MYK Üyemiz Veli Saçılık’a yapılan işkencenin takipçisi olacağız!

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

Güvenpark'ta Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etmek amacıyla HDP Ankara İl Örgütü ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla 19 Haziran 2021 tarihinde çağrı yapılmış ve toplanan vatandaşlar kolluk güçlerinin saldırısı ile karşı karşıya kalmıştır.

Milletvekillerimiz Hüseyin Kaçmaz, Murat Sarısaç ile MYK Üyemiz Veli Saçılık’ın aralarında bulunduğu grubun açıklamasına müdahale eden kolluk güçleri, milletvekillerini darp etmiş, Saçılık'ın kulağına kendisini hedef alacak küfürler etmiş ve tehditte bulunmuştur. Bu hakaretlere karşı çıkması sonrası çevik kuvvet ekipleri de dahil olmak üzere resmi ve sivil giyim polisler Saçılık’ı yere yatırarak, darp etmişlerdir. Saçılık’a küfreden sivil giyimli polis, ensesine dizini bastırmak suretiyle üstüne oturmuş ve hem kendisini hem çocuğunu hedef alan küfürler ile tehditlerde bulunmaya devam etmiştir. Resmi üniformalı bir polis Saçılık’a "yüzüme bakabilir misiniz?" demiş ve Saçılık’ın yüzüne biber gazı sıkmıştır. Dakikalarca süren işkence sonrasında Saçılık, kolundan ve bacaklarından tutulup polis aracına atılmıştır.

Sivil giyimli bir ekip tarafından, organize nitelikte ve provokasyon amaçlı hareket edildiği açık olan bu "gözaltına alma" işleminin, 18 Haziran 2021 günü Ülkü Ocakları rabıtalı kişilerce sosyal medya vasıtasıyla açıkça tehdit edilmiş olan Veli Saçılık'a karşı özel bir hınç ve öç alma yöntemi olduğu ortadadır.

Son dönemlerde bariz bir şekilde artış gösteren işkence vakaları sokağa taşmış, insan onuruna aykırı kötü muamele ayyuka çıkmıştır. Hükümetin cezasızlık politikasından faydalanacaklarından emin olan kolluk, bizzat İçişleri Bakanının talimatlarıyla polis devleti uygulamalarını yaygınlaştırmıştır.

Bu işkenceci polisleri iyi tanıyoruz. Bu suçun azmettiricisi ve faili olanlara hatırlatırız ki işkence, bir insanlık suçudur. MYK Üyemiz Veli Saçılık’a yapılan işkencenin takipçisi olacağız ve sorumlular cezalandırılana kadar hukuk mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Ümit Dede
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
23 Haziran 2021