Rantı önceleyen AKP milyonlarca öğrencinin geleceğiyle oynuyor

Gençlik Meclisimiz ve Eğitim Politikaları, Spor ve Kültür Sanat Komisyonumuzun ortak açıklaması:

Türkiye'de Korona  Virüs salgının başlamasının ardından okullar kapatılmış, ilk ve orta dereceli okullara kayıtlı öğrenciler için 16 Mart 2020 tarihinden bu yana uzaktan eğitim uygulaması başlatılmıştı. Bu süreçte, eğitim alanındaki sorunların artarak devam ettiği, uzaktan öğretimin; eğitim hakkına erişim konusundaki verili ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri perçinlediği, öğrenme farklılıklarını daha da derinleştirdiği ortaya çıktı. 

Uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha fazla büyütmemesi için, ihtiyaçlara göre eşitlikçi ve kapsayıcı eğitim anlayışını içeren ve önceleyen çalışmalar; konunun muhatabı olan öğrenci, öğretmen, veli, okul idarecileri, eğitim iş kolundaki sendika ve demokratik oluşumlar ile bilim insanlarının katılımıyla ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu süreç, aynı zamanda eğitim içeriklerinin ezberci, tekçi, cinsiyetçi, ayrımcı yönlerden arındırılarak çağın gereklerine, toplumun zenginliğine ve bireyin özgür gelişimine bilimsel bir zemin oluşturmak için değerlendirilmelidir.

Eğitim sisteminin en köklü sorunlarından biri olan merkezi yerleştirme sınavları konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün salgın dönemindeki yaklaşımları, zaten başlı başına sorun olan sınav sisteminde yeni çok boyutlu sorunlar ve eşitsizlikler oluşturdu. Milyonlarca öğrenci, veli ve öğretmen için sorunları büyüttü. LGS ve YKS gibi sınav tarihleri konusundaki yaklaşımlar ise başlı başına sorun haline geldi. 

Bu yıl üniversite sınavına katılacak 2,5 milyon öğrencinin hayatını ve geleceğini belirleyecek YKS sınavlarının Temmuz sonunda yapılacağı duyurulmuştu.  Ancak bu tarih önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile 27-28 Haziran tarihine çekildi. Bilimsel, pedagojik ve sağlık ile ilgili hiçbir gerekçesi olmadan üstelik… Bu karar, günlerini ve gecelerini sınav tarihlerine göre planlayan, büyük basınç altındaki psikolojilerini buna göre yönetmeye çalışan öğrenciler ve aileler için büyük bir infial yarattı. Tarih tartışması başladığında yüzbinlerce öğrenci ve veliden “YKS tarihine dokunma” itirazı yükselmesine rağmen siyasi iktidar tarafından önemsenmedi. 

Tarihin neden öne çekildiğine dair açıklama yapılmamasına karşın, alınan kararda turizm sektörünün ihtiyaçlarının gözetildiği değerlendirmeleri öne çıkmaktadır. Salgın sürecinde insan sağlığı ve toplumun korunmasından ziyade ekonomik öncelikleri öne alan kararlara imza atan AKP iktidarı eğitim başlıklarında da benzer tavrını sürdürmektedir.

Eğitimle ilgili alınacak kararlarda ve yapılacak düzenlemelerde öncelik turizm şirketlerinin, sermaye gruplarının ve özel okul sahiplerinin ihtiyaçları değil; öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı ve eğitim hakkından eşit yararlanma olmalıdır.

Gençlik Meclisleri
Eğitim Politikaları, Spor ve Kültür Sanat Komisyonu
6 Mayıs 2020