Kobanî Kumpas Davası: Tanıklar Emniyetin kadrolu elemanı

Kobanî Kumpas Davası’nın 15'inci duruşması sekizinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsünde görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimizin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve çok sayıda izleyici katıldı.

Sincan Cezaevinde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada ilk olarak eski MYK Üyemiz Meryem Adıbelli konuştu. Duruşma periyotlarını eleştiren Adıbelli, savunma için yeterli inceleme fırsatı bulamadıklarını belirterek fiziki ve psikolojik imkanların iyileştirilmesinin gerektiğini söyledi.

Savcı paralel evrende yaşıyor

Daha önceki duruşmalarda dinlenen tanıkların beyanlarına ilişkin konuşan Adıbelli, şunları söyledi:

“Yalan üstüne yalan söylediklerini siz de gördünüz. Bize atılan iftiraların içinden nasıl çıkacaksınız? Savcı her duruşmaya aynı mütalaa ile geliyor. Savcı maalesef burada sanki aynı tanıkları dinlememiş gibi davranıyor. Başka davalara konu olan meseleleri buraya getirmekle yetiniyor. Buradaki yanlışlıklara yönelmesi ve argümanlar üretmesi gerekiyor ama sanki başka bir yaşam sürdürüyor gibi. Sanırım Savcı Bey başka bir gezegende ya da paralel evrende yaşıyor. Artık buradaki gerçekleri görmesi gerekiyor.

“Biz adaletin ortaya çıkmasını istiyoruz. Her yönden büyük bir saldırı altındayız. Hakkımızda devam eden bu dava hukuki değil siyasi bir davadır. Avukatlarımız gerçeği aydınlatmak için sorular soruyorlar ve yalanları ortaya çıkarmak istiyorlar ama avukatlarımızın ağzından tek kelime çıkmadan iddia makamı hemen itiraz ediyor.

Tanıklar Emniyetin kadrolu elemanı

“Yalan beyanlar ortaya çıkmamış gibi savcı bu iddiaları yeniden mütalaasına koyuyor. Savcının elinde bir reçete var ve herkese aynı ilacı yazıyor. Açık ve gizli tanıkların hepsi Emniyetin kadro elemanlarıdır. Bu ifadelerle aslında HDP’yi itibarsızlaştırmak istiyorlar.”

Siyasi çalışmalarının tamamının yasal olduğuna vurgu yapan Adıbelli, tahliye talebinde bulundu.

Hukuk herkese lazım olacak

Tutuklu siyasetçiler Ayşe Yağcı ve Pervin Oduncu da tahliyelerini talep etti. Mahkemenin tavrını da eleştiren önceki dönem MYK Üyemiz Pervin Oduncu, “Biz siyasal iktidarın cezalandırma istemiyle buradayız. Kimlerin cezalandırılmasına karar verildiğinin farkındayız. Ancak hukuk herkese lazım olacak. Bu nedenle bu adaletsizliğin giderilmesini istiyorum. Mahkeme heyetini tarafsız olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

5 Ağustos 2022