Mevsimlik tarım işçilerine yapılan saldırının sorumlusu iktidardır!

Tarım Komisyonu Sözcümüz Rıdvan Turan'ın açıklaması:

Diyarbakır ve Mardin'den Afyon'a mevsimlik tarım işçisi olarak giden işçiler, Kürtçe konuştukları için 'terörist' denilerek 19 Temmuz 2021’de ırkçı saldırıya uğramıştır. 50’ye yakın erkek, küfürler ve hakaret ederek ellerindeki sopa ve parke taşlarıyla Afyon’un Sultandağı Dereçine Beldesi’nde mevsimlik tarım işçisi ailelere saldırmış, saldırı sonrası 7 kişi yaralanmıştır. Sultandağı Devlet Hastanesi’nden sürekli kusmaktan kaynaklı travma şüphesiyle Afyon Devlet Hastanesi’ne sevk edilen iki yaralı yurttaşımız ise tedavileri bile tamamlanmadan Emniyete götürülerek ifadeleri alınmıştır.  Yaşanan ırkçı saldırının hemen ardından, olay hakkında bilgi almak için ulaşmaya çalıştığımız Afyon Valisi ise telefonlarımıza çıkmayarak üzerine düşen sorumluluktan kaçmıştır.

Mevsimlik tarım işçilerine yapılan bu ırkçı saldırı ilk değildir. Bu ırkçı saldırının faili, sistematik biçimde partimizi ve halkımızı hedef alan AKP-MHP’nin kutuplaştırıcı siyasetidir. Saldırılar, iktidarın yıllardır Kürtlere yönelik oluşturduğu tekçi ve ötekileştirici politikaların ve nefret dilinin sonucudur. Bütün bu politikalar son yıllarda gittikçe artan ve olağan hale gelen linç kültürüne neden olmaktadır. Özellikle, bazı gruplar, kendilerini devlet otoritesi yerine koyarak, sanki bir suçluymuş gibi gördükleri mevsimlik tarım işçilerine saldırıları meşru hale getirmektedir. 

İşçilerin çalışmak için gittikleri yerlerdeki halkın; çeşitli provokasyonlarla, çoğunluğu Kürt işçilerden oluşan mevsimlik tarım işçilerine ırkçı saldırılarda bulunması, Türkiye’nin acı gerçeklerinden biri olarak sürekli karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yüz binlerce mevsimlik tarım işçisi doğu ve güneydoğu illerinden Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerine çalışmaya gitmektedir. Tarım işçisi aileler kötü çalışma koşulları, düşük ücret, sosyal ve sağlık güvencelerinden yoksun kalmak gibi problemlerle uğraşırken, ırkçı saldırılar yüzünden çalışmak için gittikleri bölgelerden ayrılmak zorunda kalmaktadır. Geçtiğimiz yıl da Mardin Mazıdağı’ndan Sakarya’ya giden fındık işçileri 5 Eylül’de işveren ve köylülerin saldırısına uğramış, saldırı sonrası memleketlerine dönmek zorunda kalmıştır. Mevsimlik tarım işçileri, bir kuruma bağlı çalışmadıkları için herhangi bir saldırıya uğradıklarında, saldırı olayı yerel kolluk kuvvetleri tarafından adli bir vaka olarak görülmekte ve saldırıya uğrayan işçiler sanki suçluymuş gibi en kısa sürede memleketlerine gönderilmektedir.

Yapılan ırkçı saldırıları kınıyoruz! Bütün bu saldırıların sorumlusu AKP iktidarıdır. Daha büyük olayların yaşanmaması için; iktidar, kutuplaştırıcı dile bir an önce son vererek mevsimlik tarım işçilerinin gittikleri bölgelerde maruz kaldıkları şiddeti önlemek ve can güvenliklerini sağlamak zorundadır.

Rıdvan Turan
HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü
21 Temmuz 2021