Partimize yönelik intikam saldırılarına her kesimden tepki yağdı

Partimize dönük gerçekleştirilen siyasi kırım operasyonuna yurt içinden tepki yağmaya devam ediyor.

Sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin yanı sıra gazeteci, yazar, akademisyen ve sanatçılar da sosyal medya hesaplarından veya yaptıkları yazılı açıklamalarla intikam saldırısına tepki gösterdi.

-25 Eylül- 

Devlet gaspla, hınçla, hırsla yönetilmez

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: Türkiye bu sabaha yine göz altılarla uyandı. Gözaltına alınan kişiler önceki dönemde milletvekilliği yapmış siyasetçiler, biri halk iradesiyle seçilmiş ve halen görevde olan belediye başkanı. Gaspla, hınçla, hırsla devlet yönetilemez. Apar topar, sabaha karşı evlere baskınla gözaltı ile hangi mesaj verilmek isteniyor, kim kime neden gözdağı veriyor? Savcılık davet usulüyle ifadelerini alabilecekken derdestin gerekçesi ne? Evleri yurtları adresleri belli olan siyasetçileri itibarsızlaştırma göstergesi! Zamanlama manidar: Kobani’den 6 yıl sonra! Daha dün Merkez Bankası tarafından 2 puanlık faiz artışına gidildi. ‘Faizler düşerse enflasyon düşer’ diyen sarayın ekonomi bilmez tek adamının ve sosyete damadının gündem değiştirme çabasını boşa düşürmek gerekiyor.”

Bu siyasi operasyon Saray’a düğün hediyesi

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve birçok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: 6 yıl önceki Kobani olayları gerekçesiyle bugün yapılan gözaltılar hukuki değil siyasidir. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce hak ihlali kararı verdiği Ayhan Bilgen’in de gözaltına alınması konunun siyasi olduğunun delilidir. Kimse kusura bakmasın HDP’yi ve demokratik siyasi alanı kriminalize etmeye çalışmak Türkiye’ye yapılan büyük bir kötülüktür. Toplumu daha fazla gererek kutuplaşmadan menfaat bekleyen Saray aklı 83 milyonun huzur ve refahını yok ediyor.

Bu yaptığınız zulümdür bu zulümden boğulursunuz

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Kardeşim Sırrı Süreyya Önder’e yaptığınız zulümdür. Tam altı yıl sonra yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan yüzlerce siyasetçiye yaptığınız zulümdür. Bunların sonunda zulmünüzde boğulursunuz.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: Devlete bağlı bağımsız ve tarafsız Türk yargısına güvenmeyeceksiniz de kime güveneceksiniz? Beyler, bayanlar ayıp olmuyor mu?

DEVA Partisi: Gözaltıların hukuki olduğunu düşünmek abesle iştigal olur

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur" değerlendirmesini yaptı.

Saadet Partisi: Gözaltıların bugün yapılmasının sebebi hikmeti nedir?

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın: Adalete olan güven sarsılmaya devam ediyor. Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl önce neredeydi. Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir.

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci: Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır. Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır.

TİP: Bu saldırılar boşuna, sinmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz

Türkiye İşçi Partisi: HDPlilere ve sosyalistlere yönelik gözaltıların hukuki dayanağı olmadığını biliyoruz. Saray'ın muhalefeti sindirmek, bölmek, ekonomideki, sağlıktaki, dış politikadaki başarısızlıkları gizlemek için baskıyı arttırdığını da biliyoruz. Hepsi boşuna. Sinmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz.

EMEP: HDP üye ve yöneticilerine yönelik operasyonu kınıyoruz. Adil yargılanma dahil, adalet sisteminin işlediği, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmadığı demokrasi mücadelemiz sürecektir.

Demokratik Kitle Örgütlerinden ‘HDP’ye üye olun’ çağrısı

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu: HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonları hız kesmiyor. Aynı defteri 6 yıl sonra tekrar açıp çözümsüzlükte ısrara devam ediyorlar. Daha fazla örgütlenme ve mücadeleyi yükseltme zamanıdır.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin: Ankara Başsavcılığının, HDP’ye yönelik, 6 yıl sonra yeniden başlattığı operasyon. Çözümsüzlük politikası, ‘son hız’ devam. Bu, gerçek bir, Siyasi Soykırım! İçimden geçen şu; ‘hepimizin ölmesini istiyorlar ‘Net duygum bu.. Bu yüzden, daha çok yaşayalım ve çoğalalım… Hepimiz HDP’ye üye olalım.

