Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatlar hakkında verilen karar siyasidir, kabul etmiyoruz

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı ile dernek yöneticileri Av. Oya Aslan, Av. Barkın Timtik' in de aralarında bulunduğu 22 avukat hakkında, iktidar güdümündeki atanmış mahkemeler eliyle verilen ağır cezaları kabul etmiyoruz. 

Ceza tayin ederken dahi tutukluluk hallerinin devamını sağlamak için özel çaba sarfeden, olağandışı şekilde en üst sınırlardan ceza veren mahkeme ÇHD'li  avukatlar nezdinde hukuk ve insan hakları mücadelesini duvarların arasına sıkıştırma gayreti içinde olmuştur.

Dün Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD üyesi avukatlar hakkında verilen mahkeme kararı önceden belirlenen siyasi bir karardır. Bu karar muhalif avukatlar şahsında savunma hakkına, avukatlık mesleğine yönelik bir gözdağıdır. Bu kararın ne hukuk da ne de toplum vicdanında yeri yoktur. Adil yargılanma talebi için yürüttüğü mücadelede hayatını kaybeden Ebru Timtik'in de dediği gibi meslektaşlarımızın suçsuzluğunu yargılamaya çalışan mahkeme tüm temel hakları yok saymıştır. 

Mevcut yargısal sistemin çarkları içerisinde tüm temel insan haklarını, savunma hakkını, masumiyet karinesini ezen bu siyasal düzen değişene kadar hukuki ve siyasi mücadelemiz devam edecektir. Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatların yanındayız.

Nuray Özdoğan-Serhat Eren
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri
12 Kasım 2022