Kürt siyasetçiyi idam eden İran’ı ve onu teslim eden işbirlikçi tavrı kınıyoruz

Kürt siyasetçiyi idam eden İran’ı ve onu teslim eden işbirlikçi tavrı kınıyoruz

İran Kürdistanı’nın Seqiz kentindeki hapishanede çıkan isyan sonrasında firar edip Güney Kürdistan’a sığınan PDK-İ üyesi siyasetçi Mustafa Salim’in İran Devleti tarafından teslim alındıktan sonra idam edildiğine ilişkin haberler ne yazık ki yerel kaynaklar tarafından doğrulanmıştır.

Bir siyasetçinin kendi vatanına sığınmasına karşılık ortaya konan bu işbirlikçi tavır, bu olayda sorumluluğu olanlar nezdinde Kürdistani bilinç ve ulusal birlik anlayışının ne kadar geri bir noktada olduğunun açık bir göstergesidir. Kürtlerin bir türlü istedikleri özgürlüğe kavuşamamasının temel sebebi bu işbirlikçi anlayıştır.

Güney Kürdistan’a sığınmış olan Mustafa Salim’in iadesinde sorumluluğu bulunan tüm yetkililerin Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından acilen açığa çıkarılmasını ve bu kişilerden hesap sorulmasını bekliyoruz.

İran devletinin Kürtlere yönelik idam politikalarını en sert şekilde kınıyor, hükümeti sebebi ne olursa olsun idam cezalarından vazgeçmeye ve siyasi ve toplumsal barışı sağlamak üzere gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.

Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy
Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri
12 Nisan 2020