Sosyalist ve Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP): Bu saldırının AKP’ye bedeli ağır olacak. Çözülüşü hızlanacak, iç çelişkiler daha da boyutlanacak.

Yazar Ahmet Kahraman: HDP’liler gözaltına alınıyor Türk siyasetçiler başlarını kuma sokarak Hayırlı Cumalar diliyor. Bugün ki Cuma size hayırlı olsun. Ama yarın ki Cuma size de hayırlı olmayacak.

Sanatçı Ferhat Tunç: HDP’yi kapatma operasyonu mu? Yıllar sonra ‘Kobane Eylemleri’ adı altında bu neyin telaşı! Çok ciddi bir operasyon yürütülüyorlar gibi görünecekler yine. Yazık, şu ülkenin geldiği duruma bakın. Bugün ciddi tepki verilmezse iktidar haksız ve hukuksuzca yeniden güçlenir

Akademisyen Bülent ŞIK: Saldırı sadece HDP'ye değil demokrasi, adalet, kamu refahı ve halk sağlığı için mücadele eden herkese yöneliktir. Toplumsal muhalefet susturulmak isteniyor.”

Diyarbakır Barosu: Kişi güvenliği ve özgürlüğü ile hukuki güvenlik ilkesini ortadan kaldıran, resmen olmasa bile fiilen “parti kapatma” ile aynı sonuçları doğuran bu ve benzeri keyfi operasyonlara son verilmesini, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Gelecek İçin Biz: HDP’li politikacılara, akademisyenlere, yazarlara ve hukukçulara dönük gözaltılar hukuki ve siyasi olarak vahşi bir darbe pratiğidir. Seçim öncesi siyasi alana müdahale girişimidir.

Kürdistan İslam Topluluğu: Şimdi bu anlayışa karşı her alanda mücadele etmenin tam zamanı. Şimdi ittifakı büyütme, güçlerimizi birleştirme zamanıdır. Şimdi hırsızlara, münafıklara ve Yezid'e karşı birleşme ve ayağa kalkma zamanıdır.

Fehim Taştekin: Bunun Kobanê ile elbette bir ilgisi yok. Bir türlü bitiremedikleri HDP’yi felç etmeye, CHP’yi pısırıklaştırmaya, Kürtlere devlet dersini tekrarlamaya... 

İlhan Cihaner’den muhalefete çağrı: HDP’nin yanında yer alın

CHP önceki dönem milletvekili İlhan Cihaner: TBMM’ye çağrımızdır: @kilicdarogluk, @meral_aksener, @T_Karamollaoglu, @erkbas Darbe pratiğine karşı HDP’yi ziyaret ederek hukuksuz gözaltıları kınamanız; siyasete, barışımıza, birliğimize sahip çıkmanız, olası ittifakların halka mal edilmesi için hayati bir müdahale olacaktır

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş: Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakmamak için HDP’li 82 kişiyi daha gözaltına aldılar. Bu gözaltılar, Demirtaş’ın son 15 günde yaptığı gündem yaratan açıklamaların ardından geldi. İktidar, HDP’yi tasfiye etmek ve ‘dikensiz gül bahçesi’ yaratmak istiyor. İkinci hedef ise muhalefet blokunda derin bir çatlağa ve yarılmaya yol açmak. AKP-MHP iktidarı, HDP’yi ‘şeytanlaştırarak’ hem muhalefetin bir araya gelmesini engellemek, hem de HDP’yi etkisizleştirmek istiyor. 2022’de yapılması planlanan seçimde çok güçsüz bir HDP hedefleniyor. Tabii bu arada bir taşla birkaç kuş da vuruluyor… Bu bağlamda, muhalefetin utangaç tavrını bir kenara atması, HDP’lilere yönelik hukuk dışı ve tamamen siyasi olan bu operasyonlara tepki göstermesi gerekir. HDP’nin tasfiye edilmek istenmesine karşı çıkmak hepimizin görevidir. HDP’siz demokrasi tek kanatlı kuştur.

