandı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada mahkeme heyeti savunmaları engellemeye çalıştı, salona kolluk güçlerini çağırdı. Tutuklu siyasetçi Nazmi Gür müdahale sırasında fenalaştı.

Duruşmanın başında mahkeme heyeti, dava dosyasına gelen evrakları okumadan savunmalara başladı. Tutuklu siyasetçiler ve avukatlar mahkeme heyetinin kararına itiraz etti ancak mahkeme heyeti kararından dönmedi. Mahkeme heyeti, söz almak isteyen avukatlara söz vermedi. Avukatlar ve mahkeme heyeti arasında tartışma yaşandı.

Tuncel'in sözü kesildi

Duruşmada söz alan tutuklu siyasetçi Sebahat Tuncel, mahkeme heyetinin kriz yarattığını ve avukatlara söz vermeyerek kaos yarattığını söyledi. Mahkeme heyeti, Tuncel’in de savunma yapmasına izin vermeyerek sözünü kesti. Tutuklu siyasetçi Gülten Kışanak’a söz verdi. Kışanak, Tuncel’in halen kürsüde olduğunu ve Tuncel savunma yapmadan savunma yapmayacağını söyledi. Kışanak, “Mahkeme bu tavrıyla savunma hakkını gasp etmeye çalışmaktadır. Mahkeme heyeti ‘öyle ya da böyle size ceza vereceğiz, sizi dinlemeyeceğiz’ tavrı içindedir” dedi.

Savunmanın engellenmesi protesto edildi

Mahkeme heyeti bunun üzerine Kışanak’ın da sözünü keserek önceki dönem Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’a söz verdi. Yüksekdağ da mahkeme heyetinin tavrını eleştirdi ve “Mahkemeniz süren operasyonların yargı kolu gibi davranıyor. Takındığınız tavır irademizi kıramayacak. Bu dava iktidarın işine yaraması için açıldı ama yaramadı. Mahkeme hem savunma olanaklarını yok diyor hem de ‘savunma yapacak mısınız?’ diyor. Burada yaptığınız yargılama biçimi yarın sizin yargılama biçiminiz olacaktır.”

Yüksekdağ ayrıca savunma koşulları oluşmadan savunma yapmayacağını söyledi.

Önceki dönem milletvekilimiz Gülser Yıldırım ise “Bize yönelik uygulanan tavır ne hukuki ne de insanidir. Bunu adı keyfiyettir. Karşınızdaki Kürt olunca bu tavrınız en üst düzeye çıkıyor. Sebahat Tuncel’e söz hakkı verilmelidir” diye konuştu.

Mahkeme başkanı salona müdahale emri verdi

Tuncel, kendisine söz hakkı tanınana kadar yerine geçmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme heyeti bu tavrı “mahkemenin disiplinini bozmak” olarak tutanağa geçirdi. Diğer tutuklular da savuma için kürsüye çıkmadı. Tutuklu siyasetçiler mahkemenin tavrını alkışlarla protesto etti.

Mahkeme heyeti, dosyaya gelen evrakların okunmasına karar verdi. Evraklar okunurken tutuklu siyasetçiler ve avukatları mahkeme heyetini alkışlarla protesto etti. Mahkeme heyeti, kolluk güçlerinin avukatlara müdahale etmesini emretti. Bunun üzerine kolluk güçleri avukatlara ve tutuklu sanıklara müdahale etti. Olay sırasında tutuklu siyasetçi Nazmi Gür fenalaştı. Gür’e sağlık ekipleri müdahale etti.

Duruşmaya ara verildi.

25 Temmuz 2022