Oluç: Demokratik Cumhuriyeti inşa hedefimiz devam edecek

Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç'un Mezopotamya Ajansına verdiği röportaj:

Ağır baskı ve abluka altında kuruluşunun 8’inci yılını geride bırakan HDP’nin Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Barışı, adaleti, özgürlüğü tüm halklar ve inançlar için yaşanabilir ve kullanabilir hale getirme mücadelemiz yeni dönemde de kurucu ve inşa etme hedefimizde devam edecek” dedi. 

‘UMUDA YOLCULUK İLE BAŞLADIK’

İktidarın tüm baskı ve zor aygıtına karşı HDP’nin nasıl ayakta durduğunu anlatan Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bu süreci “umuda yolculuk” olarak ifade etti. Oluç, o dönemde siyasetinin de bugün olduğu gibi çatışmalı bir süreç içerisinde olduğunu hatırlatarak, Kürt sorununda herhangi bir adımın atılmadığı, çatışmalı sürecin hâkim olduğu bir dönemde HDP’nin barış, Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi, Türkiye’deki demokrasi, adalet mücadelesini yükseltmek için kurulduğunu söyledi. 

‘ÖCALAN’IN KATKILARI VE FİKİRLERİ ÖNEMLİYDİ’

Türkiye’de farklı kesimlerin, inançların, dillerin, kültürlerin temsil bulduğu HDP’nin herkesin sözü ve sözcüsü olma görevini üstlendiğini kaydeden Oluç, “HDP’nin kuruluşundan sonra 2013-2015 sürecinde İmralı’da müzakere dönemi başlamıştı. HDP orada atılacak adımları kolaylaştırma, toplumsal uzlaşma ve barışın sağlanması için önemli bir rol oynamak üzere hareket etti. HDP, Halkların Demokratik Kongresinin içinden doğan bir partiydi. Bir kongre-parti ilişkisi kuruldu. HDK toplumsal sorunlarla ilgilenecek, mücadeleyi yürütecek bir zemindi. Çok geniş temsil orada oluşmuştu. HDP onun içinden onun partisi olarak çıktı. Bu ilişkisini de o günden bugüne sürdürdü. Tabi ki bunda Sayın Öcalan’ın Türkiye’deki ihtiyaçlara cevap verecek bir proje oluşması anlamındaki katkıları ve fikirleri de önemli bir rol oynadı. Sayın Öcalan’ın HDP’nin bir toplumsal müzakere, toplumsal barış partisi olması gerektiği ve müzakereci bir anlayışla demokrasi mücadelesini sürdürmesi noktasındaki katkıları önemlidir” diye belirtti. 

HDP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde dünyaya, Ortadoğu’ya ve Türkiye halklarına önemli bir mesaj verdiğini dile getiren Oluç, “HDP, Türkiye siyasetinde kalıcı ve bir role sahip olmak istediğini gösterdi. Bu açıdan 7 Haziran seçimleri önemli bir evreydi. Buna karşıda iktidarın ve devletin cevabı HDP’yi demokratik siyasetten tasfiye etme yönlü oldu” dedi.

HDP’ye yönelik son 5 yılda kapsamlı bir yönelim olduğunu aktaran Oluç, HDP’nin ayakta durabilmesini ise şöyle açıkladı: “HDP bu saldırılar karşısında sağlam ve kararlı bir duruş sergiledi. Ciddi bir demokratik direnişin nasıl yapılabileceğini gösterdi. HDP tüm yapılarıyla, bileşenleriyle, ittifaklarıyla, seçmenleriyle bu direnişi gösterdi. Tarihe de not düştü. Ama esas önemli olan şuydu; başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye demokrasi güçlerinin kendi iradelerine sahip çıkmasıydı. HDP’nin bu kadar kararlı ve dirençli durmasının altında bu yatar. Bu mücadelenin ve gelişimin en önemli öznesi halkların mücadelesidir.”

‘HDP İNŞA GÜCÜYLE AYAKTA DURUYOR’

Oluç, saldırılar karşısında ayakta durmalarının bir diğer sebebinin de kurucu ve inşa edici bir program ve perspektife sahip olmaları olduğunu belirtti. Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP, Tarihsel olarak baktığımızda Türkiye’de iki blok içinde yer almayan bir üçüncü yol siyasetini tercih etti. Bu da tarihsel olarak iki blok karşısında eleştirel bir duruşu ifade eder. Yani tüm tarihsel gelişmeleri eleştirerek, bu pozisyonu almıştır. Aynı zamanda da her iki blok karşısında yeni bir kurucu özne olmayı gösterir. Bir taraftan muhalefetini eleştirilerini dile getirir, diğer taraftan da bunların düzeltilmesi için hangi adımların atılması gerektiğini söylemenin yanı sıra çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı Türkiye’de nasıl bir ‘Demokratik Cumhuriyet’ inşa edilmesi gerektiği konusundaki önerileriyle kurucu bir rol oynar.”

‘KARARLI DURUŞUMUZ DEVAM EDECEK’

Oluç, partilerine yönelik, baskı, gözaltı, tutuklamalara karşı da 8 yıl başlattıkları umut yolculuğunun verdiği inanç ve kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti. Ülkenin yönetimine talip olduklarını ve Demokratik Cumhuriyet’in inşası için mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Oluç, şunları söyledi: “Barışı, adaleti, özgürlüğü tüm halklar ve inançlar için yaşanabilir ve kullanabilir hale getirme mücadelemiz yeni dönemde de kurucu ve inşa etme hedefimizde devam edecek. Demokratik siyaset konusunda kararlı ve örgütlü duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. HDP’yi her türlü baskı altına alabilirler. Yapmadıkları hiçbir şey kalmadı. Antidemokratik, baskıcı, tasfiye edici her türlü yolu denediler, başaramadılar, başaramayacaklar. HDP’ye toplumsal destek devam ettiği sürece HDP’nin başarıya yürümesine de kimse engel olamayacak.”

Röportaj: Berivan Altan

15 Ekim 2020