HDP’yi susturamayacaklarını biliyorlar esas hedef CHP’yi susturmak

CHP önceki dönem milletvekili Melda Onur: #HDPsusturulamaz deniyor da, esas mesele HDP'yi susturmak değil ki, susmayacağını biliyor zaten mesele CHP'yi ve diğer bir kısım muhalefeti HDP ve kürtler konusunda susturmak, durdurmak... o yüzden esas sen #susmaCHP. 

Ekoloji Politik: Ekoloji mücadelesini durduramayacaksınız. Bu sabah saatlerinde gerçekleşen operasyonda mücadele arkadaşımız Beyza Üstün de gözaltına alındı. Beyza Üstün, bu ülkenin derelerinin, havasının, toprağının sesidir. Susturamayacaksınız! #HDPYalnızDeğildir

Ekonomist Mustafa Sönmez: CHP ve İyi Parti de biliyor ki, saldırı salt HDP'ye dönük değil;  demokrasi, adalet, eşitlik , kardeşlik ve halk sağlığı için mücadele eden herkese yönelik. Her tür muhalefet susturulmak isteniyor. #SesVerCHP #SesVerİyiParti #HDPSusturulamaz.

Yazar Ahmet Ümit: Boşuna çaba, benim tanıdığım Sırrı yılmadı, yılmaz, susmadı, asla susmaz. #HDPSusturulamaz

Politikacı Nesrin Nas: Demirtaş’a aynı suçlamadan ikinci kez tutuklama vermişlerdi. Bu geniş gözaltı dalgası Demirtaş’ın aynı suçlamadan ikinci kez tutuklanmasını örtmek için yapılıyor. Hukuk dışına bir kez çıktınız mı duracak yer yok. Ayhan Bilgen’e reva görülen bu muamele, ben bu ülkede demokrasi istiyorum, adalet istiyorum, eşitlik istiyorum ve bunu bu topraklarda yaşayan herkes için istiyorum diyen insanlara yapılmıştır.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Bu bir Kobane operasyonu değil, HDP üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı verme operasyonudur. Hukukun siyasallaşmasına ve baskılara hayır! Altı yıldır bekletilerek bugün hayata geçirilen siyasi operasyon, Türkiye’de hukuk ihlallerinin geldiği vahim durumu gösteren ibretlik bir örnektir. Hukuksuz baskılarla toplumsal kesimlerin susturulmasını kınıyor, demokratik kültüre inatla sahip çıkıyoruz.

Türkiye Komünist Hareketi: 6 yıl önce meydana gelen “Kobane olayları” diye bilinen gündem bahane edilerek bugün HDP yöneticilerine yönelik gerçekleştirilen gözaltılar, hukuki değil tamamiyle siyasi bir karardır. Üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen ve bu olayın soruşturması üzerinden 4 yıl geçmişken, sabah saatlerinde HDP’nin eski yöneticilerinin de dahil edildiği bir operasyonun hukuki değil siyasi olduğu açıktır. HDP’ye yönelik bu baskı ve susturma girişimi AKP-MHP iktidarının ve sermaye devletinin faşizan karakterini de bir kez daha gözler önüne sermiştir.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: HDP’li siyasetçilerin 6 yıl önceki Kobane olayları bahane edilerek gözaltına alınması tamamen siyasidir ve hukuk dışıdır. Saray, bir yandan savcıları eliyle siyasete müdahale ederken diğer yandan kendi yarattığı ağır krizleri kamuoyu dikkatinden saklamaya çalışıyor.

Emine Özkan (Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü): Türkiye bu sabaha HDP'li siyasetçilere yönelik gözaltılar ile uyandı. 2014'te yaşananlar hakkında 2020'de başlayan bu soruşturma geçmiş ile değil gelecek ile ilgilidir. Türkiye'nin geleceği baskılarla değil demokrasiyle kurulmalıdır.

