Medeni Yıldırım’ın anısı mücadelemizde yaşıyor!

Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

28 Haziran 2013’te Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kayacık köyünde kalekol yapımlarını protesto eden yurttaşlara, jandarmanın ateş açması sonucu Medeni Yıldırım yaşamını yitirmiş, dokuz kişi de yaralanmıştı. Gizlilik kararının gölgesinde geçen soruşturma sonrası, o dönem er olan Adem Çiftçi hakkında sanık sıfatıyla 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı ancak Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, beraat kararına hükmetmişti. 2018 yılında beraat kararı istinaf incelemesinde oybirliğiyle bozulmuş, dava Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı.  

Yıldırım’ın jandarma tarafından katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen yapılan yargılama halen devam etmekte, dosya sanığı tutuksuz yargılanmakta; ifadeleri, duruşmalara bile getirilmeden SEGBİS üzerinden alınmakta ve hatta duruşmalardan vareste tutulmaktadır. 8 dakika süren duruşmalarla dosya avukatlarının talepleri mahkeme ve kurumlar eliyle geciktirilmekte, diğer katliam dosyalarında olduğu gibi, sanığa tekrar beraat kararı verilmesinin yolları aranmaktadır.

Medeni Yıldırım’ın katledilmesi, geçmiş dönemde devlet eli ile işlenen katliamların araştırılmaması ve sorumluların yargılanmamasının bir sonucudur. Cezasızlık zırhının koruması altında insanları katleden güvenlik güçleri, iktidar tarafından korunmakta ve kahraman olarak tasvir edilmekte, haklarında gülünç cezalar verilerek sırtları sıvazlanmaktadır. Böylesi katliamların yaşanmaması ve adaletin tesis edilmesi için, yargılamada gerekli tüm araştırılmaların yapılarak, hukuka ve vicdana uygun şekilde hüküm kurulması gerekmektedir.

Medeni Yıldırım’ın ailesi ve sevdiklerine bir kez daha baş sağlığı diliyor ve sorumluların en yüksek cezaları almaları için verdikleri hukuk mücadelesinde her zaman yanlarında olacağımızı belirtiyoruz. İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinin müdafi olarak bizler, bu yolda katledilenleri asla unutmayacağız. Medeni Yıldırım’ın anısı, bu ülkedeki demokrasi, barış ve özgürlük mücadelemizde yaşıyor.

Ümit Dede
Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
28 Haziran 2020