Pandemide yurttaşların desteklenmesi için kanun teklifi verdik

Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan, güvencesiz kapanmaya karşı tedbirlerin alınması amacıyla partimiz tarafından hazırlanan kanun teklifine ilişkin TBMM’de basın toplantısı yaptı. Paylan, şöyle konuştu:

Halkların Demokratik Partisi Ekonomi Komisyonu üyesi vekiller olarak sizleri saygıyla selamlıyoruz. Bir yılı aşkın süredir bir pandemi krizi ile karşı karşıyayız. Bu pandemi krizinde öncelikle sağlığımız tehdit altındaydı ve on binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti. Büyük sıkıntılar yaşadık, bütün dünya büyük sıkıntılar yaşadı. Aynı zamanda pandemi ile birlikte bir yılı aşkın süredir ciddi ekonomik sıkıntılar da yaşadık. Demokratik ülkeler vatandaşına evde kal derken onları ekonomik güvenceye aldılar; esnafını, işçilerini ve çiftçilerini desteklediler.

Türkiye, yurttaşlarına en az destek veren ülkelerden

Pandeminin birinci dalgasında AKP yurttaşlarımıza 5 kuruş destek vermedi, ikinci dalgada yalnızca işsizlik fonundan çok küçük destekler söz konusu oldu. O da yaraya merhem olmadı ve pandemide ilk iki dalgada yani ilk bir yılda dünyada GSYH'ye göre Türkiye vatandaşına en az destek veren ülkelerden biri oldu. Bütçeden sadece 7-8 milyar lira destek verildi. Oysa ABD’de 2 bin, 3 bin katı destek yurttaşlara dağıtıldı. AB’de ise binlerce katı destek esnafa, işçilere ve çiftçilere dağıtıldı, yurttaşlar ekonomik güvenceye alındı.

Bıçak kemiğe dayandı ama yurttaşa destek yok

Şimdi üçüncü dalgadayız. İktidarın salgın yönetiminde yaptığı hatalar sonucunda en büyük dalgayı yaşıyoruz şu anda. Her gün 60 binin üzerinde vaka var, yüzlerce vatandaş hayatını kaybediyor. AKP’nin geçen aylarda salgın yönetiminde yaptığı hataların sonucunda bu duruma geldik. Bunun sonucunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kapatma kararları aldı. Üçüncü dalga kapatma kararları söz konusu oldu. Peki kapatma kararları ile birlikte yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alındı mı? Hayır alınmadı. Üçüncü dalgada da bıçağın kemiğe dayandığı yurttaşlara destek yok. İşçilerimize, işsizlere 5 kuruş destek yok. Borç batağına batmış çiftçilere bir kuruş destek yok. Ay sonunu getiremeyen emeklilere 5 kuruş destek yok.

Yurttaşların ekonomik güvenceye alınması için yasa teklifi verdik

Bizler HDP Ekonomi Komisyonu olarak, pandemide üçüncü dalga kapatma girişimleriyle birlikte alınması gereken ekonomik tedbirleri içeren bir yasa teklifi hazırladık ve bugün bunu TBMM'ye sunduk. Bu yasa teklifi kapsamında üçüncü dalga kapatma kararlarında, daha önceki kapatma kararlarında olduğu gibi, desteklenmeyen yurttaşlarımızı ekonomik güvenceye almayı hedefliyoruz. Üçüncü dalga kapatma tedbirlerinin mağduru olan işçiye, çiftçiye, emekliye, esnafa ve tüm yurttaşlarımıza bir nefes aldırmayı hedefliyoruz.

İşsizlere 3 ay boyunca 3 bin TL verilsin

Kanun teklifimizle tüm işsizlere, 10 milyonun üzerindeki işsize, herhangi bir şart aranmaksızın Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 3 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. En düşük emekli maaşının 3 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz. Çiftçilerinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından 50 bin TL’sinin ertelenmesini değil silinmesini ve kamu bütçesinden karşılanmasını öneriyoruz.

Esnafa salgın süresince her ay 5 bin TL verilmeli

Faaliyeti duran veya kısıtlanan esnafa salgın süresince, yani kapatma ve kısıtlama tedbirleri süresince, her ay 5 bin TL doğrudan destekleme desteği verilmesini öneriyoruz. Yurttaşlarımızın bankalara olan kredi kartı ve diğer borçlarının faizsiz şekilde Haziran sonuna kadar ertelenmesini öneriyoruz. Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde tüm kira ödemelerinin dondurulmasını öneriyoruz; elektrik su, internet ve doğalgazın her haneye ücretsiz verilmesini öneriyoruz.

