Korona virüsüne karşı önlemlere dair önergemiz

Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel'in Türkiye’de Korona virüsüne dair tedbirlerin yeterli olup olmadığının belirlenmesi, üst düzeyde önlem alınması amacı ile TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesi:

İlk olarak Çin’in Vuhan kentinde görülen ve kısa sürede 100’den fazla ülkeye yayılan Covid-19 (Corona virüsü) virüsü her geçen gün farklı ülkelerde görülmeye ve bulaşıcı etkisi ile can almaya devam etmektedir. Sadece Çin’de 100 binden fazla kişide Corona virüs tespit edilmiş, ve şu ana kadar dünyada 3 binden fazla hasta Corona virüs sebebi ile hayatını kaybetmiştir. Çin’den sonra en fazla can kaybının yaşandığı ülke de 194 kişi ile İran olmuştur. Bununla beraber Türkiye’nin komşu ülkelerinden Yunanistan, Azerbaycan, Irak ve Gürcistan’da da Corona virüsü tespit edilmiştir. Türkiye’nin Corona virüsüne dair aldığı tedbirlerinin yeterli olup olmadığına dair incelemelerin başlatılması, bu önlemlerin hangi düzeyde olduğunun saptanılması, sağlık kurumlarının böylesi bir virüse dair hazırlıklı olup olmadığının analizinin yapılması ve eksikliklerin giderilmesi amacı ile Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması için gereğini arz ve talep ederiz.

GEREKÇE

2019 yılı Aralık ayında Çin’in Vuham kentinde görülmeye başlanan Corona virüsü bulaşıcı etkisi yüzünden her geçen gün artmaya ve farklı ülkelerde ölümlere sebebiyet vermeye devam etmektedir. Şimdiye kadar dünya çapında 100’den fazla ülkede görülen Corona virüsü 3 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Çin, Tayland, Güney Kore, Amerika, Vietnam, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerden sonra en son görülen ülkelerden biri de İran olmuştur. Çin’den sonra en fazla can kayıplarının yaşandığı yer ise yine İran olmaktadır. İran Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar ülkede 4747 kişide Corona virüs tespit edilmiş, 124 kişi hayatını kaybetmiştir.

İran ve diğer komşu ülkelerde Corona virüsü tespitinin yapılması Türkiye’de de bu virüsün görülme ve yayılma ihtimali halkta da bir panik havası yaratmıştır. Özellikle İran ile sınır ilimiz olan Van’da ciddi bir endişe hakimdir. Virüs yaklaşık iki ay önce İran’da görülmesine rağmen  Türkiye İran ile sınır kapısını 23.02.2020 tarihinde kapatmıştır ve bu süre içerisinde geliş-gidişler devam etmiştir. 25.02.2020 tarihinde Tahran’dan hareket eden Türk Hava Yollarına ait TK879 sefer sayılı uçak, Corona virüs taşıma şüphesi olan bir yolcu olduğu gerekçesi ile Esenboğa Havalimanı’na acil iniş yapmak zorunda kalmıştır. Uçakta bulunan 132 Türk yurttaş karantinaya alınmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada ülkelerin hızlı teşhis, temas izleme ve kamu sağlığı alanında benzeri araçlar için labaratuvar kapasitelerinin hazırlanması gerektiğini belirtmiştir. Ghebreyesus ülkelere 2019nCov virüsüne dair tüm bilgilerin eş zamanlı olarak paylaşılması gerektiğini de belirtmiştir.

Türk Tabipler Birliği de yaptığı açıklamada henüz Türkiye’de bir Corona virüs tespiti olmadığını duyurmuş fakat bütün tespitlerin sadece bir merkezde, Ankara’da yapılmasının tespit işlemlerini yavaşlattığını, özellikle turistlerin yoğun olduğu İstanbul, Antalya, İzmir, Van gibi illerde de tanı merkezlerinin olması gerektiğini belirtmiştir.

Türkiye’de Corona virüsüne dair ne gibi çalışmaların mevcut olduğu ise kamuoyu ile net bir şekilde paylaşılmamıştır. Corona virüsü vakaları haberlerine karşı açıklama yapan ve bu vakaların Corona virüsü taşımadığını belirten Sağlık Bakanlığının halk sağlığı uyarınca halka daha sağlıklı ve net bilgiler vermek, Corona virüsüne dair alınan tedbirleri açıklamak gibi bir sorumluluğu da mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütünün de açıkladığı minvalde teşhis, temas izleme ve gerekli ekipmanların sağlanması noktasında her ülkenin hazırlıklı olması elzemdir.

Türkiye’de Corona virüsüne dair alınan tedbirlerin araştırılması, bu tedbirlerin yeterli olup olmadığının belirlenmesi, tanı merkezlerinin çoğaltılması, üst düzeyde önlem alınması, özellikle sınır boylarında ciddi teşhis uygulamalarının yapılması ve halk sağlığının ehemmiyetli bir hale getirilmesi için gerekli çalışmaların araştırılması ve uygulanması amacı ile Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.

10 Mart 2020