Partimize yönelik saldırıya dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor

Partimize yönelik saldırıya dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Avrupa Hür İttifakı, Fransız Komünist Partisi ve Malezya Sosyalist Partisi, yaptıkları açıklamalarla operasyonlara sert tepki gösterirken partimize dayanışma dileklerini iletti. Açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

Avrupa Hür İttifakı (European Free Alliance – EFA) Başkanı Lorena López de Lacalle’nin açıklaması:

EFA, Türkiye'de temel özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün giderek kötüleşmesi konusundaki derin endişesini yineliyor ve Türk makamlarını tüm Kürt siyasi tutukluları derhal serbest bırakmaya çağırıyor.

Türkiye hükümetinin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini uygulaması gerekmektedir. Avrupa Komisyonu Türkiye'nin, insani standartlara ve temel haklara ilişkin hükümlerine saygı göstermemesi halinde Türkiye'ye yönelik hedefli yaptırımlar uygulamalıdır. Şimdi harekete geçme zamanıdır. AB'nin çok daha güçlü bir kararlılık göstermesinin zamanı geldi.

Fransız Komünist Partisi (PCF)’nin açıklaması:

Türkiye, halkın yaşadığı sıkıntıları artırmaya devam eden eşi görülmemiş bir ekonomik krize sürüklenirken Erdoğan’ın iki alanda acelesi var gibi görünüyor. Milliyetçi duyguları artırmak ve iktidarının siyasi başarısızlıklarını örtmek amacıyla Suriye, Irak, Libya ve Doğu Akdeniz'de savaşçı bir yayılmacılık benimserken ülke içinde ise diktatörlüğe direnen tüm demokratik güçlerini korkunç bir baskı altında tutmaktadır. 2016'dan bu yana 150.000'den fazla muhalif cezaevinde tutuluyor.

Kars belediye eşbaşkanı da dahil olmak üzere 82 kişi hakkında gözaltı kararı vererek HDP’ye karşı yeni bir tutuklama dalgası başlatıldı. Erdoğan, 2015 yılında hükümetinin çoğunluğunu kaybetmesine neden olan ve daha sonra da bir-çok AKP'li belediyenin muhalefete geçmesine yardım eden barışçı güç HDP'ye olan nefretini sürdürüyor. Belediye başkanları ihraç edildi ve Selahattin Demirtaş dahil milletvekilleri hapse atıldı. Erdoğan tüm insan haklarını ihlal ediyor, bölgesel barışı tehdit ediyor. Fransa ve Avrupa Birliği, bu tehlikeli rejimi kesin bir şekilde kınamalı ve yaptırım uygulamalıdır.

Fransız Komünist Partisi (PCF) Türkiye'deki demokratik güçlerle olan dayanışmasını bir kez daha ifade eder. Adalet, demokrasi ve barışın zaferini sağlaması için HDP'nin yanında yer almaya devam edeceğiz.

Malezya Sosyalist Partisinin açıklaması:

Erdoğan hükümeti tarafından altı yıl önceki dayanışma protestolarına karıştıkları için dün HDP üyeleri hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bu protestolar, o sırada IŞİD teröristleri tarafından kuşatma altında olan Kobani ile dayanışma göstermek için düzenlenmişti. Türkiye Parlamentosunun üçüncü büyük partisinin üyelerine yönelik toplu tutuklamalar, giderek otoriterleşen Erdoğan rejiminin demokrasiye yönelik bir başka saldırısıdır. Erdoğan rejiminin HDP'ye yönelik devam eden saldırıları, Türk halkına Ortadoğu'ya ve Avrupa'ya değerli bir değişim getirecek demokratik bir gelecek alternatifini engelleme girişimidir. Malezya hükümetine, Türkiye'deki tüm siyasi mahkumların derhal serbest bırakılmasını ve Kürt yanlısı aktivistler ve HDP üyeleri de dahil olmak üzere demokratik aktivistlere yönelik baskıların durdurulmasını talep etmesi için Türkiye Büyükelçisini çağırmaya davet ediyoruz.

Özgürlük, adalet ve haysiyet mücadelesinde HDP ile dayanışmamızı ifade ediyoruz.

26 Eylül 2020