KOD-29 ile çıkarılanlar işe geri alınsın

Aynı şekilde 2021 boyunca işten çıkarmaların yasaklanmasını öneriyoruz. Pandeminin en yaygın olduğu dönemde kısa çalışma ödeneği durduruldu, bu ödeneğin 2021 sonuna kadar uzatılmasını öneriyoruz. Aynı şekilde KOD-29 gerekçesiyle işten çıkarılan tüm işçilerin işe geri alınmasını öneriyoruz.

Mutlaka tüm yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alınmalıdır

Pandemide vatandaşlarımız büyük sıkıntılar çekiyor. Bu iktidarın umurunda değil oysa bütün yurttaşlarımız için bıçak kemiğe dayanmış durumda. Kapatma tedbirleri ile birlikte mutlaka tüm yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alınmalıdır. Kanun teklifimizin bir an önce TBMM gündemine alınmasını öneriyoruz, milletin vekillerinin milletin derdinden anlayarak tedbirleri bir an önce hayata geçirmesini öneriyoruz.

Ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 100 TL verilmelidir

Şu anda Meclis'te yasa bir teklifi görüşülüyor, iktidar ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlara günde 50 TL verilmesini öneriyor. Böyle bir vicdansızlıkla karşı karşıyayız. Biz bunun en azından günde 100 TL’ye çıkarılmasını öneriyoruz. Böylece açlık sınırının üzerine çıkarılabilir. İktidarın önerdiği 50 TL dört kişilik bir aile içindir. Kişi başına 12.5 TL verilmesini öneriyor, kişi başına bir öğünde 4 TL verilmesini öneriyor bu vicdansızlar. Oysa bir öğün de 4 TL ile ancak bir çay içebilir, bir simit yiyebilirsiniz.

Erdoğan 20 yıl sonra yurttaşı çay ve simide muhtaç etti

Erdoğan 90’larda iktidara gelmeden "Vatandaşı bir çay bir simide muhtaç etmişti bu vicdansızlar" demişti. Ben de yıllar sonra onun için aynı cümleyi söylüyorum. Eğer bu rakamı yani 50 TL'yi yurttaşımıza reva görüyorsunuz siz de 20 yıl sonra yurttaşımızı bir çaya bir simide muhtaç etmiş olacaksınız, bundan vazgeçin. Yalnızca şu an görüştüğümüz torba yasada işten çıkarılan işçilere 100 TL vererek derdine derman olabiliriz. Ama bundan da öte Meclis bu yasa teklifimizi gündeme alıp yurttaşlarımızı ekonomik güvenceye almalıdır. Yasa teklifimiz bu şekilde.

Ağbal faizi yükselttikten sonra gece yarısı operasyonuyla görevden alındı

Bugün Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Naci Ağbal göreve gelmişti, 'faiz neden, enflasyon sonuç' saçmalığını görüp "Ben sıkı duruşu devam ettireceğim, enflasyon düşünceye dek yüksek faiz politikasına devam edeceğim" dedi. Faizi yüzde 17’den yüzde 19’a yükselttiği günün sonunda bir gece yarısı operasyonu ile görevden alındı. Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu göreve geldi ve herkeste faiz düşürür beklentisi oluştu.

Türkiye döviz ve kur sarmalındadır

Merkez Bankası faizi sabit bırakma kararı verdi ama ayrıntı detaylarda gizli. Merkez Bankası Başkanı Saray'dan gelen basınç üzerine, gerekirse ilave sıkılaştırma ifadesini para politikası kararından çıkardı. Aynı şekilde sıkı duruşu uzun süre sürdüreceğim ifadesini de karardan çıkardı. Bunu nasıl algılayacak tefeci faizle borç verenler, demek ki bir sonraki toplantıda yeni başkan faizi düşürecektir. Bunun sonucunda da karar açıklandığında dolar 8.05 idi, hemen ardından dolar 8.15 seviyesine çıktı. Türkiye faiz döviz ve kur sarmalı içindedir. Buradan çıkmanın tek yolu vardır. Şu an Meclis'in ve kurumların inisiyatif alması gerekir. Tek adam karar verdiği sürece faiz ve döviz yükselmeye devam edecektir. Yurttaşlarımız yoksullaşmaya devam edecektir.

Erdoğan o yoksulun iftar sofrasına yüzlerce lüks araçla gitti: Yoksulluğu yaratan işte bu tablodur

İki konuya daha değineceğim. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan biliyorsunuz Ankara Mamak’ta bir ailenin evinde iftara katıldı. Güzel katılabilir elbette bir cumhurbaşkanı ailelerin iftarına. Bu konuda kendisini kutluyoruz. Ancak o yoksul yurttaşın evini hepimiz gördü. Belli ki asgari ücret kadar bir gelire sahip kıt kanaat geçinebilen bir yurttaşımız. Ama Sayın Cumhurbaşkanı o eve hangi araçla gitti arkadaşlar. 15 milyonluk lüks bir Mercedes ile gitti o yoksul yurttaşımızın evine. Yetmedi, yanında ilave 100 araçla gitti. Tepeye helikopter koydu, bütün yollara binlerce aracı dizdi. Yani kamunun milyonlarca lira parasını o ziyaret için kullandı. Bir cumhurbaşkanın yapması gereken 15 milyonluk lüks araçla iftar sofrasına gitmek değildir. Mütevazı bir araçla o yurttaşın yoksul iftar sofrasına gitmektir. Aksi takdirde siz yüzlerce lüks araçla iftar sofrasına gidiyorsanız o yoksul yurttaşın yoksulluğunun devam edeceği anlamına gelecektir. Bu kabul edilemezdir. O nedenle Sayın Erdoğan'a tavsiyem, iftar sofralarına gitsinler ama bizler gibi mütevazı araçlarla gitsinler. Aksi durumda bu yoksulluk devam edecektir.

10 milyon genç işsiz Erdoğan iyi bir noktaya geldik diyor: Bunun neresini düzelteyim

Diğer bir nokta Sayın Erdoğan dün “İşsizlikte iyi bir noktaya geldik, kalifikasyonu olan gençler iş buluyor” dedi. Şimdi ben bunun neresini düzelteyim. "İşsizlikte iyi bir noktaya geldik" diyor Erdoğan. Oysa şu anda en az 10 milyon gencimiz, yurttaşımız işsiz. "Kalifikasyonu olan gençler iş buluyor" diyor. Ya ben şimdi soruyorum Cumhurbaşkanına bu kalifikasyonu olan gençler kim acaba?

Kalifikasyon dediğiniz köşeyi dönen Kürşatlar mıdır?

Hani geçtiğimiz günlerde bir pudra şekeri skandalı yaşadık Kürşat Ayvatoğlu olayında. Acaba o bir anda köşeyi dönmeyi bilen gençler mi kalifikasyonu olan gençler. Bir külüstür araba alamazken lüks araçlara binen, zenginleşen, şatafat içinde yaşayan AKP’den girip bir anda zenginleşen gençler mi kalifikasyonu olan gençler? Yani köşe dönmeyi bilen gençleri mi siz kalifikasyonu olan gençler olarak biliyorsunuz? Oysa bizim yüz binlerce yetişmiş ataması yapılmamış öğretmenimiz var, yüz binlerce yetişmiş ataması yapılmamış mühendislerimiz var.

Milyonlarca gencimiz işsizken AKP’liler ikişer üçer maaş alıyor

Yüz binlerce, milyonlarca üniversite mezunu gencimiz atanamamış durumda. Ama baktığınızda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin iki maaş alacak ve bu haktır, etiktir diyecek. Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun iki maaş alacak ve bu haktır, etiktir, kalifikasyon diyecek. Yiğit Bulut üçer maaş alacak ve bu haktır kalifikasyon diyecek. Öte yandan milyonlarca yetişmiş yurttaşımız aç açıkta, işsiz kalacak. Sayın Cumhurbaşkanına bu konuda da bir kez daha değerlendirme yapma çağrısı yapıyorum. Dün milyonlarca yurttaşımızın kalbini kırmıştır. Kalifikasyon demek AKP’li olmak demek değildir, AKP’ye yandaş olmak değildir. Kalifikasyon dediğiniz liyakattir ve bizim milyonlarca liyakatli gencimiz işsiz durumdadır. İşsizlikte de iyi bir noktaya gelmedik.
Benim değerlendirmelerim bu yönde sorusu olan varsa alalım.

SORU: Tuma Çelik partinizden ihraç edilmişti. Dünkü yargı kararıyla beraat etti. Yeniden partinize dönüşü mümkün olabilir mi?

Bu durumu partimizin yetkili kurulları değerlendirecek. Parti Sözcümüz açıklama yapacak, izniniz olursa ben bu konuda açıklama yapmayayım.

Kanun teklifinin basın özeti

Kanun teklifi

15 Nisan 2021