Sol Parti: Bu sabah HDP’li siyasetçilere ve sosyal medya baskınıyla pek çok muhalif isme operasyon yapıldı. Bu hukuksuz operasyonları kınıyoruz.  Bu operasyonlar iktidarın zorbalığının sınırı olmadığını bir kez daha kanıtladığı gibi çaresizliğinin ne kadar derinleştiğini de ortaya koyuyor. Her alanda iddiaları çöken iktidar tüm muhalifleri yıldırmaya, muhalefet kanallarını tıkamaya, suskun itaatkâr bir toplum yaratmaya çalışıyor. Son dönemde muhalefete yönelik artan baskılar, başta pandemi sürecinde büyük bir sorumluluk üstlenen TTB olmak üzere meslek kuruluşlarına saldırılar ve şimdi sosyal medya baskınları ve HDP’ye yönelik operasyon bu zincirin parçalarıdır. Baskılara ve hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele edeceğiz!

Demokrasi İçin Birlik: Ekim 2014 de İŞİD kuşatması altındaki Kobane halkıyla dayanışma amacıyla yapılan eylemlerin bizzat iktidar tarafından provoke edilmesinin yol açtığı olaylar, HDP’ye ve muhalefete saldırmaya gerekçe olarak kullanılırken, Kobane olayları hakkında meclis soruşturması açılması talebi de iktidar tarafından reddedilmişti. Tek adam rejimi, ekonomiden eğitim ve sağlığa, dış politikaya halkı soktuğu yoksulluk, işsizlik güvencesizlik halini örtbas edip, toplumsal muhalefete saldırarak ayakta kalmaya çalışıyor. HDP’ye yapılan saldırılar, bütün toplumsal muhalefeti sindirmek ve yıldırmak amacını taşımaktadır. Toplumsal muhalefetin bu saldırıya demokratik hak ve özgürlükleri savunarak topyekûn yanıt vermesi hayatidir.

Demokrasi için Birlik olarak hukuk dışı baskılarla demokrasiden yana güçleri yıldırmanın bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da mümkün olmayacağını bir kez daha ifade ediyoruz. Operasyonlar durdurulmalı, HDP yöneticileri, DİB koordinasyonu üyesi Perihan Koca ve bütün gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

PDK Bakur: Bi xemgîniyeke zêde me operasyonên li ser HDP û hevalên we bihîst.
Em van şêwaza tevgerên dewletê an jî ya hikumetê li dijê demokrasiyê, dijê hiquqnasiyê û taybetî jî dijê destkeftinên Kurdan dibînin û wisa jî dinirxînin. Ev helwest dide xûyakirin ku feraseta dagirker û siyaseta êrîşker û ya takekesî gelek tengav bûye û wê dawiya xwe jî bi destê xwe bîne. Li hemberê zilm û zorê daîmen aliyên xwedî maf wê biserkeve.

Teniya di rêya rast û heqiyê de, bila bawerî û têkoşîna mirov lawaz nebe.
Di rêya xurtkirina demokrasiyê û xebata Kurdayetiyê de em her tim palpîştê hevalên xwe yên welatparêzin. Bi vê minasebetê em derbasbûyînê bo we dixwazin. Bi hêviya daxwaza berdana hemû hevalên we dikin.

 

-26 Eylül- 

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA): “Yezit AKP-MHP faşizmi bir kez daha halklara ve inançlara olan düşmanlığı ve kinini gösterdi Aslında bizlere yaşattıkları bu zulüm çaresizliklerinin göstergesidir. Topluma korku fırtınası estirerek sindirmek ve teslim almak istiyorlar. Korkmayan, sinmeyen, teslim olmayan toplum onların korkulu rüyasıdır. Tarihi direnişlerden biliyoruz ki karanlığın en koyu olduğu an şafağa en fazla yaklaşılan andır.”

TSİP Genel Başkanı Turgut Koçak: Partinize yönelik gözaltına alma operasyonunu şiddet ve nefretle kınıyor, partinize yapılan operasyonu partimize yapılmış sayıyoruz. Bilinsin istiyoruz ki AKP ve saray iktidarının bu son girişimi tüm ilerici, devrimci, demokrat ve sosyalistlere karşı bir sindirme ve yıldırma operasyonu olup bu operasyonda HDP'nin seçilmiş olmasını da bir rastlantı olarak görmüyor, partinizle dayanışma içinde olduğumuzu Türkiye Sosyalist İşçi Partisi olarak devrimci duygularla belirtmek istiyoruz.

Eylül 2020