Mültecileri “şantaj unsuru" olarak kullanmaktan vazgeçin

Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık'ın açıklaması:

Son günlerde, İstanbul ve Antep başta olmak üzere birçok kentte, iktidar politikalarına paralel bir şekilde ve yine iktidarın "İslamofobi karşıtı eylemler” olarak adlandırdığı gösteriler düzenlendi. Bu gösterilerde Suriye'deki selefi grupların cephe arkası güçleri "mülteci" süsü verilerek kullanıldı. Fransa ve diğer Avrupa devletlerine "mülteciler" üzerinden mesaj verme maksadını taşıyan bu güdümlü gösteriler en çok da mültecileri hedef haline getirmektedir.

Hiçbir parti, sendika ve demokratik kitle örgütünün sokağa çıkmasına, en temel gösteri hakkı olan basın açıklaması yapmasına dahi izin verilmezken, radikal selefi unsurların serbestçe eylem yapabilmesi iktidarın bu gruplarla açık ilişkisini ve bu gruplara gösterdiği müsamahayı verdiği desteği göstermektedir.

Eylemleri teşvik eden gücün devlet olduğunu söylemek malumun tekrarı olacaktır. Bu grupların Avrupa devletlerine gözdağı vermek için sokağa salındığı, sınırlar açılırsa söz konusu radikal unsurların Avrupa devletlerine ulaşacağı tehdidi ile dünyaya gözdağı verilmektedir.

Selefi gruplar üzerinden Suriyeli mültecilere yönelik nefret söylemlerinin toplumun geneline yayılmasını asla kabul etmiyoruz.

Türkiye’nin bizzat taraf olduğu savaşlar sonucunda bugün beş milyondan fazla insan Türkiye’ye göç etmiş durumdadır.

Partimiz, mülteciliğin ve iltica hakkının; mültecilerin yaşama, barınma, çalışma, ana dilde eğitim haklarının en temel insan hakları olduğunu tanır ve ülkemizde yaşadıkları sürede başkalarının eylem ve suçlarından dolayı dışlanmalarının, nefret söylemine maruz kalmalarının kabul edilemez olduğunu tekrarlar.

Mültecileri toptancı önyargılarla Suriyeli, Afganistanlı vb. olarak değil, insan olarak değerlendirmenin en doğru yaklaşım olacağını; tek merkezden güdümlü sokağa çıkarılan cihatçı gruplar üzerinden mülteci düşmanlığının yükseltilmesinin tehlikeli olduğunu belirterek bütün sivil ve siyasi kesimleri mülteci düşmanlığına karşı tavır almaya davet ediyoruz.

Gülsüm Ağaoğlu-Veli Saçılık
Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri