Partimize destek ziyaretleri sürüyor: Hep birlikte olursak bu yıkımı durdurabiliriz

Partimize yönelik başlayan intikam saldırılarına karşı destek ziyaretleri sürüyor. Partimizi sabah saatlerinde İnsan ve Özgürlük Partisi’nden (PİA) bir heyet ziyaret ederek destek sundu. Ardından Ankara Dayanışma Akademisi (ADA) üyesi bir grup akademisyen ziyarette bulundu.

PİA: Kürt halkının iradesi kırılmaya çalışılıyor

PİA Temsilcisi Ahmet Kaya, burada yaptığı konuşmada, saldırının HDP şahsında Kürt halkının iradesine, Türkiye’deki bütün muhalefete yönelik bir operasyon olduğunu söyledi. Kaya, “Bunun üzerinden bir gözdağı verilmeye çalışılıyor, gözdağının da ötesinde bir şey. Bundan muhalefetin çıkarması gereken ders bir araya gelme iradesi göstermektir. Sizin de bu yönlü çağrılarınız var ve bu saldırı, çağrınızın ne kadar gerçekçi ve elzem olduğunu ortaya çıkardı. Biraz da süreçler bizi zorlaya zorlaya bir yerlere getiriyor. Bunun da sonucu itibariyle bir kazanıma dönüşeceğine inanıyoruz. Umuyoruz bu dayanışma zulmü son kertesine getirir ve bundan sonra demokrasiyi ilerletmek için ne yapacağımızı tartışabiliriz” diye konuştu.

ADA: Bu saldırı hepimize yönelik, bu dayanışmayı görmek sevindirici

Ardından destek amacıyla ADA üyesi bir grup akademisyen HDP’ye destek ziyaretinde bulundu. Heyet adına konuşan Sevilay Çelenk, HDP’ye yönelik saldırıların bütün toplumsal kesimlere yönelik bir tehdit olduğunu belirterek, “Ancak bunun gözdağı oluşturmayacağını biliyoruz. Dolayısıyla bu hepimize yönelik saldırı” dedi. Dayanışmanın önemine de işaret eden Çelenk, “Pandemiye rağmen bu dayanışmayı hiçbir şekilde engellemeyeceğini görmek çok güzel. Anti-faşist blok çağrısı yapmıştınız, bu saldırılarla bunun önemi anlaşıldı. Buradayız, sizinleyiz” dedi.

Ziyaretler sırasında saldırıyı ve gelişmeleri değerlendiren Sancar şöyle konuştu:

Hedef aldıkları kurumların başında akademi geliyor

Hoş geldiniz değerli arkadaşlar, meslektaşlarım; bu ziyaretin partimiz için önemi büyük. İktidarın son 5 yılda yeni bir rejim yaratmak için özel bir yönelim gerçekleştirdiğini hep söyledik. 2016’dan beri bu rejimi dizayn etme girişimlerini arttırdılar. Kendilerine biat edecek kurumlar yaratmak özel hedefleri arasındaydı, muhalefet edecek kurumları da çoraklaştırmak için özel çalışmalar yaptılar. Hedef aldıkları kurumların başında akademi geliyor. İlk darbeyi yiyen akademi oldu. Sizler de bu saldırılardan etkilenen meslek grubunu oluşturuyorsunuz. Sizler söylediniz bizler söyledik; bu basit bir işlem değil yeni bir rejim inşa etme planıdır.

HDP’ye saldırı final hamlesine yönelik bir hamledir

Bize yapılan ise siyasal, toplumsal muhalefeti tamamen etkisizleştirme konusunda final hamlesine doğru bir gidiştir. Keskin bir viraj olarak nitelendiriyoruz bu operasyonu; bu virajı geçerlerse işler daha da zorlaşacak tekçi anlayış daha da derinleşecek faşizan zihniyet daha yaygınlaşacak. Bu hamleyi bu virajda durdurmak bütün toplumsal güçlerin öncelikli görevidir. Biz bu dayanışmayı, bu keskin virajın önüne çok güçlü bir toplumsal mücadele hattı oluşturmanın işareti olarak değerlendiriyoruz. Çeşitli kurumlardan ziyaretler oluyor, destek mesajları geliyor, bunları değerli buluyoruz. Bu gidişatı durdurabilecek güçte olduğumuzu düşünüyoruz.

Demokrasi ittifakı ve anti-faşist blok fırsatı sunuldu, bunu değerlendirmeliyiz

HDP direnmeye devam ediyor ama bu mesele tek başına HDP’yi aşan bir mesele, hep birlikte mücadele edersek bunu durdurabiliriz. Buna gücümüz olduğuna inanıyorum. Eğer öyle olursa bu saldırı onların sonunu daha da yakınlaştırmış olacak. Geniş demokrasi ittifakı ve bunun dayanağı olarak anti faşist bloku hızla gerçekleştirme şansı da bizzat iktidar tarafından sunulmuştur. Bu fırsatı hep birlikte değerlendireceğiz inancındayım.

Saldırı Kürt halkının iradesine yöneliktir

PİA ziyaretinde de konuşan Sancar şunları söyledi: HDP’ye yönelik bu saldırı genel olarak demokrasiye özel olarak da Kürt halkının iradesine karşıdır. Türkiye’de Kürt halkının iradesini sindirerek bu despotik sistemi devam ettirmeyi hedefliyorlar. Mevcut rejim inkarcıdır, imhacıdır, talancıdır, yalancıdır. Böyle bir rejimi sürdürebilmek için de haktan, hakikatten ve adaletten yana olan güçleri susturmak gerekiyor. Bunu HDP üzerinden deniyorlar şimdi. Öte yandan HDP’nin Kürt halkının demokratik siyasetteki en güçlü ve yaygın örgütü olduğu da biliniyor. Bu nedenle saldırıyı aynı zamanda Kürt halkını demokratik siyasetten, örgütlülüğünden ve temsiliyetinden mahrum bırakmaya yönelik acımasız bir operasyon olarak değerlendiriyoruz. Ama bizler de sizler de iktidar da biliyor ki, Kürt halkı bu saldırıların çok daha ağırlarını geçmişten bugüne gördü ve yaşadı. Hiçbir zaman boyun eğmedi, iradesini sahiplenmekten vazgeçmedi. Bu Kürt halkı için aynı zamanda bir haysiyet mücadelesidir. Özgürlük hak mücadelesi olduğu kadar haysiyet mücadelesidir. Biz bunun bütün demokrasi güçleri tarafından paylaşılacağı günlerin uzak olmadığını düşünüyoruz. Bu dayanışma umutlarımızı daha da güçlendirmiştir. Zaten umutsuzluğa kapılan bir parti değiliz ama umudumuz ve moralimiz daha da güçlenmiştir ilk günden bu yana yayınlanan destek mesajları dolayısıyla.

28 Eylül 2020